Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 5. 2024,
10.00

Osveženo pred

2 tedna, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

Natisni članek

Klemen Boštjančič Robert Golob plačna reforma plače javna uprava

Petek, 31. 5. 2024, 10.00

2 tedna, 6 dni

Plače javnih uslužbencev bodo z junijem višje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03
Klemen Boštjančič | Finančni minister Klemen Boštjančič napoveduje, da bodo pogajanja o plačni reformi zaključili do konca junija. | Foto STA

Finančni minister Klemen Boštjančič napoveduje, da bodo pogajanja o plačni reformi zaključili do konca junija.

Foto: STA

V skladu z dogovorom vlade z večino sindikatov javnega sektorja o delni, 80-odstotni uskladitvi plač z lanskoletno inflacijo bodo plače javnih uslužbencev z junijem višje za 3,36 odstotka. Iz proračuna bo za dvig plač treba odšteti približno 110 milijonov evrov. 

Pred časom je predsednik vlade Robert Golob napovedal, da so pogajanja o plačni reformi v zaključni fazi. Pojasnil je, da bodo pogajanja na stebrih, vključno z zdravstvenim sistemom, predvidoma končali do poletja.

Ponedeljek bo dan D za stebre

Zaključek pogajanj o plačni reformi, za katero bo iz proračuna treba odšteti 1,3 milijarde evrov, je večkrat napovedal tudi glavni vladni pogajalec, finančni minister Klemen Boštjančič. Po poročanju Večera naj bi si vlada želela pogajanja po stebrih končati že prihodnji teden. Pogajanja po vseh štirih stebrih bodo stekla v ponedeljek, ki velja za tako imenovani dan D za stebre.  

"Da bo to dan D za stebre, je pričakovanje, ki ga je izrekla vlada. Sindikati smo izziv sprejeli," je za Večer povedal vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. Sindikati bodo vse napore vložili v pogajanja, a zagotovil o dogovoru ne dajejo. Ob tem Štrukelj poudarja, da med pogajalskima stranema glede časovnice izvedbe reforme in usklajevanjem plač z inflacijo še vedno obstaja velik razkorak. 

Glede pogajanj o odpravi plačnih nesorazmerij in novem vrednotenju delovnih mest v vzgoji in izobraževanju sindikalni vodja pogajanja Branimir Štrukelj za omenjeni medij pojasni, da bo morala vlada, če želi pogajanja za ta steber zaključiti, odpraviti plačna nesorazmerja, saj pasovni dvigi ne bodo dovolj.  

Kritičen je tudi Rok Cvetko, do stebra državne uprave, kjer se pogajajo o odpravi plačnih nesorazmerij in novem vrednotenju delovnih mest policistov, vojakov, državnih uradnikov in drugih uniformiranih oseb, ki pravi, da bo vlada s takšnim pristopom državno upravo uničila. "V našem stebru je še vse odprto. Niti ene zadeve se še nismo uspeli dogovoriti, saj je vlada ta steber eno leto zanemarjala. Če posluha od vlade ne bo, tudi dogovora ne bo," je za Večer povedal Cvetko ter dodal, da na drobtinice in pomije, ki jim jih vlada ponuja, ne bodo pristali. 

Ne glede na to, ali se bodo načrti uresničili in bo pogajalskima stranema uspelo doseči dogovor o plačni reformi, bodo javni uslužbenci z junijem dobili višje plače. Vlada in sindikati javnega sektorja so namreč decembra lani dosegli dogovor o 80-odstotni uskladitvi plač z lansko inflacijo. Javni uslužbenci bodo tako dobili za 3,36 odstotka višje plače, za kar bo iz proračuna treba odšteti okoli 110 milijonov evrov. 

sodniki
Novice Sodni svet ponovno zavrnil vladni predlog o sodniških plačah
Robert Golob, Asta Vrečko in Matjaž Han
Novice Golob ob dveh letih dela vlade: Rezultati bodo prinesli še en mandat
Zdravniki UKC
Novice Sindikat državnih organov in Fides kritična do odziva vlade na stavko
Janez Janša
Novice Janša kritičen: Koalicija v dveh letih uresničila slabih 14 odstotkov napovedanega
Robert Golob
Novice Vlada državnemu zboru predlagala priznanje Palestine, na Gregorčičevi zaplapolala palestinska zastava #video
Ne spreglejte