SiolNET. Novice Slovenija
2,97

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako prihraniti pri ogrevanju doma #video

2,97

termometer

Zadnje dni se temperatura ponoči spusti pod ničlo. Ogrevanje je za marsikatero gospodinjstvo velik strošek, zato smo pripravili nekaj nasvetov, kako lahko prihranite s preprostimi ukrepi.

Pri ogrevanju prostorov je zelo pomembno, da je temperatura pravilno naravnana in da toplota ne uhaja iz prostorov.

V bivalnih prostorih naj bi temperatura znašala od 19 do 22 stopinj Celzija, v spalnici od 15 do 18 stopinj Celzija. Vsaka stopinja nad 20 stopinj Celzija porabo energije namreč poveča za kar šest odstotkov.

S termostatskimi ventili lahko prihranite do osem odstotkov energije

Že samo z nekaterimi ukrepi lahko pri ogrevanju prihranite precej denarja. Če imate nameščene termostatske ventile, to vsekakor naredite. Termostatski ventili bodo namreč poskrbeli, da bo temperatura v prostorih pod nadzorom. Po ocenah lahko samo z namestitvijo termostatskih ventilov prihranite do osem odstotkov energije.

Če ste nekaj dni zdoma, termostate nastavite na 15 stopinj Celzija, prav tako to naredite v prostorih, ki jih ne uporabljate.

Že z manjšimi ukrepi lahko pri ogrevanju precej prihranite. Že z manjšimi ukrepi lahko pri ogrevanju precej prihranite. Foto: Thinkstock

So vaši radiatorji odzračeni?

Pomembno je tudi, da odzračite radiatorje, saj radiatorji, polni zraka, ne grejejo, kot bi morali. To storite tako, da odvijete vijak na vrhnjem desnem ali levem koncu radiatorja. Ko priteče voda, vijak ponovno privijete.

tado, termostatski ventil Digisvet Pametno ogrevanje, ki ga niti s svojo nepričakovano prisotnostjo ne morete presenetiti

Za radiatorje lahko namestite odsevno folijo, izguba toplote skozi zid bo tako manjša.

Kako pravilno zračiti, so pred časom pokazali tudi v oddaji Planet 18:

Ponoči spustite žaluzije in zagrnite zavese, na radiatorjih ne sušite perila, ploščice oziroma parket pa pozimi prekrijte s preprogo.

Če imate stara okna, je priporočljivo, da jih zatesnite. Silikonska tesnila so relativno poceni, prihranek pa je lahko velik.

ogrevanje okna ženska Foto: Getty Images

Pogosta napaka pri zračenju

Kljub mrazu je pomembno tudi, da prostore zračite, a to morate narediti pravilno. Vsaj trikrat na dan odprite okna in naredite prepih, a največ za deset minut, da se zidovi ne shladijo. Vmes seveda zaprite radiatorje.

FRITZ!DECT 301, pametni dom, AVM, pametni termostat Digisvet Ko je domači radiator vedno le dotik na pametnem telefonu stran

Prostorov pa nikakor ne zračite s priprtim oknom, saj tako ne bo učinka, le toplota bo po nepotrebnem uhajala iz stanovanja.

Preberite še:

les polena Novice Sedem nasvetov, kako prihraniti pri ogrevanju #video Dom Ogrevanje je strošek. Kako ga lahko zmanjšamo in kje vse izgubljamo energijo?
 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin