SiolNET. Novice Slovenija
3,59

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kadunc bo izvolitev novega direktorja RTV izpodbijal na sodišču

3,59

termometer

Igor Kadunc
Foto: STA

Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc je napovedal, da bo izvolitev novega generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha izpodbijal na sodišču. Za STA je pojasnil, da je zakone treba spoštovani tako, kot so zapisani. Novoizvoljenemu generalnemu direktorju med drugim namreč očita, da ne izpolnjuje formalnih pogojev za prevzem funkcije.

Andrej Grah Whatmough Novice RTV Slovenija dobila novega direktorja

Opozoril je pomanjkanje vodstvenih izkušenj Andreja Graha Whatmougha. Med razpisnimi pogoji za novega generalnega direktorja je namreč zahtevanih tudi najmanj deset let delovnih izkušenj in usposobljenost za organiziranje in vodenje večjih organizacijskih sistemov. "Kaj to je, se ve, ker je natančno določeno v 55. členu zakon o gospodarskih družbah," je po poročanju STA v zapisu na Facebooku zapisal Igor Kadunc.

Kako so potekale volitve?

14 jih je podprlo Graha Whatmougha, sedem Gorščakovo, za Kadunca pa je glasovalo šest programskih svetnikov. Ena glasovnica je bila neveljavna. Ker noben od kandidatov ni dobil zadostnega števila glasov, to je 15 od 29, je bil izveden drugi krog glasovanja, v katerem sta se pomerila Grah Whatmough in Gorščakova.

V drugem krogu je glasovalo 28 programskih svetnikov. Grah Whatmough je prejel 18 glasov, Gorščakova pa devet. Ena glasovnica ni bila veljavna. Imenovanje novega generalnega direktorja RTVS je potrebno, ker se Kaduncu aprila izteče mandat. Mandat generalnega direktorja sicer traja štiri leta.

Za pritožbo ima 15 dni časa

Izpostavil pa je tudi vodenje sej nadzornega sveta. "Ker ne gre za poraz, ampak odločitev članov programskega sveta, da zaupajo mandat vodenja človeku, ki še ni nikoli nič vodil. Razen 29 sej nadzornega sveta. Pa do oddaje vloge tudi tega ni počel tri leta, kar je pogoj," je sporočil.

Kadunc je sicer za STA pojasnil, da ima po prejemu obvestila o neizbiri 15 dni časa za pritožbo, na katero so se začeli pripravljati. "Zakone je treba spoštovani tako, kot so zapisani, in da je tukaj dosti jasna dikcija. Če se motim, bo povedalo sodišče," je dejal. Dodal je, da se pričakuje najmanj izpolnjevanje formalnih pogojev.

Programski svet je minuli ponedeljek za novega generalnega direktorja javnega zavoda imenoval predsednika nadzornega sveta Andreja Graha Whatmougha. Zanj je glasovalo 18 od 28 programskih svetnikov. Njegova protikandidatka v drugem krogu, direktorica TV Slovenija Natalija Gorščak, je prejela devet glasov. Kadunc je sicer v prvem krogu prejel šest glasov.

Imenovanje novega generalnega direktorja RTV Slovenija je potrebno, ker se Kaduncu aprila izteče mandat. Mandat generalnega direktorja sicer traja štiri leta, izbrani kandidat pa ga bo nastopil 25. aprila, navaja STA.

Marjan Šarec Novice Šarec, Mesec in Erjavec ob povabilu predsednika Pahorja: Nočemo priti #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin