SiolNET. Novice Slovenija
0,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Je treba domače ljubljenčke ob mrazu obleči? #video

0,35

termometer

V ekstremnem mrazu zebe tudi živali. Če za tiste v naravi težko kaj naredimo, pa za domače ljubljence, pse in mačke, ustrezna zaščita ne bo odveč. Nekatere pasme so precej bolj občutljive kot druge. Na primer kratkodlaki psi in tisti brez podlanke. Enako kot pri ljudeh pa je mraz najbolj nevaren za bolne in onemogle živali.

Novinarka: Nataša Repovž/Video: Planet TV

Ali pes res potrebuje zaščito, ko se zjutraj izvije izpod pregrinjala in gre na minus 18 stopinj Celzija? O tem je bilo danes govora v oddaji Dan na Planet TV.

Tanja Bizilj iz Kinološkega društva Barje je dejala, da ni težava, tudi če je zelo nizka temperatura. Trdi, da psa, dokler se giblje, ne bo zeblo.

Seveda pa je vse odvisno od pasme. Dr. Tina Roškar s klinike za male živali Moj Vet pravi, da tistim, ki so kratkodlaki, manjše pasme ali bolni, plaščki ne morejo škoditi. "Ne pravim pa, da je nujno, saj se pes navaja tudi na nižje temperature," je dodala.

Lastnica psa Sara Hriberšek je dejala, da je bila načeloma vedno proti plaščkom. "Po drugi strani pa imamo tudi mi bundo in nas prepiha. Pes ima res dlako, a v hudih razmerah tudi to ni to, in lahko prav tako zboli kot človek," je dodal.

Lahko zbolijo

Pozimi so pogosta obolenja sečil, zaradi veselja do snega pa se pojavi vnetje želodca. Nevarna za razjede na blazinicah je tudi sol, ki jo posipavajo po pločnikih. Dr. Roškarjeva je dejala, da osebno misli, da čeveljčki niso primerni, čeprav so zdaj moderni. "Z mazili ni mogoče veliko narediti, sicer pa je tačke treba sprati, ko pridemo domov. Tudi zato, da soli ne ližejo, ker to ni priporočljivo," je povedala.

Živali potrebujejo zatočišče

Tudi živali, ki so čez dan zunaj, na primer mačke in psi v pesjakih, naj imajo svoje zatočišče. Biziljeva je povedala, da morajo imeti nekaj, kamor se lahko skrijejo, kjer ni prepiha, kjer ni tako hladno. "Je pa treba večkrat na dan dati kakšno toplo vodo in bolj obsežen obrok, da ima žival več podkožne maščobe, če je ves čas zunaj," je še dodala.

Drgetanje, togo gibanje, počasno in plitvo dihanje ter nezainteresiranost psa pa so znaki podhlajenosti, pri katerih je zagotovo smiselno poiskati pomoč.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 19
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin