Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 7. 2020,
9.16

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,70

115

Natisni članek

NSi DeSUS SMC SDS SNS Zmago Jelinčič Janez Janša Janez Janša

Petek, 3. 7. 2020, 9.16

3 leta, 9 mesecev

Jelinčič v podpis sporazuma z Janševo koalicijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,70

115

Predsedniki koalicijskih strank so danes z Zmagom Jelinčičem oziroma SNS in obema poslancema manjšin podpisali sporazum o sodelovanju. Preostale stranke opozicije so vabilo premierja Janeza Janše k sodelovanju zavrnile. 

Počivalšek
Novice Bo pridržanje Počivalška ustavilo Gorkičevo pot k Masleši?

Danes so predsedniki koalicijskih strank Janez Janša, Zdravko Počivalšek, Matej Tonin in Aleksandra Pivec s poslanskima skupinama SNS in narodne skupnosti podpisali sporazum o sodelovanju pri sprejemanju zakonov in drugih aktov v obdobju 2020–2022. Predsednik vlade Janša je ob robu podpisa sporazuma in dogovora poudaril, da je podpis omenjenih dokumentov toliko bolj pomemben, ker vnaša stabilnost v čas, ki se ga poskuša zelo destabilizirati, piše STA. 

Vladna koalicija je konec maja opoziciji poslala vabilo za sodelovanje pri sprejemanju pomembnih odločitev za prihodnost Slovenije. Predsednik vlade in SDS Janez Janša je takrat pojasnil, da gre za nekakšno sodelovanje, podobno Partnerstvu za razvoj iz mandata prve Janševe vlade med letoma 2004 in 2008.

Opozicija, z izjemo Jelinčiča, je sodelovanje z Janšo zavrnila

V opozicijskih LMŠ, SD in Levici so sodelovanje s koalicijo zavrnili že takoj po prejeti ponudbi, pri tem pa so kot razlog navedli Janševa ravnanja. Da ne bodo sodelovali s četverico strank, je nekaj dni pozneje sporočila tudi SAB. Pripravljenost za podpis sporazuma je takrat napovedala le SNS Zmaga Jelinčiča.

Predsedniki koalicijskih strank so danes s predsednikom SNS Zmagom Jelinčičem podpisali sporazum o sodelovanju. | Foto: STA , Predsedniki koalicijskih strank so danes s predsednikom SNS Zmagom Jelinčičem podpisali sporazum o sodelovanju. Foto: STA ,

Predsednica SAB Alenka Bratušek je v današnji izjavi za medije dejala, da so njihovi razlogi jasni. "Mi smo povedali in pokazali, zakaj stranka SAB v to koalicijo ni stopila, in iz dneva v dan se bolj kaže, kako prav smo naredili. Objave, pisma, afere, pravzaprav je to tisto, kar je v teh treh mesecih zaznamovalo tretjo vlado Janeza Janše," je poudarila.

Ob tem pa je dodala, da je "dejstvo, da je ta koalicija trdna. Dejstvo je, da ima več kot potrebnih 46 glasov, zato lahko stvari mirno in nemoteno vodi naprej". Zato je tudi ustavna obtožba predsednika vlade, o kateri razmišlja SD, po mnenju Bratuškove "že vnaprej obsojena na enako zgodbo, kot se je odvrtela v primeru interpelacije gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki jo je več kot dobro prestal". Predlog ustavne obtožbe bodo sicer, ko bodo "dobili kakršen koli dokument, ne poziva prek medijev, absolutno prebrali, pregledali".

Zdravko Počivalšek
Novice Minister Počivalšek: Ne bom odstopil. Imam polno podporo premierja. #video

"Vsi so vedeli, da je SNS sodelovala s to vlado"

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je dejal, da so "vsi videli, da je SNS sodelovala s to vlado", tako da je podpis sporazuma o sodelovanju samo potrditev tega sodelovanja. "Nazadnje smo to videli pri interpelaciji ministra Počivalška. Se pravi, ne glede na to, kako resne so obtožbe, bodo držali skupaj," je dejal Vatovec. Zato je po njegovih besedah tudi nekoliko nejevolje pri napovedi SD o razmisleku o ustavni obtožbi, ker je treba po njegovih besedah "neka sredstva uporabljati zmerno in ob pravih trenutkih".

"Jaz verjamem, da ta vlada nima več legitimnosti, da bi to delo opravljala. Je pa seveda matematika v DZ drugačna, tako da mislim, da je treba tehtati, kdaj uporabljati taka orodja," je menil. Ob tem je dodal, da je bila Počivalškova interpelacija tudi s tega vidika upravičena, saj je morda pripomogla k temu, da je začela zgodba, povezana z nabavo zaščitne opreme, dobivati nove razsežnosti, poroča STA.

Tako se mu zdi pomembno, da odpirajo družbeno razpravo o določenih vprašanjih, je pa zdaj politični trenutek, v katerem je veliko pritiskov, predvsem na manjše partnerje v koaliciji. Pogovorov v opoziciji o tem sicer za zdaj še ni bilo, je dejal Vatovec.

V Levici sicer pričakujejo, da bo SNS zdaj v DZ obravnavana kot podpornica vlade, ko gre za postavljanje poslanskih vprašanj in mesto v Knovsu, tako kot je to veljalo za Levico, ko je sodelovala z vlado Marjana Šarca. Da je koalicija enotna, homogena in učinkovita, je sicer danes na novinarski konferenci ocenil tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, še navaja STA.

Boštjan Koritnik
Novice Koritnik: SMC stoji za Počivalškom
Ne spreglejte