Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 11. 2020,
8.46

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

103

Natisni članek

Koronavirus

Ponedeljek, 30. 11. 2020, 8.46

3 leta, 4 mesece

V nedeljo potrdili 428 okužb z novim koronavirusom, umrlo še 51 ljudi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

103

V Sloveniji smo v nedeljo ob le 1.880 testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 428 ljudeh. To pomeni, da je bilo pozitivnih 22,77 odstotka vseh testiranih. Včeraj je umrlo 51 bolnikov z boleznijo covid-19, od začetka epidemije pa skupaj že 1.435 ljudi.

V bolnišnicah se zdravi 1.298 ljudi, od tega 205 na intenzivni negi. Iz bolnišnic so včeraj odpustili 36 bolnikov. Včeraj je umrlo 51 bolnikov, od tega v bolnišnicah 38, v domovih za starejše pa 13. V domovih za starejše so včeraj potrdili 38 novih okužb, skupaj je trenutno aktivno okuženih 2.733 stanovalcev. Med zaposlenimi je aktivno okuženih 1.172. 

Aktivno okuženih več kot 20 tisoč ljudi

Po podatkih sledilnika za covid-19 je v državi trenutno aktivnih 20.233 okužb z novim koronavirusom, 14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev pa znaša 965. Od začetka epidemije so pri nas potrdili 75.806 okužb.

Srbija
Novice "Bolnišnice na Balkanu so na robu kolapsa"

Stanje se izboljšuje le v dveh regijah

Kot je povedal vladni govorec Jelko Kacin, epidemiološka slika na žalost še ne vzbuja kakšnega večjega optimizma, je pa moč ugotoviti, da se stanje v nekaterih regijah le izboljšuje, na primer na Gorenjskem in v Osrednjeslovenski regiji. Žal epidemiološke razmere ostajajo zelo resne v regijah na vzhodu, slabšajo se tudi v Obalno-kraški regiji in v Primorsko-notranjski regiji. 

regihe | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

Komaj zagotavljajo proste postelje za bolnike z boleznijo covid-19 

Vodja Oddelka intenzivne terapije Infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb je povedal, da kdor misli, da lahko v sedanjih razmerah ob številu aktivno okuženih z virusom vsem bolnikom z boleznijo covid-19 in brez omogočimo enako oskrbo, kot smo jo lahko ponudili bolnikom pred epidemijo, živi v nekem drugem svetu in daleč od realnosti.

"Pandemija covid-19 nas je postavila pred dejstvo, da število razpoložljivih postelj v bolnišnicah komaj sledi potrebam okuženih bolnikov, ki zaradi hude ali kritične okužbe dihal potrebujejo bolnišnično obravnavo." Vsaj tako velika, če ne še večja težava, je pomanjkanje usposobljenega kadra, ki tudi zboleva. 

"Ne kaže nam dobro. Število okuženih ne pada po pričakovanjih." 

Dodal je, da se stanje v državi žal ne umirja, pritisk na bolnišnice in na intenzivne oddelke pa ne popušča. "V zadnjih tednih se gibamo na robu zmogljivosti našega zdravstvenega sistema. Ponovno, kot že nekajkrat v zadnjih 14 dneh, poudarjam, da nam ne kaže dobro. Število novookuženih ne pada po pričakovanjih," je opozoril.

Več kot 250 intenzivnih postelj ne moremo pripraviti

Na pretočnosti intenzivnih postelj stoji in pade naš zdravstveni sistem, je dejal Jereb. "Tu se moramo zavedati, da več kot 250 intenzivnih postelj v 13 slovenskih bolnišnicah zelo verjetno ne moremo pripraviti. Zavedati se moramo, da so rezerve glede postelj in osebja v državi praktično že izčrpane," je opozoril. 

20-odstotna smrtnost na intenzivnem oddelku

Ena redkih boljših novic v zadnjih dneh je to, da zboleva nekoliko manj zdravstvenih delavcev, so pa velike težave v domovih za starejše občane. V UKC se na šestih intenzivnih oddelkih, kjer imajo bolnike z boleznijo covid-19, zdravi 67 bolnikov. Do danes so skupaj zdravili 235 kritično bolnih, v celotni državi pa že 814. Od tega jih je 165 umrlo, kar govori o 20-odstotni smrtnosti bolnikov, ki se zdravijo na intenzivnem oddelku, je pojasnil Jereb.

2523 | Foto:

Povprečna starost je tokrat podobna, kot je bila v prvem valu. V Ljubljani je bila povprečna starost bolnikov, ki so umrli na intenzivnem oddelku, dobrih 74 let. Tudi sicer prevladujejo starostniki s kroničnimi boleznimi. A treba je poudariti, da nihče ni varen, resno žal zbolevajo tudi mlajši in popolnoma zdravi.  Razmere v bolnišnicah so kritične, Jereb pa ocenjuje, da vrha po številu zdravljenih bolnikov še nismo dosegli. Zato poudarja, da bomo epidemijo premagali le skupaj. 

Zakaj krivulja okužb ne pada?

Jereb je dejal, da težko zanesljivo ocenjuje, kateri ukrepi niso delovali. "Morda lahko razpravljamo o prepovedi prehajanja občinskih meja. V tej smeri se razmišlja, da bi ta ukrep morda celo ukinili," je dodal. Meni sicer, da je z ukrepi treba vztrajati, razlog, da se krivulja okužb v Sloveniji ne zmanjšuje, pa je v tem, da je virusa v populaciji preveč, in te številke se ne bodo zelo hitro obrnile navzdol. "Vendar, če bomo vztrajali, vsak posameznik med nami, potem bomo zadevo obvladali in neugodno krivuljo obrnili navzdol."

 

Video: Animacija širjenja covid-19 (vir: Sledilnik za covid-19)

V soboto smo pri nas potrdili 1.106 okužb, pozitivnih je bilo kar 30,35 odstotka vseh testiranih.

Šole bomo odpirali, ko bo manj kot tisoč okužb na dan

Direktor Klinike Golnik in sodelavec svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Aleš Rozman pa je za TV Slovenija povedal, da bi lahko ukrepe rahljali, ko bo število obolelih nižje in bomo imeli v bolnišnicah tudi prostor za morebitne bolnike z boleznijo covid-19 in nekaj varnostne mreže za primer, da se krivulja znova obrne navzgor. "Nekako razmišljamo o tem, da ko pade število obolelih pod tisoč, bi poskušali z odpiranjem šol in do določenega dela tudi gospodarstva. Vendar takega eksperimenta v tem trenutku ne moremo narediti, ker ni več rezerve," je dejal. 

Ne spreglejte