Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
16. 2. 2016,
13.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Kanada vizum ZDA

Torek, 16. 2. 2016, 13.00

6 let, 7 mesecev

Kaj morate vedeti, če potujete v Kanado po 15. marcu?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
S 15. marcem se spreminjajo pogoji za vstop v Kanado. Potniki, ki zdaj v državo vstopajo brez vizuma, bodo po novem potrebovali spletno prijavo.

V ZDA ji rečejo ESTA (Electronic System for Travel Authorization), v Kanadi pa se te dni rojeva eTA (Electronic Travel Authorization) – v obeh primerih gre za obvezno spletno prijavo potnikov, ki so za kratkotrajni vstop, večinoma za turistična ali kratkotrajna poslovna potovanja, oproščeni obveznosti pridobivanja vstopnega vizuma. Slovenija je vključena v brezvizumski program obeh držav.

Za brezvizumski vstop v Kanado bo od 15. marca dalje spletna prijava eTA obvezna, če v državo vstopate z letalom. Državljanom Slovenije in državljanom še skoraj 50 držav, ki sodelujejo v kanadskem brezvizumskem programu in bodo v Kanado vstopali po kopenski ali morski poti, spletne prijave ne bo treba opraviti. ZDA in Kanada recipročno Med redkimi izjemami, ki jim ob brezvizumskem režimu vstopanja v Kanado ni treba izpolnjevati spletne prijave, so državljani ZDA, saj te prav tako ne zahtevajo prijave ESTA od kanadskih državljanov, ki vstopajo v ZDA. Še ena butična izjema so francoski državljani, ki prebivajo na Kanadi bližnjem otočju Saint Pierre et Miquelon, a le če v Kanado vstopajo s svojega domačega otoka.

Za razliko od ZDA, ki za letalske in ladijske posadke zahteva posebni vstopni vizum, so te pri vstopu v Kanado oproščene spletne prijave in pridobivanja dovoljenja eTA, če so državljani ene od držav, ki ne potrebujejo vstopnega vizuma za Kanado.

Pozor, dvojni državljani! Ob teh spremembah kanadske oblasti opozarjajo, da mora vsak, ki ima kanadsko in še kakšno drugo državljanstvo, pri prestopu kanadske meje obvezno uporabiti kanadski potni list, saj je to edini dokument, ki na vstopni točki jamči pravico vstopa v to državo. To sicer ni nič neobičajnega, enake zahteve so tudi v drugih državah, tudi v Sloveniji. Pet let za slabih pet evrov Spletni obrazec za kanadsko dovoljenje eTA je že na voljo, a do 15. marca tega dovoljenja na letališčih še ne bodo zahtevali. Navodila so poleg v angleščini in francoščini, ki sta uradna jezika v Kanadi, na voljo še v nekaterih jezikih, a vsaj za zdaj še ne v slovenščini (obrazec in navodila za ameriški spletni obrazec ESTA so na voljo tudi v slovenščini).

Kanadsko dovoljenje eTA velja do pet let, a ne dlje od veljavnosti potnega lista, na katerega je vezano. Cena za njegovo pridobitev je sedem kanadskih dolarjev, kar je manj od pet evrov, plačate pa ga s kreditno kartico ob prijavi. Potovanja v nekatere države niso izključitveni dejavnik za brezvizumski režim, kanadske oblasti pa zatrjujejo, da bo večina potnikov svoje dovoljenje eTA pridobila že v nekaj minutah po pravilno in popolno oddani spletni vlogi. Avstralsko spletno vstopno dovoljenje brezplačno Kanadske oblasti poudarjajo, da pri novi spletni prijavi ne gre za velik strošek, a je dovoljenje eTA vendarle dražje od pridobivanja vstopnega dovoljenja za Avstralijo za upravičene države, med katerimi je tudi Slovenija. Državljani teh držav lahko namesto klasičnega avstralskega vstopnega vizuma, strošek katerega je lahko več kot sto evrov, prek spleta pridobijo vstopno dovoljenje, za katerega ni treba odšteti niti centa.

Ne spreglejte