Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
30. 11. 2020,
15.47

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

1

Natisni članek

okužba Jelko Kacin Koronavirus

Ponedeljek, 30. 11. 2020, 15.47

3 leta, 4 mesece

"Razmere so resne in težke"

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

1

starostniki | Na Notranjskem je najhuje v domovih ostarelih v Cerknici in Postojni. | Foto Getty Images

Na Notranjskem je najhuje v domovih ostarelih v Cerknici in Postojni.

Foto: Getty Images

"Okužbe v domovih za starejše niso zgolj bitka posameznega doma, ampak so vedno bitka vse skupnosti oziroma okolja, v katerem dom deluje. Domovi smo del skupnosti," je na novinarski konferenci povedala direktorica Doma starejših Šentjur Vesna Vodišek Razboršek.

"Razmere so resne, težke in od vseh nas zahtevajo popolno angažiranost in doslednost. Razmere niso enostavne, zagotovo pa jih poskušamo obvladovati po svojih najboljših močeh in z veliko prizadevnostjo vseh zaposlenih," je poudarila Vesna Vodišek Razboršek.

V domu starejših Šentjur, ki ga vodi, so se z okužbami prvič srečali 23. oktobra, ko so iz bolnišnice odpustili stanovalce, za katere se je ob vrnitvi v dom izkazalo, da so pozitivni na novi koronavirus. Sedem okuženih je do danes ozdravelo, dva pa sta umrla. Trenutno imajo 23 okuženih stanovalcev. 

Manjka jim skoraj četrtina zaposlenih

"Okužbe v domovih za starejše niso zgolj bitka posameznega doma, ampak so vedno bitka vse skupnosti oziroma okolja, v katerem dom deluje. Domovi smo del skupnosti," je pojasnila.

"Trenutno imamo 11 okuženih zaposlenih, kar znaša približno deset odstotkov vseh zaposlenih, štiri delavke pa so se že vrnile na delo. Zaradi tveganih stikov in preostalih bolniških odsotnosti nam trenutno manjka kar 22 odstotkov zaposlenih," je še dodala.

Italija
Novice "Virus bomo uničili s cepivom, boj proti mafiji bo trajal dlje"

Na Notranjskem najhuje v domovih ostarelih v Cerknici in Postojni
Po odkritju novih okužb v Centru starejših Cerknica so izvedli testiranje vseh stanovalcev in zaposlenih. Skupno je tam trenutno okuženih 27 stanovalcev in 12 zaposlenih. V Domu upokojencev v Postojni pa je okuženih 43 stanovalcev in 22 zaposlenih, je za STA povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Notranjsko Sandi Curk.

Vsi okuženi stanovalci so bili premeščeni v rdeče cone, nekateri v lastnih domovih, drugi pa v zunanje rdeče cone. Še vedno imajo večje število okuženih stanovalcev tudi v Domu upokojencev v Ilirski Bistrici; tam je trenutno okuženih 34 stanovalcev in pet zaposlenih. V Zavodu Talita kum v Postojni so okuženi štirje stanovalci in trije zaposleni.

V Domu na Krasu v Dutovljah je okuženih pet stanovalcev in prav toliko zaposlenih, v Domu upokojencev v Sežani pa imajo okuženega le enega zaposlenega. Curk je povedal še, da imajo okužbe tudi v bolnišnicah v Postojni in Sežani ter v zdravstvenih domovih v regiji. Vendar jim še nekako uspeva zagotavljati dovolj veliko število zaposlenih za pokrivanje trenutnih potreb.

V nedeljo so največ okužb z novim koronavirusom znova odkrili v Mariboru (34), tri več kot v Ljubljani. Tudi delež aktivno okuženih je v mariborski občini višji kot v ljubljanski. Najvišji delež trenutno okuženih pa so imeli v občini Križevci (2,708 odstotka), sledijo ji Poljčane (2,444 odstotka) in Turnišče (2,303 odstotka), poroča STA.

Infekcijska klinika
Novice V nedeljo potrdili 428 okužb z novim koronavirusom, umrlo še 51 ljudi #video

Opozorila je na dve skupini starostnikov

Starejšo populacijo, ki morda ne živi v domovih za starejše, je na vladni novinarski konferenci naslovila psihologinja Andreja Poljanec. Po njenih besedah se včasih celo sprašujemo, čigava odgovornost je njihovo počutje. "Veliko govorimo, kako poskrbeti za starostnike v domovih za starejše, ki so posebej ranljiva skupina. A je med nami starostnikov mnogo več. Kdo bo poskrbel zanje, država, strokovnjaki, bližnji," je navedla nekaj vprašanj, na katera pa ni enoznačnega odgovora.

Opozorila je na dve skupini starostnikov. Najprej je omenila tiste, ki so že v otroštvu in mladostništvu doživeli veliko trpljenja in se že brez dodatnih stresnih obdobij v odnosih le delno znajdejo. To je obremenjujoče za obe strani, vendar pri tem lahko pogosteje bolj računamo na čustveno zrelost srednje generacije, je pojasnila.

Tistim starostnikom, ki imajo pozitivno držo, znajo poskrbeti zase ter pomagajo tudi mlajšim generacijam, pa po besedah psihologinje včasih pozabimo biti hvaležni. Pozvala je k temu, da si to, da so drug drugemu dragoceni, povedo.

Preživetje v divjini
Planet TV Po šoku se je začel vesti nekoliko nerazumljivo #video
Hrvaška koronavirus
Novice Skoraj tri tisoč novih okužb na Hrvaškem
Ne spreglejte