Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
2. 6. 2020,
10.07

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,48

26

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus osnovna šola

Torek, 2. 6. 2020, 10.07

3 leta, 11 mesecev

Z novim koronavirusom okužen učenec iz Maribora #video

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,48

26

Zjutraj so mariborsko osnovno šolo Ludvika Pliberška obvestili, da je eden od njihovih učencev pozitiven na novi koronavirus, vendar ni kazal bolezenskih znakov in ni zbolel. Njegovi sošolci in razredničarka bodo v karanteni, je sporočila ravnateljica Lidija Todorović.

Iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so zjutraj obvestili ravnateljico šole Lidijo Todorović, da je eden od učencev bil pozitiven na testiranju za novi koronavirus. Kot je zapisala na šolski spletni strani, je NIJZ opravil epidemiološko oceno tveganja, in ker so bila navodila preventivnih ukrepov v celoti upoštevanja, ni nevarnosti za druge učence.

"Zaradi varnosti in da bomo vsi bolj mirni, pa smo se določili, da bo razred in razredničarka, kjer je bil učenec pozitiven, v karanteni. Starši učencev, ki bodo v karanteni, bodo v kratkem dobili navodila glede izvajanja karantene. Vsi ostali učenci lahko obiskujejo šolo ob upoštevanju preventivnih ukrepov, kot je to bilo do sedaj," je zapisano na spletni strani. Njegovi sošolci iz razreda bodo prihodnjih 14 dni v karanteni, je še dejala.

Po neuradnih informacijah Večera so otroka testirali, čeprav ni kazal znakov okužbe, saj je bila okužena njegova mama.

Po poročanju medijev so bile v tej družini potrjene tri okužbe. Kot je poročala TV Slovenija, sta okužena še ena odrasla oseba in brat omenjenega okuženega učenca, prav tako učenec OŠ Ludvika Pliberška, ki pa v minulih dneh ni obiskoval šole. Oba otroka sta bila brez znakov bolezni, piše STA.

NIJZ bo obvestil starše

Mario Fafangel | Foto: STA , Foto: STA , NIJZ se je po ogledu šole in opravljenem epidemiološkem poizvedovanju iz previdnostnih razlogov odločili zapreti zgolj razred, ki ga je učenec obiskoval, poroča STA. Z drugimi otroki na šoli tesnega stika ni imel.Ob tem NIJZ pripravlja obvestilo za starše, ki jih bodo tudi posamično telefonsko kontaktirali.

Kot je na novinarski konferenci povedal Mario Fafangel iz NIJZ gre v mariborskem primeru za več okuženih v družini. Več podrobnosti bo znanih v ponedeljek. Za zdaj še ni znano, kje so bili v stiku z virusom. Fafangel je opozoril, da je možno, da je virus še prisoten v Sloveniji.

"Učenec ni zbolel, je pa pozitiven"

Pristojni zdaj sestavljajo in iščejo vse stike družine. Če bodo ugotovili tesne stike s posamezniki, bodo zanje predlagali karanteno.

V karanteno bodo šli le tisti, ki so bili v tesnem stiku z okuženim, ne pa tudi družinski člani teh tesnih kontaktov, je dodal Fafangel. V primeru, da bodo okužbo potrdili še pri kakšnem sošolcu tega okuženega, bodo karanteno predlagali tudi za osebe, ki so bile z njim v tesnem stiku. Zato lahko tudi starši sošolcev tega otroka, pri katerem so potrdili okužbo, hodijo v službo, je dodal.

Ravnateljica omenjene mariborske šole Todorovićeva pa je za STA pojasnila, da učenec, pri katerem so potrdili okužbo, ni kazal znakov. "Učenec ni zbolel, je pa pozitiven," je dejala.

Sveži podatki: dve novi okužbi

Kot kažejo zadnji podatki so včeraj potrdili dve novi okužbi, eno v Mengšu in eno v Mariboru. Umrl ni nihče. Skupno je bilo tako v Sloveniji potrjenih 1475 primerov okužbe s tem virusom, skupno pa je umrlo 109 oseb.

V zadnjem dnevu so opravili 659 testov, pet oseb hospitaliziranih, ena oseba pa je na intenzivni negi.

Ne spreglejte