Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 8. 2020,
13.19

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

76

Natisni članek

Hrvaška Koronavirus Jelko Kacin

Sreda, 19. 8. 2020, 13.19

3 leta, 8 mesecev

Kacin: Slovenija bo uvedla karanteno za vse, ki se bodo vrnili iz Hrvaške #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

76

Slovenija bo za vse, ki se bodo vrnili iz Hrvaške, uvedla karanteno, je povedal vladni govorec Jelko Kacin. Dodal je, da bo vlada poskrbela za to, da bo časa za vrnitev dovolj, da se izognemo morebitni gneči na mejnih prehodih in hudim zastojem. Za prehod hrvaško-slovenske meje bo na voljo ves konec tedna, morda še kakšen dan več, je ob tem povedal Kacin. Po njegovih napovedih bo vlada Hrvaško na rdeči seznam uvrstila jutri, odlok o karanteni pa bo začel veljati v petek ob polnoči. 

Vlada se je danes na Brdu pri Kranju sestala s strokovnjaki, da je preučila ukrepe, kako omejiti vnos okužb z novim koronavirusom v državo. 

"Hrvaška se bo sama uvrstila na rdeči seznam" 

Največ okužb je vnesenih iz Hrvaške, strokovna skupina za covid-19 pa predlaga uvedbo karantene za vse. Da je vlada naklonjena temu, je potrdil tudi vladni govorec Jelko Kacin. "Po vsej verjetnosti bo Hrvaška rdeča že danes. Formalno bo jutri to (uvrstitev na rdeči seznam, op. p.) storila tudi naša vlada," je za Planet TV povedal Kacin.

Uradni vladni govorec je napovedal, da bo Hrvaška uvrščena na rdeči seznam. | Foto: Daniel Novakovič/STA Uradni vladni govorec je napovedal, da bo Hrvaška uvrščena na rdeči seznam. Foto: Daniel Novakovič/STA

Kot je dodal, so razmere tako slabe, da jim pravzaprav ne preostane nič drugega, kot da pozovejo državljane, da se čim prej vrnejo domov v Slovenijo, ne glede na to, kakšne aranžmaje imajo rezervirane. "Stvari se hitro slabšajo in bojo še veliko slabše," je ob tem opozoril Kacin. Kot je povedal, se bo Hrvaška sama uvrstila na rdeči seznam. Dodal je, da v vseh županijah število okuženih vse bolj raste. Upravičene so ocene, da se je pred dnevi na Hrvaškem že začel tretji, veliko močnejši val epidemije. 

Vlada bo Hrvaško na rdeči seznam uvrstila na jutrišnji popoldanski seji. "Karantena bo začela veljati v petek ob polnoči. Kdorkoli bo želel iti na dopust in bo od petka zjutraj odpotoval na Hrvaško, mora vedeti, da njega in člane njegove družine čaka 14-dnevna karantena ob povratku," je opozoril. Tisti, ki so že tam, bodo imeli do konca tedna čas za vrnitev v Slovenijo brez omejitev.

Izpolnjen kriterij za rdeči seznam 

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 219 ljudeh. Če je 14-dnevna kumulativna incidenca okuženih na 100 tisoč prebivalcev višja od 40, je v državi zelo slabo epidemiološko stanje, državo pa se uvrsti na rdeči seznam z obvezno 14-dnevno karanteno ob prihodu. Naš izračun kaže, da je Hrvaška z današnjimi podatki o okuženih (219) to število že dosegla.  

Hrvaška. Koronavirus.
Novice Na Hrvaškem 219 novih okužb

Skoraj polovica primerov v Sloveniji uvoženih iz Hrvaške

Veliko novih okužb, uvoženih iz Hrvaške, smo v zadnjih tednih imeli tudi v Sloveniji. V preteklem tednu (od 10. do 16. avgusta) smo v Sloveniji potrdili 174 primerov okužbe. Od tega je bilo 80 primerov uvoženih iz tujine, največ iz Hrvaške – 64. Po informacijah epidemiologov gre zlasti za mlade ljudi, ki se okužijo na zabavah na hrvaški obali.

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Novice Velik skok: v Sloveniji 37 novih okužb

 

Ne spreglejte