Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

kaya kamenarič

Torek,
6. 11. 2018,
15.26

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,11

Natisni članek

zimska rekreacija mraz zima živali mačka Hišni ljubljenčki pes

Torek, 6. 11. 2018, 15.26

2 meseca

6 načinov, kako psa zaščititi med hudo zimo #video

kaya kamenarič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,11
kuža pes zima sneg | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ta teden bo v Sloveniji takšen mraz, kot ga to zimo še ni bilo, temperature se bodo spustile tudi do minus 15 stopinj Celzija, prav zato moramo biti lastniki psov še posebej pozorni na svoje ljubljenčke. Razpokane tačke, podhladitve, strupeno sredstvo proti zmrzovanju in druge stvari, na katere moramo biti pozorni, da naši najboljši prijatelji ostanejo varni tudi, ko je mraz. 

1. Na daljši sprehod pojdite čez dan

Poskrbite, da bo kuža med sprehodom aktiven, da ga ne bo zeblo. Ko greste na sprehod, naj bo hoja sprva bolj počasna, da se pes ogreje. Potem ga spodbudite h gibanju tako, da mu mečete žogico, palice ali pa kepe. 

Na daljši sprehod se odpravite takrat, ko so temperature najvišje. V zgodnjih jutranjih in poznih večernih urah psa peljite le na krajše sprehode, saj so temperature takrat najnižje in zato najbolj nevarne za podhladitev. 

2. Pasje tačke se lahko hitro poškodujejo

Zaradi mraza lahko psom kaj hitro razpokajo blazinice. Pločniki in ceste so posuti s soljo, ki je za pse škodljiva. Poskrbite, da boste psu po sprehodu s hladno ali pa vodo sobne temperature, nikakor toplo, tačke dobro sprali. S tem boste preprečili tudi, da bi pes med lizanjem tačk zaužil sol. 

Pse, ki imajo okoli tačk goste dlake, je priporočljivo postriči, saj s tem preprečite nabiranje ledu in snega med blazinicami in na tačkah. Če bodo vaši ljubljenčki dlje izpostavljeni mrazu, snegu, ledu in soli, jih lahko zaščitite tudi s posebej prilagojenimi obuvali.

Pozorni bodite tudi na spolzke površine in visoki sneg, saj se pes lahko poškoduje med padcem ali pa se udari oziroma poreže s čim, kar je bilo skrito pod kupom snega. 

3. Zimska obleka ni (le) modni dodatek ampak zaščita

Nekatere pasme imajo debelo krzno in podlanko, ki jih ohranjata tople tudi pri zelo nizkih temperaturah. Seveda pa obstajajo tudi kratkodlake pasme ali pa celo pasme brez dlak. Predstavljajte si, da greste goli na sprehod sredi zime. Tovrstne pse poskusite zaščititi z zimskimi oblačili. Prilagoditi morate tudi dolžino sprehoda, saj so ušesa in rep kljub obleki izpostavljeni mrazu. 

Psi na snegu uživajo, zato se pogosto ne zavedajo, da jih zebe ali da so podhlajeni. Vaša naloga je, da poskrbite, da niso čezmerno izpostavljeni mrazu. 

4. Tekočina proti zmrzovanju: sladka, a izjemno strupena

Živali imajo zelo rade sredstva proti zmrzovanju (tako imenovani antifriz), saj so sladkega okusa. Vendar je lahko že majhna količina zaužite substance za psa usodna. Poskrbite, da pes ne bo moral priti do antifriza ali podobnih strupenih sredstev, hranite jih v drugih prostorih.

Če posumite ali ugotovite, da je vaš ljubljenček zaužil kakršenkoli strup, ga nemudoma odpeljite k veterinarju. Povejte mu, katero snov je vaš ljubljenček zaužil, če je le mogoče, s seboj prinesite njeno embalažo. Ob pravočasni veterinarski oskrbi ima vaš kuža več možnosti za okrevanje. Znaki zastrupitve so med drugim bruhanje, tresavica, čezmerno slinjenje.

5. Pozimi potrebujejo več hrane in vode

Pes za ogrevanje telesa, zlasti pozimi, porabi veliko energije. Za zagotovitev ustreznega vnosa kalorij je treba zunanjim psom dati od 10 do 15 odstotkov več hrane kot poleti. Prehrano lahko pozimi obogatite z dodatnimi maščobami in beljakovinami. 

Tudi pozimi moramo poskrbeti, da ima pes vedno na voljo zadostno količino sveže vode. Posebej pozorni moramo biti na pse, ki so zunaj, saj lahko voda zaledeni ali pa se v njej nabere sneg. 

Posode za hrano in vodo pozimi naj ne bodo kovinske. To velja predvsem za pse, ki živijo zunaj, saj se jim lahko jezik prilepi na ledeno kovinsko površino in se poškoduje. Raje uporabite plastične ali keramične posode. 

6. Psi so bolj srečni na toplem

Čeprav to ni vedno mogoče, je najbolje, če je pes, vsaj pozimi, v hiši na toplem. Če je vaš pes zaradi takšnih ali drugačnih razlogov zunaj, poskrbite, da bo imel toplo in udobno ležišče. Omogočite mu zavetje pred dežjem, snegom in vetrom in ležišče postavite tako, da ne bo na prepihu. 

Pozorni moramo biti tudi na mačke!
Zaradi nizkih temperatur tako domače kot potepuške mačke iščejo prostore, kjer se lahko pogrejejo. Pogosto se tako prikradejo pod avto, saj jih greje motor. Poskrbite, da vedno, preden prižgete avto, potrobite ali pa z udarcem po avtu ustvarite glasen zvok, da bo morebitna iskalka zavetja lahko zbežala. 

kuža muca pes maček zima sneg | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ne spreglejte