Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 8. 2024,
14.01

Osveženo pred

2 uri, 9 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,12
ARSO podnebje vročina vreme

Natisni članek

Torek, 27. 8. 2024, 14.01

2 uri, 9 minut

Je pred nami rekordno vroč začetek septembra?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,12
poletje, vročina | Po podatkih agencije za okolje smo dosedanjo najvišjo septembrsko temperaturo v večjem delu Slovenije izmerili 1. septembra 2015. | Foto Matjaž Tavčar

Po podatkih agencije za okolje smo dosedanjo najvišjo septembrsko temperaturo v večjem delu Slovenije izmerili 1. septembra 2015.

Foto: Matjaž Tavčar

Čeprav se bo meteorološko poletje ta konec tedna prevesilo v jesen, se vročina še ne bo poslovila. Kot kažejo izračuni meteoroloških modelov, nas morda čaka celo najbolj vroč začetek septembra od začetka meritev. Temperature se bodo v večjem delu Slovenije povzpele nad 30 stopinj Celzija, v najbolj vročih krajih pa bi lahko dosegle celo 35 stopinj Celzija. To pomeni, da bi lahko padli septembrski temperaturni rekordi.

Takšne temperature za nedeljo, 1. septembra, predvideva meteorološki model ECMWF. | Foto: meteologix.com Takšne temperature za nedeljo, 1. septembra, predvideva meteorološki model ECMWF. Foto: meteologix.com Takšna vremenska situacija je zelo nenavadna, saj smo običajno ob koncu poletja že deležni prve občutnejše ohladitve. Vendar trenutni meteorološki modeli kažejo, da je pred nami še nekaj dni izrazite vročine.

dež, Ljubljana, naliv
Novice Vremenska napoved: kakšen bo vstop v meteorološko jesen?

Se bo poletno vreme zavleklo še globoko v september?

Po manjšem padcu temperatur, ki nam ga je prinesel začetek zadnjega počitniškega tedna, bo vročina že jutri znova močno pritisnila. Večinoma sončno in vroče vreme z možnostjo posameznih popoldanskih neviht nas bo spremljalo vsaj do sredine prihodnjega tedna. Tudi po 5. septembru trenutni izračuni ne kažejo na izrazitejšo ohladitev. Tako bomo po zelo vročem poletju verjetno imeli še enega najtoplejših septembrov v zgodovini meteoroloških meritev.

Kakšni so trenutni septembrski temperaturni rekordi?

Po podatkih agencije za okolje smo dosedanjo najvišjo septembrsko temperaturo v večjem delu Slovenije izmerili 1. septembra 2015. Takrat so v Mariboru namerili 33,5 stopinje, v Murski Soboti 33,2, v Novem mestu 33,1 in na letališču Cerklje ob Krki 33,0 stopinje Celzija. Rekordno visoke septembrske temperature so istega dne beležili še v Črnomlju (32,8), Podčetrtku (32,3), Slovenj Gradcu (31,6) in na Brniku (31,1 stopinje Celzija). Absolutni slovenski rekord za september pa sega v leto 1973, ko je 7. septembra v Dragonji termometer pokazal kar 34,6 stopinje Celzija.

Tesla 3 vročina avtomobil
Avtomoto Avtomobil pustili na soncu, temperatura je bila nevzdržna #foto
spanje
Trendi Vam je ponoči vroče? Storite to.
Ne spreglejte