SiolNET. Novice Slovenija
0,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Junijska toča v Črnomlju poškodovala okoli 1.300 objektov

0,05

termometer

Toča v podjetju Akrapovič
Foto: Mitko Blatnik

Črnomaljska občina je pristojnim na državni ravni v četrtek oddala oceno škode na približno 1.300 objektih, ki jih je junija poškodovala močna toča. Škoda, ki jo je občina ocenila na podlagi prejetih vlog za prijavo škode, znaša nekaj manj kot 4,8 milijona evrov, je dejala črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič.

Županja Črnomlja Mojca Čemas Stjepanovič je poudarila, da so oceno škode na objektih predali Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter drugim pristojnim državnim ustanovam. Zdaj v Črnomlju pričakujejo odgovor vlade ter izpolnitev njenih obljub.

Vlada je namreč po besedah županje obljubila, da bo škoda povrnjena, in sicer v prvi vrsti intervencijski stroški, ki črnomaljski občinski proračun bremenijo za približno 500 tisoč evrov.

toča Novice Neurje odkrivalo strehe, uničujoča toča povzročila veliko škodo #foto #video

Skupna ocena celotne škode presegla 20 milijonov evrov

Skupna ocena celotne škode je po županjinih besedah sicer presegla 20 milijonov evrov, v navedeno oceno pa so všteli celotne intervencijske stroške, škodo v kmetijstvu, na objektih in avtomobilih ter zneske, ki so jih zavarovalnice že oziroma jih še bodo namenile za sanacijo ter popravilo avtomobilov.

Toča, ki je 8. junija klestila v okolici Črnomlja, je dosegla premer tudi do 12 centimetrov. Toča, ki je 8. junija klestila v okolici Črnomlja, je dosegla premer tudi do 12 centimetrov. Foto: Rok Gregorčič

Uprava za zaščito in reševanje je v končnem poročilu po junijskem neurju s točo in poplavami v Beli krajini nedavno zapisala, da je v posredovanju gasilskih enot, občin ter uprave skupaj nastalo za skoraj 547 tisoč evrov intervencijskih stroškov. Ministrstvo za obrambo je vladi predlagalo, da iz proračunske rezerve povrnejo več kot 412 tisoč evrov.

Toča klestila tudi v tovarni Akrapovič v Črnomlju Novice Toča klestila pred Akrapovičevo tovarno, številna vozila so poškodovana #foto

Toča poškodovala okoli 1.300 objektov

Iz poročila, ki ga je pripravila uprava za zaščito in reševanje in je dostopno med vladnimi gradivi, je razvidno, da je v junijskem močnem neurju s točo največ stroškov imela črnomaljska občina, in sicer 298.912 evrov.

Toča je pred tovarno podjetja Akrapovič poškodovala številna vozila, ki so bila parkirana na prostem. Toča je pred tovarno podjetja Akrapovič poškodovala številna vozila, ki so bila parkirana na prostem. Foto: Mitko Blatnik

Gasilskim enotam je v neurju nastalo za 234.531 evrov, upravi za zaščito in reševanje za 8.420 evrov, Občini Semič za 3.328 evrov, Gasilsko-reševalnemu centru Novo mesto pa za 1.664 evrov intervencijskih stroškov.

toča Črnomelj Novice V neurju s točo nastalo skoraj 547 tisoč evrov intervencijskih stroškov

Toča, ki je dosegla premer tudi do 12 centimetrov, je Črnomelj prizadela na začetku junija. Po podatkih črnomaljske občine je toča poškodovala približno 1.300 objektov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin