SiolNET. Novice Slovenija
0,47

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Jug: Strokovni svet UKC v primeru Bošnjak ni odkril strokovnih nepravilnosti #video

0,47

termometer

V primeru nevrokirurga UKC Ljubljana Romana Bošnjaka, ki je operiral tujo državljanko, ki je morala poleg plačila operacije bolnišnici nakazati še dodatnih šest tisoč evrov Bošnjaku, strokovni svet UKC ni odkril nepravilnosti, je pojasnil generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug. Strokovni svet se je sicer omejil na odločanje o strokovnih vsebinah.

Kot je še pojasnil Jug, se strokovni svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana torej ni odločal o morebitnih etičnih tveganjih. Prav bi bilo, da se do njih opredeli Zdravniška zbornice Slovenije, meni generalni direktor največje slovenske bolnišnice. Zapisnik seje strokovnega sveta sicer še ni potrjen, je poudaril.

Kot je kasneje pojasnila Bojana Beović je Jug na Zdravniško zbornico Slovenije naslovil prošnjo za oceno etičnosti primera. Na zdravniški zbornici bodo presodili, kakšen etičen problem lahko tako ravnanje, je v izjavi medijem pojasnila Beović. Bošnjaka so že zaprosili, da na zbornico v zvezi s tem primerom posreduje informacije, o primeru pa bo odločal odbor zbornice za pravno-etična vprašanja, je pojasnila.

Beović sicer meni, da gre za posamezne primere, ki pa predstavljajo problem, saj vsak sum nepravilnega ravnanja meče slabo luč na vse zdravnike. Trenutno si namreč, kot je dejala, na vse načine prizadevajo, da bi izboljšali položaj zdravnikov v Sloveniji ter jih obdržali v Sloveniji in v javnem zdravstvu.

Strokovni svet UKC se je po Jugovih besedah omejil na strokovna vprašanja, na primer "ali je bil račun pravilno sestavljen za ustrezne storitve, ali je bil poseg opravljen v pravem času ter ali je to vplivalo na dostopnost zdravstvenih storitev drugim zavarovancev".

Do zadev, ki niso v njegovi pristojnosti, denimo do izstavljanja računov, pa se strokovni svet ni opredeljeval, je na novinarski konferenci, kjer so predstavili revizijo poslov UKC Ljubljana z dobavitelji, poudaril Jug.

Po njegovih besedah bodo v UKC Ljubljana "pravne vsebine" glede primera Bošnjak analizirali v četrtek, ko je predviden posvet s pravniki.

Spomnimo 

POP TV je prejšnji teden razkril, da je nevrokirurg Roman Bošnjak v sklopu samoplačniških storitev operiral tujo državljanko, ki je morala poleg plačila operacije ljubljanskemu UKC Bošnjaku nakazati še dodatnih šest tisoč evrov na račun agencije v Hongkongu.

Bošnjak je medtem odstopil z mesta predstojnika kliničnega oddelka za nevrokirurgijo. UKC pa je sprejel pravilnik, ki za vsak samoplačniški poseg zahteva, da je v primeru operativnega posega v kliničnem centru treba tudi ekspertno mnenje izvesti in zaračunati v UKC Ljubljana, ne glede na to, ali je bil bolnik morda že predhodno kjerkoli obravnavan.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v ponedeljek napovedal, da bodo v primeru suma korupcije v UKC Ljubljana zadevi prišli do dna. Med drugim bodo preverili, ali gre za osamljen primer ali sistemski način dela. Če bodo ocenili, da gre za zadnje, bo ministrstvo v UKC odredilo izredni upravni nadzor.

UKC Ljubljana Novice Nakazilo v Hongkong: strokovni svet UKC Ljubljana ni odkril nepravilnosti Erik Brecelj Novice Brecelj: Zaščita žvižgačev nas bo zaščitila pred korupcijo Marko Jug Novice Predstojnik oddelka za nevrokirurgijo odstopil. Ni mu žal, da je pomagal otroku.

 

 

 

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin