SiolNET. Novice Slovenija
4,58

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Je veganska prehrana primerna za otroke? #video

4,58

termometer

Pred dnevi je svetovno javnost razburil primer iz Avstralije, kjer je sodišče v Sydneyju veganskim staršem odvzelo otroka, ki je pri dobrem letu in pol tehtal manj kot pet kilogramov. Razvojno je bil na ravni trimesečnega dojenčka. Bil je celo tako zelo podhranjen, da mu zobje sploh še niso začeli rasti. Staršem grozi do pet let zapora.

Tudi v Sloveniji sta se v zadnjem desetletju zgodila dva odmevna in tragična smrtna primera. Marca 2015 so starše podhranjene in dehidrirane še ne devetmesečne deklice obsodili na leto in pol zapora.

Oktobra 2017 so bili starši desetmesečnega podhranjenega dečka najprej obsojeni na leto in 11 mesecev pogojne zaporne kazni, kasneje pa na 1.400 ur družbenokoristnega dela.

Uradno je šlo v obeh primerih za usodne zaplete pri pljučnici, ki velja za uradni razlog smrti. V obeh primerih so usodne zaplete pri zdravljenju povzročile podhranjenost, dehidracija in odpoved imunskega sistema.

Argument veganstvo Foto: Peter Susič

"Potrebnega je veliko znanja"

V studiu oddaje Argument na Planetu so o veganstvu razpravljali Marko Čenčur iz veganskega društva, vodja šolske prehrane na Osnovni šoli Šentvid Andrejka Rozman in upokojena zdravnica, pediatrinja Jasna Čuk Rupnik, predstavnica primarnih pediatrov v Zdravniškem društvu Slovenije.

Strinjali so se, da je za vegansko prehranjevanje potrebnega veliko znanja, razlike pa so se pojavile ob vprašanju, ali rastline vsebujejo dovolj beljakovin za normalno rast otrok.

Kako je v dveh družinah, kjer se prehranjujejo vegansko

Ekipa Planet TV je obiskala dve družini, v katerih se vegansko prehranjujejo tudi otroci. Pri družini Bergant zagotavljajo, da se vsi počutijo odlično in da se je njihovo zdravje s spremembo prehrane močno izboljšalo. Enako pravijo tudi v družini Praprotnik. Štirje zdravi otroci, ki nimajo ne prehladov ne angin, potrjujejo, da smo na pravi poti, pravijo.

Celotno oddajo Argument, ki je na sporedu vsak četrtek ob 21. uri, si lahko na Planetu ogledate tudi s funkcijo ogled nazaj.
argument Novice "V imenu integritete bi moral odstopiti" #Argument

Komentarji

48

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • BPGC / 26.05.2019. ob 10:00 +11 - 2

  Dolznost starsa je, da nudi otroku pogoje za rast in razvoj in ce bo otroku v kasnejsi dobi ustrezalo, bo postal vegan kot starsa. Potrebno je vedeti, da otrok ni last starsev, ampak je sam svoj clovek in tovrstno eksperimentiranje je s strani statsev neodgovorno.

  +11 - 2
 • fizik10 / 26.05.2019. ob 12:49 +6 - 2

  Vsi ti pojavi se kažejo v državah, kjer ljudje živijo v preobilju in ne vedo več kaj bi sami s seboj. V revnih državah, kjer se ljudje borijo za življenje, ne poznajo ne vegetarijanstva in ne veganstva. Sam trdim, da naj vsak je, kar mu paše, ne prenašam pa vsiljevanja in praktično nasilno spreminjanje rojenega malega vsejeda v rastlinojeda.

  +6 - 2
 • fizik10 / 26.05.2019. ob 12:54 +1 0

  Mnogi se sklicujejo na znanje. Ja, znanje je veliko, ampak brez potrebnih hranil organizem vseeno ne dobi tega, kar potrebuje. Človek je vsejed! Otroka pa znanje ne nahrani ampak le potrebne snovi, ki jih brez mesa ne more dobiti od nikjer drugje. Ne zagovarjam basanje z mesom, ampak uravnovešeno prehrano. ..vsaj 2 ali 3x tedensko tudi meso.

  +1 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin