Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 9. 2020,
10.50

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,74

16

Natisni članek

okuženi Koronavirus COVID-19 Jelko Kacin

Torek, 8. 9. 2020, 10.50

3 leta, 7 mesecev

Kacin: Posamezniki še vedno ne želijo ali ne znajo povedati, kje so se okužili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,74

16

Jelko Kacin | Foto STA

Foto: STA

"Pozivam k iskrenemu podajanju odgovorov na vprašanja epidemiologov. S tem boste bistveno prispevali k identifikaciji potencialno okuženih ter k zamejevanju širjenja okužbe," je dejal vladni govorec Jelko Kacin. Od ponedeljkovih 42 primerov okužb jih je najmanj deset nepojasnjenih.

V ponedeljek so v Sloveniji pri 1.581 opravljenih testih potrdili 42 novih okužb z novim koronavirusom. V nedeljo je bilo novih okužb 25, naredili pa so pol manj testov kot v ponedeljek, zato je skok števila okuženih pričakovan. Kot je povedal Kacin, se število opravljenih testov ne zmanjšuje. "Testiramo veliko, kar je pozitivno. Prav tako so spodbudni podatki glede števila novo okuženih oseb, saj kažejo, da se število okužb počasi stabilizira," je dejal.

Najmanj deset primerov, ko ni poznan vir okužbe

Kot je še dejal, delo epidemiologov še vedno otežujejo posamezniki, "ki ne želijo ali ne znajo povedati, kje so se okužili". "Pozivam k iskrenemu podajanju odgovorov na vprašanja epidemiologov. S tem boste bistveno prispevali k identifikaciji potencialno okuženih ter k zamejevanju širjenja okužbe," je dejal. Kot je poudaril, je od 42 novih okužb deset primerov, ko posamezniki ne vedo ali ne povedo, kje so se okužili. Pri tem Kacin poudarja, da je 19 primerov še neraziskanih, torej se lahko število nepojasnjenih okužb še zviša.

Kacin je zavrnil govorice, da naj bi se konec meseca zaprle šole.

 

Skrb zaradi tujine

"Močno nas skrbi tudi trend rasti okužb v evropskih državah, tudi v naši neposredni bližini. Število okužb se povečuje tako v Italiji kot na Madžarskem, skrb vzbujajoče ostajajo tudi razmere na Hrvaškem in v BiH," je povedal. Kot je še dejal, s sprejetimi ukrepi sicer trenutno uspešno zamejujemo vnos okužb iz tujine. "Danes smo imeli do tega trenutka na primer samo eno novo okužbo iz tujine in še eno, povezano z vnosom iz tujine. A previdnost pri potovanju v tujino, predvsem pa upoštevanje samozaščitnih ukrepov, ni odveč," je dejal.

Inšpektorji včeraj v 189 objektih

Kot je dejal Kacin, so včeraj zdravstveni inšpektorji obiskali 189 objektov, od tega 90 gostinskih obratov, 96 trgovin in tri prireditve. V trgovinah so izdali sedem plačilnih nalogov fizičnim osebam zaradi nenošenja mask. V gostinstvu je bila izrečena ena globa, je dejal.

Kot je še povedal, inšpektorji nadaljujejo tudi nadzor spoštovanja odločb o odrejeni karanteni. Število izvedenih nadzorov do tega trenutka znaša 21.469. Skupaj je bilo doslej izrečenih 184 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 70.400 evrov, je dejal.

koronavirus, koronavirus splošno
Novice V ponedeljek 42 novih okužb v 23 občinah

 

Ne spreglejte