Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 3. 2021,
10.54

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,01

50

Natisni članek

Koronavirus epidemija

Četrtek, 11. 3. 2021, 10.54

3 leta, 1 mesec

Krek: Evropa drsi v nov val epidemije #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,01

50

Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je na današnji novinarski konferenci opozoril, da se še vedno nahajamo globoko v epidemiji in da Evropa počasi drsi v nov val. Ker smo v Sloveniji v zadnjih dneh potrdili več primerov novih različic koronavirusa, bo zdravstvena inšpekcija ponovno uvedla nadzor nad izvajanjem karantene na domu.

COVID 19
Novice Vlada podaljšala epidemijo za 30 dni, brez skrajšanja epidemiološke ure

Kot je uvodoma na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju v zvezi z epidemijo covid-19 pojasnila Vesna Kerstin Petrič,  v. d. generalne direktorice direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje, je vlada včeraj potrdila predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, ki ponovno uvaja nadzor nad izvajanjem karantene na domu, v katero je posameznik napoten s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ali pa ga je v to napotila policija ob prehodu meje.

Obišče vas lahko inšpekcija

Kot je pojasnila Kerstin Petričeva, bo spoštovanje karantenske odločbe na terenu nadziral zdravstveni inšpektorat. "To pomeni, da vas v primeru, da ste bili napoteni v karanteno na domu, tam lahko obišče zdravstveni inšpektor in ugotavlja, ali ste doma in se držite navodil. Ker nespoštovanje ukrepa pomeni prekršek, so predvidene tudi globe. Zaposleni bodo na podlagi potrdila še vedno dobili nadomestilo dohodka," je pojasnila Petričeva. Globe so predvidene v razponu od 400 do štiri tisoč evrov. Tudi glede nadomestila dohodka se po njenih besedah ne spreminja nič.

Spoštovanje karantene na domu je bilo že sedaj obvezno in je to po navedbah Kerstin Petričeve večina spoštovala. "Razlika je samo v tem, da bodo inšpektorji zdaj to preverjali in bo tako ukrep še bolj dosledno upoštevan, predvsem po prihodu iz ogroženih držav, kjer so že bolj razširjene nove različice koronavirusa," je dejala in v nadaljevanju še enkrat spomnila, da karantena na domu pomeni, da se oseba osami na naslovu bivanja in omeji stike na tiste osebe, ki z njo živijo v skupnem gospodinjstvu za obdobje desetih dni.

Vlada se je za ponoven nadzor nad izvajanjem karanten na domu odločila, saj po besedah Kerstin Petričeve nove bolj agresivne različice koronavirusa predstavljajo veliko tveganje za hitrejši prenos virusa. "Zato je ključno, da se prebivalci še bolj držijo vseh priporočil stroke, ostanejo v izolaciji ob vsakem simptomu, ki kaže znake covid-19, in dosledno upoštevajo karanteno na domu," je še dodala. Sprejem zakona v DZ bo potekal po hitrem postopku.

Milan Krek
Novice Milan Krek opozarja: Situacija se poslabšuje

"V Evropi drsimo v nov epidemični val"

Epidemiološke razmere doma in po svetu je v nadaljevanju predstavil Milan Krek, direktor NIJZ. Kot je pojasnil, na svetovnem nivoju število okužb raste, podobno se dogaja tudi v Evropi, in sicer predvsem zaradi novih različic koronavirusa, tako da počasi drsimo v nov epidemični val. Pri tem po njegovih besedah vsi upamo, da ga zaradi cepljenja ne bo, toda številke napovedujejo drugače. Tudi v Sloveniji, kjer je aktivno okuženih približno pet ljudi na tisoč prebivalcev, smo še "globoko v epidemiji", kljub nekoliko boljšim rezultatom v zadnjih dneh se trend še ni obrnil, je po pisanju STA pojasnil.

V teh dneh po njegovih navedbah opažajo stagniranje števila okužb, ki rahlo drsi navzdol. Kot je spomnil, je bilo podobno že novembra, ko pa je po stagnaciji ob koncu preteklega leta število okužb znova začelo naraščati. "Bojimo se, da bo zdaj podobno, zato je pomembno, da vztrajamo pri ukrepih, da smo še bolj pozorni na ukrepe in zmanjšujemo prenos virusa, kajti virus se prenese samo, če mu damo možnost," je poudaril direktor NIJZ.

Krek je na današnji novinarski konferenci izpostavil pomembno vlogo cepljenja učiteljev. Vse tiste, ki se zanj še niso odločili, je pozval, da to storijo v dobro otrok, sebe in svoje družine. Več v posnetku zgoraj.


Ob tem je opozoril na velik delež okužb z novimi, hitreje prenosljivimi različicami koronavirusa na Češkem in Slovaškem, pa tudi v naši bližini, v italijanski Furlaniji-Julijski krajini, kjer so sprejeli stroge ukrepe in tudi zaprli šole. Po Krekovih navedbah pri nas še vedno vztrajamo pri odprtju šol, se pa število okuženih v šolah počasi povečuje.

"Bomo videli, kakšen bo razvoj naprej. Če se bodo stvari poslabšale, bo treba morda sprejeti kakšne dodatne ukrepe," je po pisanju STA dejal. Če je naš cilj, da otroci končajo šolsko leto v razredih, moramo po njegovih besedah previdno sproščati dejavnosti in se dosledno držati navodil v šolah, prav tako je treba pazljivo ravnati pri druženju zunaj šolskega časa, tudi pri obšolskih dejavnostih se morajo držati priporočil NIJZ. Pri tem je Krek izpostavil tudi pomembno vlogo cepljenja učiteljev. Vse tiste, ki se zanj še niso odločili, je pozval, da to storijo v dobro otrok, sebe in svoje družine.

Cepljenje covid-19
Novice Vse bližje smo covid potnim listom

 

Ne spreglejte