Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 3. 2019,
13.52

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

alkohol prometna nesreča policija noad Danes Danes

Ponedeljek, 11. 3. 2019, 13.52

5 let, 1 mesec

Kakšne kazni v Sloveniji dobivajo povzročitelji najhujših prometnih nesreč? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Potem ko je vinjen 33-letnik na Dunajski cesti v Ljubljani do smrti povozil dva moška, smo preverili, kakšne kazni so v preteklosti dobili povzročitelji podobnih nesreč.

Povzročitelj oktobrske hude prometne nesreče na Nasipni ulici v Mariboru, v kateri je umrla 27-letna ženska v visoki nosečnosti, dva dni pozneje pa tudi njen novorojenček, bo moral v zapor za osem let in osem mesecev, so sredi februarja povedali na tožilstvu.

Z 29-letnim Mariborčanom, ki je nesrečo povzročil pijan, so sklenili sporazum o priznanju krivde za kaznivo dejanje nevarne vožnje v cestnem prometu, ki ga je sodišče sprejelo.

Alkoholna pijača - vodka
Novice Po umoru v Podbočju: zakaj lahko alkoholiziran storilec dobi nižjo kazen kot trezen?

Dobri dve leti zapora za povzročitev nesreče iz malomarnosti

Sodišče je septembra lani Jana Kočića obsodilo na zaporno kazen dveh let in treh mesecev, ker je leta 2017 v Ljubljani povzročil smrtno prometno nesrečo iz malomarnosti, v kateri je umrla mlajša kolesarka. Kočić je sicer dobro polovico izrečene kazni že odslužil v priporu oziroma hišnem priporu.

Sodišče je Kočiću izreklo tudi stransko kazen, in sicer prepoved vožnje za leto in pol po pravnomočnosti sodbe, plačati bo moral polovico sodnih stroškov, ki se jih je skupaj nabralo za okoli 8.000 evrov. 

Kočiću je najprej grozilo do 12 let zapora, saj mu je tožilstvo očitalo, da je v križišče zapeljal pri rdeči luči in s hitrostjo najmanj 120 kilometrov na uro, a so kasneje ugotovili, da je v križišče zapeljal pri zeleni luči in da je vozil najmanj 105 kilometrov na uro.

Robert Munda
Novice Bi moral šef mariborskih policistov po tem, ko je vozil pijan, odstopiti? #Argument

Zaradi smrti dveh najstnic v zapor za osem let

Dean Stanko, ki je maja 2013 pod vplivom drog in alkohola na prehodu za pešce v Ljubljani do smrti povozil 19-letnici, je bil še istega leta pravnomočno obsojen na osem let zapora. Kazen si je znižal s priznanjem krivde. Kljub temu se mu je kazen zdela previsoka, zato se je nanjo pritožil, a je višje sodišče njegovo pritožbo zavrnilo.

Huda prometna nesreča se je zgodila 6. maja letos, ko je 35-letni Ljubljančan na prehodu za pešce na Slovenčevi ulici zbil dve dekleti in odpeljal naprej. Vozilo je parkiral na Vodovodni cesti in se nekaj minut po trčenju vrnil na kraj nesreče po odpadlo registrsko tablico. Pri tem so ga opazili občani in ga zadržali do prihoda policistov. Dekleti sta naslednji dan umrli v ljubljanskem kliničnem centru.

Število pijanih voznikov se je zmanjšalo
Brane Küzmič, dolgoletni inštruktor in učitelj varne vožnje, pravi, da je bilo v preteklosti v primerjavi z danes alkoholiziranih voznikov na naših cestah neprimerno več.

"Pred desetletji, ko sem začel tečaje varne vožnje in so bili ti organizirani kot prostovoljni tečaji ter za voznike, ki so izgubili izpit, sem imel priložnost delati z vinjenimi vozniki," pravi sogovornik in dodaja, da je šlo večinoma za pripadnike starejših generacij. "Ničkolikokrat se je zgodilo, da je bila tretjina prisotnih na tečaju že v zgodnjih jutranjih urah vidno opitih."

Pristojnosti, da bi jih zavrnil, ni imel, saj zakon veleva, da morajo biti na tečaju - ne glede na svoje fiziološko stanje - prisotni. Hkrati omeni, da so v nekaterih primerih med predavanji ti ljudje v zadnjih klopeh dremali in zamudili večino izobraževanj.

Sam pravi, da se je vozniška kultura pri mlajših generacijah v primerjavi s starejšimi popravila. Po njegovem mnenju so mlajši vozniki odgovornejši.

alkohol, vožnja
Novice Za volan sedel z več kot 3,5 promila alkohola
Ne spreglejte