Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 5. 2019,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

48

Natisni članek

Argument veganska prehrana

Nedelja, 26. 5. 2019, 4.00

4 leta, 10 mesecev

Je veganska prehrana primerna za otroke? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

48

Pred dnevi je svetovno javnost razburil primer iz Avstralije, kjer je sodišče v Sydneyju veganskim staršem odvzelo otroka, ki je pri dobrem letu in pol tehtal manj kot pet kilogramov. Razvojno je bil na ravni trimesečnega dojenčka. Bil je celo tako zelo podhranjen, da mu zobje sploh še niso začeli rasti. Staršem grozi do pet let zapora.

Tudi v Sloveniji sta se v zadnjem desetletju zgodila dva odmevna in tragična smrtna primera. Marca 2015 so starše podhranjene in dehidrirane še ne devetmesečne deklice obsodili na leto in pol zapora.

Oktobra 2017 so bili starši desetmesečnega podhranjenega dečka najprej obsojeni na leto in 11 mesecev pogojne zaporne kazni, kasneje pa na 1.400 ur družbenokoristnega dela.

Uradno je šlo v obeh primerih za usodne zaplete pri pljučnici, ki velja za uradni razlog smrti. V obeh primerih so usodne zaplete pri zdravljenju povzročile podhranjenost, dehidracija in odpoved imunskega sistema.

Argument veganstvo | Foto: Peter Susič Foto: Peter Susič

"Potrebnega je veliko znanja"

V studiu oddaje Argument na Planetu so o veganstvu razpravljali Marko Čenčur iz veganskega društva, vodja šolske prehrane na Osnovni šoli Šentvid Andrejka Rozman in upokojena zdravnica, pediatrinja Jasna Čuk Rupnik, predstavnica primarnih pediatrov v Zdravniškem društvu Slovenije.

Strinjali so se, da je za vegansko prehranjevanje potrebnega veliko znanja, razlike pa so se pojavile ob vprašanju, ali rastline vsebujejo dovolj beljakovin za normalno rast otrok.

Kako je v dveh družinah, kjer se prehranjujejo vegansko

Ekipa Planet TV je obiskala dve družini, v katerih se vegansko prehranjujejo tudi otroci. Pri družini Bergant zagotavljajo, da se vsi počutijo odlično in da se je njihovo zdravje s spremembo prehrane močno izboljšalo. Enako pravijo tudi v družini Praprotnik. Štirje zdravi otroci, ki nimajo ne prehladov ne angin, potrjujejo, da smo na pravi poti, pravijo.

Celotno oddajo Argument, ki je na sporedu vsak četrtek ob 21. uri, si lahko na Planetu ogledate tudi s funkcijo ogled nazaj.
argument
Novice "V imenu integritete bi moral odstopiti" #Argument
Ne spreglejte