Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 10. 2021,
10.48

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,72

33

Natisni članek

Slovenija Hrvaška gladovna stavka Joško Joras

Petek, 1. 10. 2021, 10.48

2 leti, 6 mesecev

Joško Joras gladovno stavka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,72

33

Joško Joras | Sodni izvršitelj je v četrtek v spremstvu hrvaške policije Jošku Jorasu preprečil dostop do približno pet tisoč kvadratnih metrov zemljišča.  | Foto Matjaž Rušt

Sodni izvršitelj je v četrtek v spremstvu hrvaške policije Jošku Jorasu preprečil dostop do približno pet tisoč kvadratnih metrov zemljišča.

Foto: Matjaž Rušt

Joško Joras je začel gladovno stavko, ker so mu hrvaški organi z izvršbo zasegli kmetijsko zemljišče, za katerega je plačeval najemnino Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov. Po arbitražni razsodbi je zemljišče pripadlo Hrvaški, ki pa razsodbe ne priznava. 

Po poročanju časnika Delo je sodni izvršitelj v četrtek v spremstvu hrvaške policije Jorasu preprečil dostop do približno pet tisoč kvadratnih metrov zemljišča, na katerem je imel Joras sadovnjak in hlev s senikom. Zasegli so mu celo konja in dve kravi.

Joras je parcelo v zakup od sklada kmetijskih zemljišč dobil leta 2002 in pogodbo nedavno podaljšal še za 30 let do leta 2047. Skladu je tudi redno plačeval zakupnino in je vpisan v zemljiško knjigo k. o. Sečovlje.

Za območje v neposredni bližini mejnega prehoda Sečovlje in Jorasove hiše je sicer Hrvaška leta 1993 kljub nasprotovanju Slovenije vzpostavila lastni kataster in Jorasovega zakupa ni priznavala. Zemljišče je prodala bližnjemu podjetju Casino Mulino. To je zdaj zemljišče dobilo tudi v posest.

Območje je bilo tudi del arbitražnega procesa o določitvi meje med Slovenijo in Hrvaško, iz katerega je zadnja sicer enostransko izstopila in razsodbe ne priznava. Arbitražno sodišče je območje prisodilo Hrvaški. Slovenija se je odločila za enostransko implementacijo razsodbe, kjer je bilo to mogoče brez Hrvaške.

Joras: Nisem bil pripravljen sodelovati pri kupčiji, ki bi zmanjševala slovensko ozemlje

Med drugim je Slovenija prenehala izvajati oblastna dejanja na spornih območjih, ki so pripadla Hrvaški, vsem prebivalcem na teh območjih pa je ponudila odškodnino in možnost preselitve ter drugo pravno pomoč. To možnost sta po navedbah Dela izkoristila Jorasova hči in sin, ne pa tudi Joras in njegova žena. Kot je pojasnil "ni bil pripravljen sodelovati pri kupčiji, ki bi zmanjševala slovensko ozemlje".

Slovenija in Hrvaška vprašanje meje in implementacije arbitražne razsodbe zdaj rešujeta s "tiho diplomacijo". Joras se je zdaj zaradi krivice, ki jo občuti, in zaradi tega, ker državi toliko let nista sposobni rešiti vprašanja o meji, odločil stavkati.

Digitalno potrdilo, PCT
Novice Na Hrvaškem podaljšali veljavnost covidnih potrdil na eno leto
Zoran Milanović
Novice Milanović: To je enako, kot da bi jaz Sloveniji grozil z letalonosilko
Josip Broz-Tito
Novice Razkrita Titova velika slovenska skrivnost
Ne spreglejte