Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 11. 2020,
9.35

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,86

29

Natisni članek

Balkan Koronavirus

Ponedeljek, 30. 11. 2020, 9.35

3 leta, 4 mesece

"Bolnišnice na Balkanu so na robu kolapsa"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,86

29

Srbija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Premalo postelj in zdravnikov ter hitro naraščanje števila okuženih potiska bolnišnice na Balkanu na rob prepada, kar nekatere zdravstvene delavce spominja na vojno v devetdesetih letih. Na Zahodnem Balkanu, enem od najrevnejših predelov v Evropi, se borijo z eksplozijo novega koronavirusa, piše francoska tiskovna agencija AFP. 

Potem ko so se države Zahodnega Balkana skoraj leto dni uspešno borile proti izbuhom novega koronavirusa, se zdaj uresničuje scenarij iz nočne more, danes piše francoska tiskovna agencija AFP.

Žonglirati mora z življenji bolnikov

Eden od zdravnikov v hudo prizadeti Bosni in Hercegovini (BiH) je za agencijo dejal, da je moral žonglirati z več pacienti, katerih življenja so visela na nitki. "Situacija me spominja na vojno in bojim se, da bi lahko bilo pozimi še huje," je povedal in dodal, da lahko opravljajo delo treh ljudi, ne pa petih. 

Število novih okužb glede na število prebivalcev

Mladi zdravniki so odšli, denarja v zdravstvu ni dovolj

AFP piše, da je ta kriza razkrila razpoke v zdravstvenih sistemih, ki so že pred tem imeli težave zaradi nizkih finančnih sredstev, ki jih države namenjajo za zdravstvo.

Države v tem delu Evrope se že tedne borijo z izbruhom novega koronavirusa, število smrtnih žrtev pa se je v zadnjem mesecu podvojilo in že doseglo deset tisoč mrtvih.  | Foto: Reuters Države v tem delu Evrope se že tedne borijo z izbruhom novega koronavirusa, število smrtnih žrtev pa se je v zadnjem mesecu podvojilo in že doseglo deset tisoč mrtvih.  Foto: Reuters

Veliko težavo predstavlja tudi t. i. beg možganov, saj so si številni mladi zdravniki in medicinske sestre boljše delovne pogoje in plačilo poiskali v tujini. Podatki Svetovne zdravstvene organizacije kažejo, da so imeli v balkanskih državah pred začetkom epidemije najmanj zdravnikov na število prebivalcev v Evropi. 

Visok davek tudi med zaposlenimi v zdravstvu

Že tako velika kadrovska stiska pa je zdaj zaradi odsotnosti nekaterih zdravstvenih delavcev, ki so tudi sami zboleli, še večja. Kot navaja agencija, se je moralo v Srbiji izolirati okoli 2.000 zaposlenih, in to ravno v času, ko so bolnišnice preplavili okuženi z virusom. Kot je za televizijo N1 povedal Rade Panić, predsednik sindikata srbskih zdravnikov, v svoji karieri česa takšnega še ni doživel. 

Bolnišnica v Beogradu | Foto: Reuters Bolnišnica v Beogradu Foto: Reuters

Med državami z največ mrtvimi v Evropi

BiH, Severna Makedonija in Črna gora so v Evropi v prvi deseterici držav, ki imajo najvišjo umrljivost na število prebivalcev. Kljub temu vlade po poročanju AFP niso naklonjene karanteni, kakršno smo lahko videli spomladi, ampak so se odločile za milejše ukrepe. 

Bolnišnice v Prištini so polne, paciente pošiljajo domov

Srbija hiti z gradnjo dveh novih bolnišnic, na Kosovu pa poskušajo v improvizirane bolnišnice spremeniti kar stare hotele. Bolnišnice v Prištini so namreč polne, številne paciente na zdravljenje pošljejo domov. Agencija ob tem navaja besede 33-letnega inštruktorja fitnesa Veprima Morine, ki mu je zdravnik dejal, naj zdravila jemlje in se zdravi doma, saj so bolnišnice polne. 

Srbija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Morina je sicer najel medicinsko sestro, ki bo zanj skrbela doma, a vsi si tega ne morejo privoščiti. "Da bi dobil bolniško posteljo, moraš imeti zveze. Imeti moraš veliko sreče, da jo najdeš," je povedal za AFP. 

Svojci bolnim prinašajo hrano in zdravila

Razmere so resne tudi v Severni Makedoniji, kjer je vlada zaradi prepolnih javnih bolnišnic na pomoč poklicala tudi zasebnike. "Ves čas zagotavljamo nove postelje, a je vse težje in težje," je ob tem dejal zdravstveni minister Venko Filipce. Svojci tistim, ki se zdravijo po klinikah v Skopju, prinašajo hrano in včasih celo zdravila. Francoska tiskovna agencija ob tem navaja besede enega od prebivalcev, ki je želel informacije o tem, kako je z bolnim sorodnikom: "Katastrofa, neorganizirano. Nihče se že več ur ne oglaša na telefon."

Število mrtvih glede na število prebivalcev

Razmere se zaostrujejo tudi na Hrvaškem

Francoska tiskovna agencija opozarja tudi na razmere na Hrvaškem, kjer zdravniki svarijo pred pomanjkanjem osebja in zaščitne opreme. V bolnišnicah pri naših južnih sosedih se trenutno zdravi okoli 2.100 bolnikov, če bo število preseglo 3.000, pa se bo zdravstveni sistem sesedel, opozarjajo. 

Če bo število hospitaliziranih raslo še naprej, se bo hrvaški zdravstveni sistem sesedel, opozarjajo zdravniki. | Foto: STA , Če bo število hospitaliziranih raslo še naprej, se bo hrvaški zdravstveni sistem sesedel, opozarjajo zdravniki. Foto: STA ,

Prerevni, da bi se ponovno zaprli

Politiki so želeli poiskati ravnovesje med obvladovanjem virusa na eni strani in krhkim gospodarstvom na drugi. "Prerevni smo, da bi lahko (dvakrat) uvedli vse stroge omejitve," je povedal hrvaški ekonomist Ljubo Jurčić.

Tako na primer po pisanju AFP v BiH ostajajo odprte trgovine, restavracije in telovadnice, v Srbiji pa so pred kratkim le skrajšali delovni čas. Zdravniki menijo, da so vsi ti ukrepi premili. "Ne razumem, zakaj odgovorni niso uvedli strožjih ukrepov. Nekaj je treba narediti, če želimo preprečiti katastrofalne posledice," je za AFP dejala zdravnica iz Tuzle Jasmina Smajić.

Na Hrvaškem znova rekordno dnevno število umrlih

Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah ob opravljenih 5027 testih potrdili 1830 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 74 bolnikov s covidom-19, kar je največ doslej v 24 urah, je objavil nacionalni štab civilne zaščite. 

Največje dnevno število novookuženih na Hrvaškem so tudi danes zabeležili na območju Zagreba, kjer so našteli 405 novih primerov. Medtem so v zagrebških srednjih šolah danes začeli izvajati hitre antigenske teste med dijaki in zaposlenimi, s čimer poskušajo najti okužene, ki nimajo simptomov. Do konca tedna nameravajo opraviti teste v 15 šolah, če bo treba, pa tudi v preostalih več kot 30. V primeru pozitivnega hitrega testa, sledi dodaten PCR test.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v minulih 24 urah v primorsko-goranski županiji potrdili 53 novih okužb. Iz istrske županije so poročali o 76 novih primerih. Med drugim je na zdravljenju v puljski bolnišnici tudi znani hrvaški košarkar in član nekdanje jugoslovanske košarkarske reprezentance 72-letni Nikola Plećaš.

Na Hrvaškem je trenutno 21.457 aktivnih okužb. V hrvaških bolnišnicah se zdravi 2358 bolnikov s covidom-19, na ventilatorjih je 255 ljudi. Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem zabeležili prvi primer, so potrdili več kot 128.400 okužb z novim koronavirusom. Doslej je zaradi covida-19 skupaj umrlo 1786 bolnikov. Okrevalo je skoraj 105.200 ljudi. V samoizolaciji je več kot 46.800 ljudi. Opravili so skupno skoraj 750.000 testov, je še objavil nacionalni štab civilne zaščite.

Slovenski imunolog Andrej Trampuž, ki dela na oddelku berlinske bolnišnice Charite, je za današnji Večernji list ocenil, da imata Slovenija in Hrvaška eno največjih incidenc okužb na 100.000 prebivalcev, ker se nista pripravili na drugi val epidemije, potem ko sta se zelo dobro odzvali na prvi val. Trampuž, ki je po navedbah zagrebškega časnika zdravnik v eni najbolj cenjenih nemških bolnišnic, je v pogovoru tudi menil, da po cepljenju prebivalstva verjetno ne bo tretjega vala epidemije.

Hrvaški premier Andrej Plenković je od sobote v samoizolaciji, od koder bo preko spleta vodil današnjo sejo vlade, na kateri bodo predlagali kazni za kršilce epidemioloških ukrepov. V hrvaški vladi so potrdili, da Plenković ni okužen, potem ko je bila pozitivna na testu njegova soproga. Pričakujejo, da bo hrvaški premier končal samoizolacijo v začetku prihodnjega tedna. Medtem bo opravljal delo od doma. (STA)

Ne spreglejte