Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 10. 2020,
15.53

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

17

Natisni članek

Simona Kustec Tomaž Gantar

Sreda, 21. 10. 2020, 15.53

3 leta, 6 mesecev

Gantar: Zdravljenja bo deležen vsak bolnik, ki ga bo potreboval #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

17

"Potrebe po bolniških posteljah se povečujejo za od deset do 12 postelj dnevno, a zdravljenja bo deležen vsak bolnik, ki ga bo potreboval," je dejal zdravstveni minister Tomaž Gantar.

V torek so v Sloveniji ob 5.891 opravljenih testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 1.503 ljudeh, kar je največ do zdaj. Umrlo je osem ljudi, prav tako največ v enem dnevu do zdaj.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je na svojem profilu na Twitterju zapisal, da bi morali čim prej popolnoma ustaviti javno življenje v državi. "Čas za to odločitev je dober. Pred nami je teden šolskih počitnic, tako da lahko državo zapremo brez večje škode, in če dodamo še en teden, mislim, da bi bilo mogoče stvari obvladovati," je dodal.

Na popoldanski novinarski konferenci je Gantar dejal, da nas predvsem lahko skrbi, da je delež pozitivnih testov že okoli 25 odstotkov, kar je visoka številka in ne kaže v umirjanje epidemije. "Številke, o katerih govorimo, nas vse skrbijo," je dejal.

"Skrbijo nas pa predvsem iz razloga, da še vedno opažamo, da se nedosledno držimo navodil, ki so edina merodajna oziroma edina, ki lahko privedejo do boljših rezultatov," je poudaril.

"Vsak bi se moral obnašati, kot da je okužen"

V slovenskem zdravstvu imamo na razpolago – brez psihiatrije – 7.522 postelj, je dejal. "Lahko ste prepričani, da od teh 7.522 postelj ne bo večjega problema zagotoviti vsaj deset odstotkov za bolnike s covid, to pomeni 700 postelj ali pa tudi še kaj več," je dejal.

Potrebe po bolniških posteljah se povečujejo za od deset do 12 postelj dnevno, a zdravljenja bo deležen vsak bolnik, ki ga bo potreboval, še pravi.

Gantar dodaja, da bi se moral vsak obnašati, kot da je okužen, in kot tisti, ki ne želi okužiti svojih svojcev, prijateljev, sodelavcev. "To je v tem trenutku edina pot, da okužbe v državi omejimo," je poudaril.

"Če smo v prvem valu praktično prekinili ves reden program v zdravstvu, poskušamo zdaj na eni strani vzdrževati zdravstveni sistem, ki bo služil vsem bolnikom, ki zdravljenje potrebujejo, in sproti zagotavljati potrebno število postelj za bolnike s covid," je dejal.

Kaj storiti, če ste v stiku z okuženo osebo?

Glede na to, da ne izdajajo več karantenskih odločb, je Gantar odgovarjal tudi na novinarsko vprašanje, kaj naj storijo zaposleni v primeru visoko rizičnega kontakta z okuženo osebe. Kot je dejal Gantar, se morate dogovoriti z osebnim zdravnikom in mu povedati o kontaktu. "Opozorjeni boste na možne znake bolezni, če se pojavijo, boste potrebovali testiranje, v nasprotnem primeru pa izolacijo in po dogovoru z zdravnikom tudi bolniški stalež za obdobje karantene," je še dejal.

"Zahvaljujem se medicinskim sestram, zdravnikom, celotnim timom, ki iščejo rešitve, da bi zagotavljali potrebno število postelj za vse bolnike, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, pa naj gre za covid-19 kot za vse preostale bolezni, kjer je hospitalizacija potrebna," je dejal.

Kot je še dejal, se je z novim koronavirusom do zdaj okužilo že prek tisoč zdravstvenih delavcev, samo v UKC Ljubljana v zadnjem mesecu 150.

Glede zapisa na Twitterju, da bi morali čim prej popolnoma ustaviti javno življenje v državi, je dejal, da je to njegovo osebno mnenje. V kolikor pa epidemije ne bi več obvladali, nam verjetno drugega ne bo preostalo, je še dejal.

V zvezi s poukom se ta teden nič ne spreminja

Šolska ministrica Simona Kustec, ki je prav tako sodelovala na popoldanski novinarski konferenci, je dejala, da v tem tednu pouk poteka kot zdaj in se tako ta teden nič ne spreminja. Konec prihodnjega tedna, ko so šolske počitnice, pa se bodo glede na epidemiološko stanje odločili, kako naprej.

Preberite še:

Tomaž Gantar
Novice Gantar: Čim prej bi morali popolnoma ustaviti javno življenje
Jelko Kacin
Novice Najslabše do zdaj: zaradi koronavirusa v bolnišnici pet otrok #video
Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Novice V Sloveniji potrdili 1.503 nove okužbe, umrlo deset ljudi #video
Ne spreglejte