SiolNET. Novice Slovenija
1,74

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šef slovenskih zaporov: Nikjer na svetu se temu ne morejo izogniti #video

1,74

termometer

"Pobegi in napadi, ki se občasno pojavijo, seveda odprejo številna vprašanja, ni pa prav, da se na njih poskuša odgovarjati pavšalno površno, nestrokovno, populistično in celo z neresnicami. Noben zaporniški sistem na svetu se ne more izogniti tovrstnim dogodkom," je na novinarski konferenci dejal generalni direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj.

Podržaj je poudaril, da se trudijo pridobiti nove zaposlene ter izboljšati njihove plače. A zahteve sindikata državnih organov so nerealne. Na sindikalni poziv k odstopu pa odgovarja: "Ne bom odstopil od svojih vrednot in prepričanj. Kak rezultat bo to prineslo, bomo pa videli."

zapor Dob Novice Šef slovenskih zaporov: Vseh zaprtih ne smemo avtomatično pregledovati #video

Sindikalist Frančišek Verk je včeraj šefa slovenskih zaporov Jožeta Podržaja pozval k odstopu zaradi odredbe, s katero je Podržaj po Verkovih besedah odredil, da morajo vsi uslužbenci o pogovorih z njim poročati svojim direktorjem. "Gre za oviranje sindikalnega dela in kršenje sindikalne zaupnosti. To je sprevrženo dejanje," pravi Verk.

Oddaja Argument. Gostje: Andreja Katič, Jože Podržaj, Frančišek Verk, Dušan Valentinčič, David Ule. Novice Sindikalist: Šef zaporov je ravnal sprevrženo, zato mora odstopiti #video

Podržaj očitke zavrača

"Dejansko sem izdal navodila, ne prepoved, ki se nanaša le na 39 zaposlenih v generalnem uradu, ne pa na več kot 800 zaposlenih v celotnem sistemu. Povod je bila manipulativna komunikacija sindikatov. Ne drži, da omejujem socialni dialog. Če je kdo od 39 zaposlenih v uradu član sindikata, bi zanj navodilo umaknil, a mi na moje poizvedovanje o tem sindikati niso odgovorili," je danes pojasnil Podržaj.

Damnjan Mitrović Novice Pogovor s pobeglim zapornikom: Pazniki jim prinašajo telefone #video

Podržaj in direktorji posameznih zaporov so na novinarski konferenci poudarili, da je zaposlenih v zaporskem sistemu premalo že desetletja, primanjkuje pa ne le pravosodnih policistov, ampak tudi psihologov, socialnih delavcev, delovnih terapevtov, kuharjev in celo zaposlenih v upravnem delu.

Javni sektor nekonkurenčen

Spomnili so na leta gospodarske krize, ko so tako kot v celotnem javnem sektorju tudi v zaporih delali s prepovedjo novih zaposlitev ali nadomeščanja sodelavcev, ki so odhajali. V zadnjem letu se je odnos države spremenil, odobrili so jim prve nove zaposlitve, a je nove kadre težko dobiti. Kot je pojasnil Podržaj, je javni sektor ob vseh ponudbah zaposlitev iz gospodarstva nekonkurenčen, saj ne more ponuditi primerljivih plač.

Svoje pa so po Podržajevem prepričanju prispevali tudi v Sindikatu državnih organov s svojimi javnimi nastopi. "Vse te kritike, obtožbe, ocene o stanju, ki naj bi bilo nevzdržno, nedvomno odvračajo potencialne kandidate za delo pri nas. To je pomemben del škode, ki se povzroča s tem, da problemov, ki jih v sistemu imamo in jih ne zanikamo, ne rešujemo konkretno," pravi Podržaj. STA
Andreja Katič Novice Katičeva: Pobeg iz koprskega zapora kaže na potrebo po dodatnih paznikih

V zvezi s slovenskimi zapori sta v zadnjem obdobju odmevala predvsem dva dogodka.

Najprej sta decembra iz koprskega zapora spektakularno pobegnila dva srbska državljana. Dogodek je razkril pomanjkljivosti pri varovanju zapora. Pred kratkim pa je na zaprtem oddelku zapora na Dobu obsojeni morilec Samo Tadin napadel pravosodnega policista, ki mu je hotel odvzeti računalnik. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin