Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2019,
22.02

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,16

11

Natisni članek

Argument Planet TV

Četrtek, 23. 5. 2019, 22.02

4 leta, 11 mesecev

"V imenu integritete bi moral odstopiti" #Argument

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,16

11

Poslancu madžarske narodne skupnosti Ferencu Horvathu se je v ponedeljek iztekel 15-dnevni rok, ki mu ga je postavila komisija za preprečevanje korupcije (KPK) in v katerem bi se moral odreči funkciji predsednika Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti (PMSNS). KPK je namreč ugotovil, da ta funkcija ni združljiva s poslansko. V oddaji Argument na Planet je voditelj Mirko Mayer soočil stališča predsednika mandatne komisije Ivana Hrška in poslancev Levice Mateja Tašnerja Vatovca in Jožefa Hrovata iz NSi.

Spomnimo, da je KPK ugotovil, da gre v primeru poslanca Ferenca Horvatha za nezdružljivosti funkcij poslanca in predsednika zgoraj omenjene skupnosti, pri čemer so se sklicevali na dva zakona in sicer na Zakon o poslancih (Zpos) in Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK).

O nezdružljivosti je Komisija obvestila tudi Mandatno - volilno komisijo DZ, ki jo vodi poslanec Ivan Hršak, in poslanca Horvatha pozvala, da naj v roku 15 dni odpravi nerazdružljivost in o tem obvesti tudi komisijo. Tu je imel na voljo dve poti: da se po desetih mesecih mandata odreče poslanski funkciji ali pa odstopi z mesta predsednika PMSNS. A Hrovath se ne da, podporo pa so mu izrekli tudi člani sveta PMSNS.

"V imenu integritete bi moral odstopiti"

Poslanec Levice Matej Tašner Vatovec je v oddaji dejal, da je Horvath po pravnoformalni poti še vedno poslanec: "Kar  zadeva načelna ali etična stališča in drže, pa absolutno ne": 

Fotogalerija
1 / 8

"Mislim, da gre za sprenevedanje Horvatha in da je po svoje celo porogljivo do institucije in državnega zbora. 25 let je veljalo, da poslanec ne more hkrati biti še v funkciji drugih javnih institucij, ki se financirajo z državnim proračunom, zdaj pa ni tako," je dodal Vatovec in poudaril, da dobi vsak poslanec ob nastopu mandata priročnik, v katerem jasno piše, da se poslancem v času mandata ni dovoljeno opravljati drugih funkcij.

Kor razlaga predsednik mandatno-volilne komisije Ivan Hršak, Hrovat ob nastopu poslanske funkcije komisije ni obvestil o svoji predsedniški funkciji. "Naredil je napako in bi zato moral v imenu integritete in ugleda po pozivu KPK odstopiti. Žal pa tega ni storil," je dejal Hršak.

Oddajo Argument, ki je na sporedu vsak četrtek ob 21. uri, si lahko na Planetu ogledate tudi s funkcijo ogled nazaj.

 

Ne spreglejte