Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
12. 5. 2014,
7.15

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jože Mencinger premoženje

Ponedeljek, 12. 5. 2014, 7.15

5 let, 6 mesecev

Kako premožni so Slovenci, ki želijo v Evropski parlament

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vsi nosilci kandidatnih list za evropske volitve, razen nosilca liste Pozitivna Slovenija Jožeta Mencingerja, so razkrili svoje premoženje in dolgove.

"Če bom poslanec, bom o dohodkih ter premoženju obvestil za to pristojne institucije," je na vprašanje časnika Finance odgovoril eden od ustanoviteljev in solastnikov Ekonomskega inštituta Pravne fakultete (EIPF). Do marca letos, ko se je upokojil, je bil Jože Mencinger tudi njegov direktor.

"Mi imamo za to vprašanje inštitucije, ki jim bom poročal, če bom izvoljen, nikakor ne mislim Financam odgovarjati na vprašanja o zaslužkih in premoženju. Sem proti histeriji, ki se v Sloveniji dela, za kar pa so v veliki meri zaslužne Finance," pa je za MMC dejal nosilec liste PS-ja.

Kdor verjame, verjame "Kdor mi verjame, da sem pošten, bo volil zame, kdor mi ne verjame pa mi nič ne pomaga," je odgovoril na naše vprašanje, ali ne bi bilo treba politikom več staviti na transparentnost in javnost delovanja.

"Če sem s tem zbudil dvom, ne morem pomagati, nikakor se nočem prilagajati javnemu mnenju. Imam svoje mnenje o stvareh in pri temu vztrajam, ne glede na to ali sem izgubil kakšnega volivca ali nisem. Edini način, upreti se histeriji, je da nekaj narediš, kar javnost zahteva," je še MMC-jevi klepetalnici pojasnil Mencinger.

Razkritje premoženja pot k večji preglednosti delovanja funkcionarjev Evroposlanci morajo sicer po tem, ko so izvoljeni, izpolniti izjavo o finančnih interesih, vsi njihovi podatki pa so javno dostopni na spletni strani Evropskega parlamenta.

Podatke o premoženju politikov, ki bi želeli postati evroposlanci, so zbirali novinarji poslovnega dnevnika Finance Teja Grapulin, Albina Kenda in Jurij Šimac.

Za podatke o premoženju so vprašali nosilce izbranih osmih kandidatnih list za evropske volitve, na katere bomo volivci odšli 25. maja. V roku so prejeli sedem odgovorov, le profesor Jože Mencinger jih je zavrnil. K vprašanjem tudi niso imeli pripomb, le kandidat liste SLS in NSi Lojze Peterle je izrazil pomislek, da mu bodo ljudje očitali njegove zaslužke, a je podatke vseeno poslal.

Ker gre za javne osebnosti in politike, ki želijo med evroposlance, katerih prejemki so javni, plačujemo pa jih vsi davkoplačevalci, je razkrivanje premoženjskih podatkov pot k večji preglednosti delovanja javnih osebnosti.

Koliko in katero premoženje pa je prijavilo preostalih sedem nosilcev kandidatnih list?

Nerazkritje premoženja je lahko znamenje občutka krivde Sociolog Rudi Klanjšek je za Finance nelagodje politikov ob razkritju premoženja komentiral: "Kadar politiki oziroma javne osebe ne želijo razkrivati svojega imetja, je to znamenje, da imajo občutek krivde. In ta občutek je pogosto upravičen, ker nekateri dejansko nekaj imajo, pa si tega ne zaslužijo. Sami pri sebi vedo, da so nekaj zaslužili ne zaradi svojega znanja ali sposobnosti, ampak zato, ker so bili na pravem mestu, ker imajo prave znance. Kdor ima čisto vest, se ne zmeni za zavist drugih," je pojasnil Klanjšek.

Kot pravi Klanjšek, Slovenci pogosto sklepajo, da se je kdo premoženje pridobil s krajo. Čeprav smo med narodi v Evropi, kjer je najmanj neenakosti, smo pri nas za to zelo občutljivi, pravi.

Arhitekt ideje o nacionalnem interesu Mencinger je sicer eden od arhitektov ideje o nacionalnem interesu, pa tudi avtor izjave, da so certifikati ničvreden papir. Iz Supervizorja je razvidno, da je Mencingerjev EIPF v zadnjih 11 letih od državnih ustanov dobil 2,4 milijona evrov. Koliko poslov je EIPF opravil za (para)državna podjetja, pa ni znano. Kljub temu je iz javno dostopnih baz razvidno, da je EIPF delal študije za številne državne energetske družbe.

Ne spreglejte