Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 5. 2024,
6.46

Osveženo pred

2 tedna, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24

Natisni članek

Robert Golob Palestina

Četrtek, 30. 5. 2024, 6.46

2 tedna, 6 dni

Vlada državnemu zboru predlagala priznanje Palestine, na Gregorčičevi zaplapolala palestinska zastava #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24
Robert Golob | "To sporočilo priznanja ni usmerjeno proti nikomur, niti proti Izraelu, to je sporočilo miru," je dejal premier Robert Golob.  | Foto STA

"To sporočilo priznanja ni usmerjeno proti nikomur, niti proti Izraelu, to je sporočilo miru," je dejal premier Robert Golob.

Foto: STA

Vlada je na današnji seji sprejela sklep, da državnemu zboru predlaga priznanje Palestine kot suverene in neodvisne države. Poslanci naj bi o tem predvidoma odločali na izredni seji v torek prihodnji teden. "To sporočilo priznanja ni usmerjeno proti nikomur, niti proti Izraelu, to je sporočilo miru," je na novinarski konferenci dejal premier Robert Golob, na poslopju vlade na Gregorčičevi pa je medtem že zaplapolala zastava Palestine. 

"Danes je vlada sprejela sklep, da prizna državo Palestino kot neodvisno in samostojno državo," je dejal premier Golob in pojasnil, da gre za priznanje Palestine v mejah iz leta 1967 oziroma v mejah, o katerih bi se vpleteni strani dogovorili v prihodnjem mirovnem sporazumu.

"Ta odločitev ima eno sporočilo, sporočilo obema stranema, da želimo takojšnjo prekinitev spopadov in izpustitev talcev. To sporočilo priznanja ni usmerjeno proti nikomur, niti proti Izraelu, to je sporočilo miru. Verjamemo, da je danes nastopil trenutek, ko moramo vsi, ves svet, delovati samo v eni smeri, v smeri, ki prinaša trajni mir na Bližnjem vzhodu. Pričakujem, da bodo v naslednjih mesecih zahodne države priznale pravico do obstoja Palestine, arabske države pa pravico Izraelu. Edina pot do miru je priznanje dveh držav. Želim si, da je današnje dejanje slovenske vlade zgled vsem," je ob tem dejal Golob. 

Palestinska zastava na poslopju slovenske vlade na Gregorčičevi. | Foto: STA Palestinska zastava na poslopju slovenske vlade na Gregorčičevi. Foto: STA

Vlada bo v soboto praznovala drugo obletnico. "Dostikrat se smejemo, včasih se tudi sporečemo. Razmere, v katerih ta vlada deluje, niso lahke. Srečali smo se z vojno v Ukrajini, s poplavami. Naloge smo kljub temu opravljali z vsem srcem. Ukrepi, ki jih sprejemamo, pomagajo gospodarstvu. V času te vlade sta se rekordno dvignili pokojnina in minimalna plača," je dejal Golob. Dodal je, da je ponosen, da velja vladavina prava in svoboda medijev. Spomnil je tudi na reforme. "O reformah manj govorimo, jih pa izvajamo in od njih nismo odstopili." 

Tanja Fajon: Ne vidim več razlogov za čakanje 

Zunanja ministrica Tanja Fajon je danes pred začetkom seje vlade izrazila željo, da bi potrdili predlog sklepa za priznanje Palestine kot suverene in neodvisne države. Prepričana je, da gre za zelo pomembno sporočilo miru. Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk je opozoril, da se s potrditvijo sklepa delo šele začenja.

"Jaz sama že dolgo časa ne vidim več razlogov za odlašanje, vojna se stopnjuje, v Gazi pogajanj ni, če nič drugega, je tu ključen pritisk," je dejala ministrica pred sejo vlade.

Pri tem je zavrnila trditve, da so s priznanjem pohiteli zaradi evropskih volitev, saj da se je sama za to zavzemala že kar dolgo časa. "Tako da ne povezujem tega z volitvami, če kdo drug, potem mogoče ne ve, kako dolg je že ta napor in proces, ki ga vodimo za priznanje Palestine," je pojasnila.

Poudarila je, da se o priznanju pogovarja z več kolegi in da so še druge države, ki resno razmišljajo o tem. "Obstajajo pa nianse in različna iskrenost, kako hitro bodo šle po tej poti," je dodala.

"Težko govorim, koliko držav bo sledilo, zdaj se nas je v tem krogu zbralo osem. Deset let po tistem, ko je Švedska priznala Palestino, je zelo pomembno sporočilo miru, ker se bomo pogovarjali na drugih temeljih državnosti tako Izraela kot Palestine," je povedala ministrica pred sejo vlade.

Volk: S tem se delo šele začenja

Volk je po drugi strani poudaril, da je ključno zavedanje v tem trenutku, da se z aktom priznanja delo šele začenja. "Delo za to, da se doseže premirje in da se izpustijo talci in da se ustvari kritična večina držav Evropske unije in po možnosti arabskih držav, posebej zalivskih, da pripravimo začetek mirovne konference," je povedal pred sejo.

NSi sklepu o priznanju Palestine v DZ ne bo nasprotovala

Cilj vlade pri prizadevanjih za priznanje Palestine ni zmanjšanje trpljenja Palestincev, je danes izjavil poslanec NSi Jožef Horvat in dodal, da se priznanje tempira s prihajajočimi evropskimi volitvami. Ob tem je poudaril, da stranka NSi sklepu o priznanju Palestine, ki ga bo vlada predvidoma še danes posredovala v DZ, ne bo nasprotovala.

"Slovenska zunanja politika slabo in nezadostno izkorišča možnosti, ki jih ima kot nestalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov," je na novinarski konferenci ob polovici mandata vlade Roberta Goloba dejal Horvat.

Prepričan je, da pričakovanja, ki jih je vlada predstavila na začetku procesa priznanja Palestine, niso bila izpolnjena. "Spopadi se niso končali, talci niso bili izpuščeni, Slovenija pa tudi ne bo priznanja Palestine izpeljala v okviru večje skupine držav članic EU," je dodal.

Golob napovedal odločitev vlade o priznanju Palestine

Vlada je postopke za priznanje Palestine sprožila 9. maja. Takrat je napovedala, da bo odločitev v DZ poslala najkasneje do 13. junija.

Kot je v ponedeljek dejal Golob, vlada s priznanjem ne bo čakala tudi zaradi dogajanja v Rafi na jugu Gaze v preteklih dneh, kjer je Izrael izvedel več smrtonosnih napadov. Po njegovih besedah je priznanje sicer le prvi korak pri iskanju dolgoročne rešitve izraelsko-palestinskega konflikta, Slovenija pa je kot odgovorna članica varnostnega sveta ZN dolžna narediti vse za vzpostavitev trajnega miru na Bližnjem vzhodu.

Do zdaj je Palestino priznalo 145 članic ZN, vendar med njimi ni večine zahodnih držav. V zadnjem mesecu so jo poleg omenjene trojice evropskih držav priznale še štiri karibske države.

Klakočar Zupančičeva: DZ bo sklep o priznanju Palestine obravnaval v torek

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je danes sporočila, da bo državni zbor v torek obravnaval današnji sklep vlade o priznanju palestinske države. Sklep mora sicer najprej obravnavati odbor DZ za zunanjo politiko, ki se bo sestal v ponedeljek.

"Plenarna seja državnega zbora bo v torek ob 16. uri," je danes na novinarski konferenci povedala predsednica DZ Klakočar Zupančič, ki je predstavila pričakovano časovnico postopka priznanja palestinske države v DZ. Po njenih besedah bo šlo za izredno sejo, večjih postopkovnih ovir na poti do priznanja pa ne vidi. | Foto: STA "Plenarna seja državnega zbora bo v torek ob 16. uri," je danes na novinarski konferenci povedala predsednica DZ Klakočar Zupančič, ki je predstavila pričakovano časovnico postopka priznanja palestinske države v DZ. Po njenih besedah bo šlo za izredno sejo, večjih postopkovnih ovir na poti do priznanja pa ne vidi. Foto: STA

"Plenarna seja državnega zbora bo v torek ob 16. uri," je danes na novinarski konferenci povedala predsednica DZ Klakočar Zupančič, ki je predstavila pričakovano časovnico postopka priznanja palestinske države v DZ. Po njenih besedah bo šlo za izredno sejo, večjih postopkovnih ovir na poti do priznanja pa ne vidi.

Povedala je še, da se bo pristojni odbor, to je odbor za zunanje zadeve, sestal v ponedeljek.

Vlada je namreč danes sprejela odločitev, da prizna državo Palestino kot neodvisno in suvereno državo. Če bo sklep v DZ prihodnji teden potrjen, za kar je potrebna navadna večina, bo postopek priznanja Palestine v Sloveniji končan.

Koalicija bo po pričakovanjih podprla priznanje Palestine. Opozicijska NSi sklepa ne bo podprla niti mu ne bo nasprotovala, je danes povedal poslanec NSi Jožef Horvat. Ni pa še jasno, kako bodo glasovali poslanci največje opozicijske stranke SDS.

Janša: Predlog priznanja Palestine izkorišča mrtve palestinske otroke v politične namene

Predlog vlade za priznanje Palestine deset dni pred volitvami je zavržno izkoriščanje mrtvih palestinskih otrok v politične namene, je v odzivu na današnji sklep vlade o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države na omrežju X zapisal predsednik SDS Janez Janša.

Pred tem je na seji odbora DZ za notranje zadeve menil še, da to dejanje dolgoročno škoduje slovenskim interesom. Edini, ki bo odločitev slovenske vlade pozdravil, bo po njegovem mnenju palestinsko islamistično gibanje Hamas.

Doslej je Palestino priznalo 145 članic ZN, vendar med njimi ni večine zahodnih držav. Palestino so v torek že priznale Španija, Norveška in Irska, v zadnjem mesecu so jo poleg omenjene trojice evropskih držav priznale še štiri karibske države.

Robert Golob
Novice Golob o Palestini: Želimo dati jasno sporočilo celemu svetu
Izrael
Novice Izraelski tanki vstopili v središče mesta Rafa
Palestina
Novice Po Španiji in Norveški tudi Irska uradno priznala Palestino
Robert Golob, Janez Janša
Novice Golob in Janša v soočenju na N1 ostro o današnjih hišnih preiskavah
Ne spreglejte