SiolNET. Novice Slovenija
4,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako se bo Šarec zagovarjal pred kolegi v Natu?

4,07

termometer

Marjan Šarec, prvič v Nato | Minister Šarec bo moral kolegom v Natu utemeljiti odločitev glede razveljavitve nakupa, ki ga je Janševa vlada opravila v okviru Organizacije za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR). | Foto: Twitter/MORS
Minister Šarec bo moral kolegom v Natu utemeljiti odločitev glede razveljavitve nakupa, ki ga je Janševa vlada opravila v okviru Organizacije za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR). Foto: Twitter/MORS

Obrambni ministri držav članic zveze Nato so v Bruslju začeli dvodnevno zasedanje, na katerem so se jim pridružili tudi ministri Ukrajine, Švedske in Finske. To je prvo zasedanje za novega slovenskega obrambnega ministra Marjana Šarca, ki bo kolegom moral pojasniti tudi odločitev za prekinitev nakupa 45 nemških oklepnikov boxer 8 x 8. 

Dvodnevno zasedanje obrambnih ministrov Nata se je začelo z delovno večerjo, na kateri so sodelovali tudi obrambni ministri Ukrajine, Gruzije, Švedske in Finske, udeležil pa se je je tudi visoki predstavnik Evropske unije za zunanjo in varnostno politiko Josep Borrell.

Minister Šarec je poudaril, da Slovenija ostro obsoja ruski napad na Ukrajino. "Solidarnost z Ukrajino izražamo tudi s pomočjo, ki jo namenjamo Ukrajincem," so tvitnili pri ministrstvu za obrambo.

Med temami pogovorov sta še prehranska in energetska varnost.

Robert Golob. Marjan Šarec. Novice Reševanje LMŠ: prižgali zeleno luč za preživetje pri Golobu

Del razprave prvega dne zasedanja je še širitev Nata na Švedsko in Finsko, ki sta maja zaprosili za članstvo v zavezništvu, a njun pristop blokira Turčija. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je sicer med obiskom na Švedskem ta teden dejal, da je prišlo do napredka pri reševanju tega spora. | Foto: Twitter/MORS Del razprave prvega dne zasedanja je še širitev Nata na Švedsko in Finsko, ki sta maja zaprosili za članstvo v zavezništvu, a njun pristop blokira Turčija. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je sicer med obiskom na Švedskem ta teden dejal, da je prišlo do napredka pri reševanju tega spora. Foto: Twitter/MORS

Stoltenberg je podrobnosti glede vsebine zasedanja, ki je namenjeno pripravam na madridski vrh zavezništva konec junija, predstavil danes dopoldne na novinarski konferenci.

Nazaj k teritorialni obrambi. Razveljavitev nakupa in revizija vseh pogodb. 

Četrtek bo predvidoma namenjen razpravi o dolgoročni obrambni in odvračalni drži Nata v luči ukrajinske vojne ter izpolnjevanju zahtev glede izdatkov za obrambo s strani držav članic, kjer bo na vprašanja kolegov o razvoju Slovenske vojske odgovarjal tudi minister Šarec. 

Med svojo predstavitvijo pred odborom DZ za obrambo je Šarec 30. maja napovedal spremembe ključnih strateških dokumentov Slovenske vojske, ki bi jo vrnil h konceptu teritorialne obrambe.

Z zvezo Nato bi izpogajal, da Slovenska vojska v njej sodeluje na način, ki se sklada s to novo usmeritvijo. V tej luči je napovedal tudi revizijo pogodbe nakupa osemkolesnikov boxer, saj si želi osemkolesnikov, ki bodo predvsem služili potrebam naše vojske, na našem terenu. Pogodbo bi izpodbijal tudi iz razloga, da ni skladna z veljavnimi resolucijami, po katerih Slovenska vojska kupuje opremo, ki je delujoča in preizkušena na terenu in pri kateri ni razvojnih stroškov.

Matej Tonin Novice Tonin o sprevrženi logiki ruske agresije na Ukrajino Kmetica Novice To je bila največja revolucija v človeški zgodovini Vladimir Putin Novice Putinova balkanska transverzala Svetlolaska in temnolaska Novice Je to veliko odkritje, ki bo spremenilo zgodovino človeštva?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin