Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 6. 2020,
10.51

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

3

Natisni članek

Slovenija virus Koronavirus

Torek, 2. 6. 2020, 10.51

3 leta, 10 mesecev

"Epidemiološka slika v Sloveniji je odlična" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

3

Čeprav se po svetu epidemija novega koronavirusa še ne umirja, so podatki tako na ravni Evrope kot Slovenije spodbudni - trend okužb je v upadanju. Epidemiološka slika v Sloveniji je po besedah epidemiologa Maria Fafangela odlična, dobre novice pa prihajajo tudi iz sosednje Italije, kjer pristojni razmišljajo o ponovnem odprtju tako deželnih kot tudi državnih meja.

Osnovna šola
Novice Z novim koronavirusom okužen učenec iz Maribora #video

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal epidemiolog Mario Fafangel z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), se epidemija novega koronavirusa po svetu ne umirja, a so trendi v Evropi pozitivnejši. "V Evropi vidimo trend upadanja širjenja bolezni covid-19," je dejal in ob tem predstavil včerajšnje podatke za Slovenijo, kjer smo potrdili dva nova primera okužbe - na območju Maribora in  Ljubljane.

Statistični pregled  za Slovenijo in Evropo:

Fotogalerija
1 / 6

"Najpomembnejše je ukrepanje na terenu"

Kljub okužbam je epidemiološko stanje v Sloveniji dobro. "Epidemiološka slika v Sloveniji je odlična, trend okužb je v upadanju. Pojavljajo se primeri, ki pa jih obvladujemo," je zagotovil Fafangel ter dodal, da imajo pristojni ustaljen proces zaznavanja in ukrepanja. Kot je še dejal, je ob novih potrjenih okužbah najpomembnejše ukrepanje na terenu, da se širjenje okužbe zaustavi.

Epidemiolog Mario Fafangel je predstavil statistične podatke tako za Slovenijo kot svet.


Italijanska epidemiologinja: Stanje v Italiji je pod nadzorom

Kot so še na novinarski konferenci povedali sodelujoči govorci, slovenski Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in italijanski inštitut za javno zdravje Istituto Superiore di Sanita (ISS) dobro sodelujeta na področju izmenjave podatkov, epidemioloških ukrepov in projekcij za v prihodnje.

"Nezavidljivo stanje v sosednji državi je bilo pred meseci tudi prvo opozorilo Sloveniji, kako agresivno se širi virus in kako tragično lahko covid-19 zareže v celoten družbeni ustroj," je ob tem povedal uradni vladni govorec Jelko Kacin. Ravno danes pa sta direktorja inštitutov Milan Krek in Silvio Brusaferroin prek videokonference opravila razgovor ter si izmenjala aktualne podatke o koronavirusni bolezni.

Epidemiologinja Flavia Riccardo je v nadaljevanju predstavila razmere v Italiji. Kot je povedala, jim je z omejevalnimi ukrepi uspelo zajeziti velik porast števila primerov covid-19 ob samem začetku epidemije. "Trenutno imamo v Italiji le še nekaj lokalnih žarišč, ki so pod nadzorom," je poudarila Riccardova in ob tem dejala, da italijanski zdravstveni sistem ni preobremenjen. Še vedno pa izvajajo stroge ukrepe glede fizičnega distanciranja in ozaveščanja ljudi, saj koronavirusne epidemije še ni konec.

Koronavirus v Iranu
Novice Epidemija se nadaljuje: potrdili največ novih okužb od začetka aprila #video

Se bodo odprle meje z Italijo?

Kacin je že uvodoma dejal, da Italija za jutri napoveduje morebitno odpiranje meja med italijanskimi deželami in morebitno odpiranje državnih meja. Italijanski zunanji minister Luigi di Maio bo v okviru turneje po Evropi v soboto obiskal Slovenijo, kjer se bo srečal z zunanjim ministrom Anžetom Logarjem, beseda pa bo najverjetneje tekla tudi o odpiranju meja.

Fafangel je ob tem pozval državljane, da se ob morebitnem odhodu v tujino dobro pozanimajo o epidemiološki sliki države, v katero odhajajo. "Vsak potnik, ki zapušča Slovenijo, mora biti dobro informiran o stanju v ciljni državi in ozaveščen o samozaščitnih ukrepih," je bil jasen epidemiolog.

italija koronavirus
Novice Italija v 15. juniju vidi dan D za evropski turizem
Ne spreglejte