SiolNET. Novice Slovenija
1,78

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj za Slovenijo pomeni epidemija ošpic pri sosedih?

1,78

termometer

 | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

V sosednji Italiji so v prvih treh mesecih letošnjega leta zabeležili kar 230-odstotno povečanje primerov ošpic, ki ga pripisujejo večjemu izogibanju cepljenju staršev. Kako je s precepljenostjo v Sloveniji?

V Sloveniji precepljenost v zadnjih letih pada, najbolj v Ljubljani. V prestolnici je delež cepljenih za pet bolezni (davica, tetanus, oslovski kašelj, otroška paraliza in okužbe s Hib) lani znašal 91,6 odstotka, za tri nalezljive bolezni ošpice, mumps in rdečke pa 89,6 odstotka.

Po mnenju Bojane Beović, infektologinje iz UKC Ljubljana, se lahko denimo v primeru ošpic s precepljenostjo, nižjo od 95 odstotkov, znova vrnemo v čas, ko je vsak otrok prebolel to bolezen. Zaradi ošpic vsako leto na svetu umre 13.000 bolnikov, večinoma otroci.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pravijo, da je cepljenje rešilo več življenj kot kateri koli drug javnozdravstveni ukrep.

Poglejte, kako zdrava je vaša občina 


Vrnitev bolezni, ki smo jih že skoraj izkoreninili

"Svoje otroke sem poleg cepljenj, ki so v rednem programu, cepil tudi proti boleznim, ki niso v rednem programu cepljenja," staršem otrok odgovarja pediater Marko Pokorn. | Foto: STA "Svoje otroke sem poleg cepljenj, ki so v rednem programu, cepil tudi proti boleznim, ki niso v rednem programu cepljenja," staršem otrok odgovarja pediater Marko Pokorn. Foto: STA Zdravnica Marta Grgič Vitek z Nacionalnega inštituta opozarja, da je necepljenje tvegano: "Otrok lahko zboli za nalezljivo boleznijo, ki bi jo bilo mogoče preprečiti. Ob večjem znižanju deleža cepljenih bi se povečala verjetnost za ponovno pojavljanje in razširjanje nalezljivih bolezni, ki smo jih praktično že odpravili."

A nekateri starši dvomijo o tem, bodisi zaradi lastne slabe izkušnje bodisi zaradi informacij, ki krožijo o domnevni tveganosti cepljenja (več o tem v spodnjem okvirju). Kako se s tem soočajo pediatri? "Včasih me starši vprašajo, kako bi se sam – kot oče – odločil glede cepljenja svojih otrok. Moj odgovor je preprost: svoje otroke sem poleg cepljenj, ki so v rednem programu, cepil tudi proti boleznim, ki niso v rednem programu cepljenja," pravi pediater Marko Pokorn.

Začenja se evropski in svetovni teden cepljenja, ki letos poteka pod geslom Cepljenje deluje - za zaščito zdravje v vseh starostnih obdobjih. Namen tega tedna je povečati ozaveščenost o pomenu cepljenja in poudariti pomembnost tega preventivnega ukrepa, ki dokazano rešuje življenja po vsem svetu. STA

Zakaj za zdravila brez recepta plačujemo več kot sosedi? 


Zakaj padec?

Cepljenje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Po mnenju Pokorna je razlog za padec precepljenosti v strahu ljudi pred neželenimi učinki cepljenja, ki je večji od strahu pred samimi boleznimi. "Cepljenje je žrtev lastnega uspeha. Bolezni so izginile in jih ljudje ne prepoznavajo kot resne grožnje, ker nimajo nikakršne izkušnje z njimi," pravi Pokorn.

Strinja se tudi Beovićeva: "Pojavlja se načelni odpor do znanosti. Nekateri ljudje radi verjamejo v razne slabo raziskane stvari, drugi razlog pa je, da ljudje ne poznajo več teh bolezni. Mislijo, da ne obstajajo več in da se zato ni več treba cepiti."

Šest vprašanj in odgovorov o obveznem cepljenju

Cepljenje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Katera cepljenja so obvezna za mladoletne?
Zoper davico, tetanus, oslovski kašelj, otroško paralizo in okužbo s hemofilusom influence tipa B morajo biti otroci cepljeni štirikrat do starosti dveh let. Trikrat pa so cepljeni zoper ošpice, mumps in rdečke (nazadnje v tretjem razredu osnovne šole).

Ali cepljenje proti tem boleznim prinaša zdravstvena tveganja (možnost epileptičnih napadov, avtizem ipd.)?
"Neželeni učinki cepljenja seveda predstavljajo določeno tveganje, ki pa je neprimerno manjše od tveganja, ki ga predstavlja bolezen (ki jo s cepljenjem preprečimo) ali njeni zapleti," pravi Marta Grgič Vitek z NIJZ. "Za določena stanja/obolenja, kot je na primer avtizem, pa rezultati epidemioloških študij kažejo, da niso povezana s cepljenjem.

NIJZ letno objavlja poročila o stranskih pojavih, pridruženih cepljenju, kamor so dolžni poročati vsi izvajalci cepljenja. Lani so dobili 406 prijav neželenih učinkov, ki so se v večini primerov pojavili po cepljenjih, ki so obvezna. V 26 primerih je bila potrebna hospitalizacija (6,4 odstotka vseh prijav) – ti primeri so podrobneje opisani v poročilu na zgornji povezavi.

Cepljenje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Kje najdem informacije o mogočih stranskih učinkih?
Pediater oziroma zdravnik mora pred vsakim cepljenjem staršem oziroma skrbnikom otroka podati pojasnilo (na NIJZ so pripravili napotke za zdravnike). Starši morajo dobiti knjižico z informacijami, pisno gradivo za predvideno cepljenje, ustno informacijo o mogočih učinkih ter ukrepih v teh primerih. Zdravnik mora staršem omogočiti tudi vpogled v navodila za uporabo cepiva.

Ali se lahko cepljenju izognem?
Če menite, da ima lahko cepljenje zdravstvene posledice za otroka, lahko ministrstvu podate predlog za opustitev cepljenja. Ker je cepljenje obvezno, tvegate do 500 evrov globe, če otroka ne cepite.

Kdo odgovarja, če ima otrok zaradi cepljenja posledice?
Ker je cepljenje obvezno, je država odškodninsko odgovorna. Od leta 2007 do letošnjega maja so na ministrstvu prejeli sedem zahtevkov, izplačali so eno odškodnino (leta 2009 v višini 69 tisoč evrov).

Ali necepljenje otrok prinaša tveganja za zdravje otroka in za okolico ter kakšna so?
Otrok lahko zboli za nalezljivo boleznijo, ki bi jo bilo mogoče preprečiti. Ob večjem znižanju deleža cepljenih bi se povečala verjetnost za ponovno pojavljanje in razširjanje nalezljivih bolezni, ki smo jih praktično že odpravili, menijo zdravniki.
 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 25
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin