Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 1. 2021,
20.20

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

60

Natisni članek

RTV Slovenija

Ponedeljek, 25. 1. 2021, 20.20

3 leta, 2 meseca

RTV Slovenija dobila novega direktorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

60

Andrej Grah Whatmough | Foto LinkedIn

Foto: LinkedIn

Programski svet RTV Slovenija je za novega generalnega direktorja imenoval Andreja Graha Whatmougha. Zanj je glasovalo 18 programskih svetnikov, njegova protikandidatka Natalija Gorščak je prejela devet glasov. Mandat bo nastopil 25. aprila, ko poteče mandat aktualnemu direktorju Igorju Kaduncu.

Janez Janša
Novice Janša: NIJZ in svetovalna skupina še vedno podpirata vračanje v šole in vrtce #video

Na razpis za novega generalnega direktorja RTV Slovenija so se prijavili sedanji generalni direktor Igor Kadunc, direktorica Televizije Slovenija Natalija Gorščak in predsednik nadzornega sveta Andrej Grah Whatmough.

V prvem krogu je glasovalo 28 programskih svetnikov

14 jih je podprlo Graha Whatmougha, sedem Gorščakovo, za Kadunca pa je glasovalo šest programskih svetnikov. Ena glasovnica je bila neveljavna. Ker noben od kandidatov ni dobil zadostnega števila glasov, to je 15 od 29, je bil izveden drugi krog glasovanja, v katerem sta se pomerila Grah Whatmough in Gorščakova.

V drugem krogu je glasovalo 28 programskih svetnikov. Grah Whatmough je prejel 18 glasov, Gorščakova pa devet. Ena glasovnica ni bila veljavna. Imenovanje novega generalnega direktorja RTVS je potrebno, ker se Kaduncu aprila izteče mandat. Mandat generalnega direktorja sicer traja štiri leta.

Kako so glasovali posamezni programski svetniki si lahko ogledate spodaj:

Glasovanje programskih svetnikov o onovem generalnem direktorju RTV Slovenija | Foto:

Še pred glasovanjem so kandidati predstavili stališče do položaja in vloge RTVS v slovenskem medijskem prostoru, do medijske zakonodaje, ki ureja položaj zavoda, ter do ključnih izzivov na področju programskih, produkcijskih in poslovnih procesov ter na področju financ. Nato so imeli možnost mnenje o predstavitvah in kandidatih podati še sami programski svetniki.

Grah Whatmough je po poročanju STA v predstavitvi svojega programa izpostavil, da je vloga generalnega direktorja zavoda ustvariti pravne, finančne in organizacijske pogoje za izvajanje zavodovega poslanstva. Zavzel se je za finančno stabilizacijo zavoda, saj bo do sredine prihodnjega leta zmanjkalo finančnih rezerv in sredstev za ohranitev zavoda v zdajšnji obliki.

Andrej Grah Whatmough je na današnjem glasovanju prejel 18 glasov in tako postal nov generalni direktor RTV Slovenija. | Foto: Bojan Puhek Andrej Grah Whatmough je na današnjem glasovanju prejel 18 glasov in tako postal nov generalni direktor RTV Slovenija. Foto: Bojan Puhek

Predvidel je spodbujanje k upokojevanju delavcev, ki imajo izpolnjene upokojitvene pogoje. Z vsakim od njih bi se rad pogovoril in hkrati preveril, ali je že bil zagotovljen prenos znanja na mlajše. Poleg tega načrtuje izvedbo sistematizacije delovnih mest in večjo skrb za karierni razvoj zaposlenih, posebna delovna skupina pa bo pripravila predlog zakona o RTV.

Marjan Šarec in Tanja Fajon
Novice Šarčeva LMŠ diha za ovratnik SD Tanje Fajon
Ne spreglejte