Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 8. 2022,
10.28

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,69

26

Natisni članek

javnomnenjska anketa Janez Janša Janez Janša Robert Golob

Ponedeljek, 29. 8. 2022, 10.28

1 leto, 7 mesecev

Kaj to pred kongresom pomeni za Tanjo Fajon?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,69

26

Tanja Fajon | Aktualna predsednica SD Tanja Fajon, katere stranka je po rezultatih zadnje javnomnenjske raziskave doživela hud padec, bo, kot je napovedala, vnovič kandidirala za predsednico SD na jesenskem kongresu stranke. | Foto STA

Aktualna predsednica SD Tanja Fajon, katere stranka je po rezultatih zadnje javnomnenjske raziskave doživela hud padec, bo, kot je napovedala, vnovič kandidirala za predsednico SD na jesenskem kongresu stranke.

Foto: STA

Stranka SD Tanje Fajon je po podatkih javnomnenjske raziskave, ki jo je agencija Mediana opravila za POP TV, s tretjega zdrsnila na peto mesto. Stranko podpira 6,2 odstotka opredeljenih volivcev, kar 2,9 odstotne točke manj kot pred mesecem dni. Na vrhu ostajata Gibanje Svoboda, ki ga podpira 39,1 odstotka volivcev, in SDS Janeza Janše z 29,1-odstotno podporo. 

Kot je razvidno s spodnje grafike, je podpora stranki Gibanje Svoboda Roberta Goloba v primerjavi s preteklim mesecem zrasla s 35,6 na 39,1 odstotka. Enako je podpora s 24,1 na 29,1 odstotka zrasla stranki SDS Janeza Janše. Rezultati tokratne javnomnenjske raziskave so poskrbeli za precej slabe volje v stranki SD, saj so ji med parlamentarnimi strankami namerili najslabši rezultat. 

V SD se sicer pripravljajo na jesenski kongres stranke, kjer bo, kot je napovedala Tanja Fajon znova kandidirala za predsednico. Medtem pa za glavnega tajnika SD ne bo kandidral Dejan Levanič

Podpis koalicijske pogodbe. Robert Golob, Tanja Fajon, Luka Mesec.
Novice Fajonova: SD na predsedniških volitvah brez kandidata

Tonin s tretjega mesta izrinil Fajonovo

Za razliko od naraščanja podpore vodilnima dvema strankama je podpora padla stranki SD Tanje Fajon, ki je s tretjega zdrsnila na peto mesto. Podpora je stranki z 9,1 padla na 6,2 odstotka.

SD je s tretjega mesta izrinila stranka NSi Mateja Tonina, ki jo podpira 6,8 volivca. Sledi Levica Luke Mesca s 6,6-odstotno podporo. 

V članku in grafikah uporabljamo preračun, ki upošteva le volivce, opredeljene za posamezne stranke, kar omogoča primerjavo z volitvami in drugimi raziskavami. Po preračunu so odstotki približno za tretjino višji od izvirnih rezultatov javnomnenjskih raziskav, v katerih upoštevajo še neopredeljene anketirance.   

Agencija Mediana je anketo POP TV izvajala med 22. in 25. avgustom, v njej je sodelovalo 721 prebivalcev Slovenije.  

Na spodnji grafiki si lahko ogledate primerjavo zadnje ankete Mediane za POP TV in anketo Ninameide za Večer in Dnevnik. 

Velike razlike med rezultati različnih raziskav

Velike razlike med rezultati različnih raziskav so med drugim posledica različnih načinov anketiranj. Zgornja grafika tako nazorno kaže, kako deleži nihajo v daljšem obdobju po anketah Parsifala za Novo24TV, Mediane za POP TV in Delo ter Ninamedie za Večer in Dnevnik. 
 
Janez Janša. Robert Golob
Novice Podpora Janši krepko navzgor, Golob tokrat slabše
Nataša Pirc Musar
Novice Menjava na vrhu, a nasmeh Pirc Musarjeve ostaja grenak
Ne spreglejte