Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
24. 1. 2017,
11.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

11

Natisni članek

Športna loterija ministrstvo za finance FURS Spletna stavnica športne stave

Torek, 24. 1. 2017, 11.20

6 let, 6 mesecev

Kako (ne)uspešen je Furs v lovljenju tujih spletnih športnih stavnic

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

11

Stave | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Medtem ko svetovne športne stavnice višajo svoje prihodke, je slovenska Športna loterija v zadnjih dveh letih doživela upad prihodkov in dosegla manjši čisti dobiček. V Sloveniji je edina, ki ima koncesijo za prirejanje športnih iger na srečo, vendar regulacija tega področja ni uspešna.

Mednarodne spletne športne stavnice obračajo velike vsote denarja. Za primer, Bwin je v letu 2014 ustvaril 611 milijonov evrov prihodkov, v začetku leta 2016 pa so ga za 1,26 milijarde evrov prodali GVC Holdingu iz Londona. Še več je zaslužila stavnica bet365, katere prihodki so v letu 2015 dosegli 1,72 milijarde evrov.

To sta le dve od številnih športnih stavnic, ki delujejo na spletu. In kaj je vsem skupno v Sloveniji? Po zakonu nimajo koncesije za prirejanje iger na srečo (kamor spadajo tudi stave) pri nas. To pravico ima le Športna loterija, vseeno pa se številni ljubitelji športnih stav odločajo za tuje stavnice, kjer naj bi bila ponudba večja in boljša.

Od igranja Slovencev na tujih stavnicah pa država nima nič, saj tuje stavnice nimajo dovoljenja za prirejanje iger na srečo, zato finančna uprava od njih ne more pobrati dajatev.

Če tuje stavnice Sloveniji ne prinesejo nič, pa mora Športna loterija državi na drugi strani plačati koncesijske dajatve, davek od iger na srečo, davek od srečk, davek na dobitek in davek na dobiček.

Kaj pravi zakon?

Nadzor nad dostopom do svetovnih spletnih stavnic v Sloveniji izvaja Furs. Ta lahko od leta 2011 sodišču predlaga, da od internetnih operaterjev zahteva blokiranje dostopa do spletnih strani stavnic, kar je zapisano v zakonu o igrah na srečo.

"Če zavezanec iz odločbe o prepovedi prirejanja igre na srečo te ne izvrši, lahko sodišče ponudniku storitev informacijske družbe odredi omejitev dostopa do spletnih strani, prek katerih se prirejajo spletne igre na srečo brez koncesije vlade. O omejitvi dostopa odloči Upravno sodišče Republike Slovenije v sedmih dneh od prejema predloga, ki ga posreduje nadzorni organ," je zapisano v zakonu.

Kako uspešen je Furs pri onemogočanju tujih spletnih stavnic?

V tujini je stalna praksa, da se na dresih pojavljajo imena tujih spletnih stavnic, v Sloveniji pa zakonodaja tega ne omogoča. | Foto: Reuters V tujini je stalna praksa, da se na dresih pojavljajo imena tujih spletnih stavnic, v Sloveniji pa zakonodaja tega ne omogoča. Foto: Reuters Na Fursu je za nadzor nad igrami na srečo odgovornih 11 inšpektorjev. Ti so v letu 2016 obravnavali 22 primerov v zvezi s sumom nedovoljenega prirejanja iger na srečo prek spleta in sodišču podali en predlog za omejitev dostopa do spletne strani.

Pri največjem telekomunikacijskem operaterju v Sloveniji Telekomu Slovenije so v zadnjem letu dobili le en poziv za prepoved dostopa do tuje spletne stavnice, in sicer bet365.com, pri Telemachu, Amisu in T2 pa na naša vprašanja niso odgovorili.

Ob objavi članki smo se brez težav registrirali tako na spletni strani bet365 kot tudi na Bwin, ki celo ponuja stran v slovenščini.

"Tuje spletne stavnice so na svetovnem spletu proaktivne ter se hitro odzivajo na spremembe in povpraševanje, zato je z gotovostjo težko opredeliti število in obseg tujih stavnic, ki prodirajo na slovensko stavno področje. Furs se tega zaveda, zato temu področju nadzora posveča večjo pozornost," vzroke za (ne)učinkovitost navajajo na Fursu.

Težava je tudi v spremenjenem postopku, zato inšpektorji ne morejo izdati enega predloga za vse (ali vsaj pretežni del večjih spletnih stavnic) naenkrat, ampak morajo obravnavati vsako prijavo posebej.

In kakšne so kazni za neposlušnost operaterjev? Če operater v primernem roku ne izpolni obveznosti, ga lahko doleti 500 tisoč evrov kazni, izvršba pa je v pristojnosti sodišča, vendar do zdaj še nihče ni dobil takšne kazni.

"Po najboljših močeh se trudimo, da igralcem ponudimo pretežen del, ki ga ponuja spletna konkurenca. Vsega žal ne moremo, saj se matematika nikakor ne izide, v pretežnem delu torej zaradi dajatev," pravi izvršni direktor za področje iger pri Športni loteriji Primož Pöschl. | Foto: STA , "Po najboljših močeh se trudimo, da igralcem ponudimo pretežen del, ki ga ponuja spletna konkurenca. Vsega žal ne moremo, saj se matematika nikakor ne izide, v pretežnem delu torej zaradi dajatev," pravi izvršni direktor za področje iger pri Športni loteriji Primož Pöschl. Foto: STA ,

Športni loteriji padajo prihodki

V nasprotju s tujimi spletnimi stavnicami, vsaj največjimi, ki jim dohodki rastejo, so Športni loteriji prihodki v letih 2014 in 2015 v primerjavi z letom 2013 padali (podatki za 2016 še niso znani).

"Prihodki so se, predvsem v primerjavi z letom 2013, izrazito zmanjšali. Glavni razlog je bila uvedba davka od srečk, saj deset odstotkov, za katere so dodatno obremenjeni igralci, pomembno vpliva na dinamiko igre, smiselna vplačila in posledične višine dobitkov, ki so generator nadaljnjih vplačil," o poslovanju pravijo pri Športni loteriji, kjer bi si želeli boljši nadzor države.

"Želeli bi, da bi bilo ukrepanje proti nezakoniti ponudbi učinkovitejše, kar si nekako obetamo od novega zakona o igrah na srečo, ki je v pripravi. Ta zaradi boljšega nadzora, preprečevanja pranja denarja in onemogočanja s kriminalom povezanih dejanj našo loterijo predvideva kot edinega ponudnika stav. S tem v zvezi bi bili veseli, če bi imeli tudi več posluha za vsebinsko specifiko naše dejavnosti in nam s tem omogočili osnove za sledenje mednarodni spletni konkurenci ter še višjo raven naše stavne ponudbe," pravi izvršni direktor za področje iger pri Športni loteriji Primož Pöschl.

Zakonodaja onemogoča pojavljanje športnih stavnic na dresih klubov

Največje športne stavnice so tudi močni sponzorju športnih klubov. V angleški premier ligi (najvišji rang tekmovanja v Angliji) ima med 20 moštvi deset klubov na sprednji strani dresa sponzorja, ki se ukvarja s spletnimi stavami in drugimi igrami na srečo.

V Sloveniji zakonodaja ne omogoča pojavljanja imen tujih stavnic na dresih slovenskih klubov. Najbolj znan primer iz preteklosti je dogovor med Bwin in takratnim nogometnim prvoligašem Dravo s Ptuja, zgodba pa še ni dobila sodnega epiloga.

 

 

Ne spreglejte