Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Sreda,
6. 2. 2019,
10.08

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

2

Natisni članek

Študentski domovi Ljubljana (ŠDL) Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) študentski domovi študenti

Sreda, 6. 2. 2019, 10.08

5 let, 2 meseca

Bivanje študentov v najugodnejšem študentskem domu ogroženo

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

2

študentski domovi | Kot pravijo v ŠOS, je izseljevanje študentov nesprejemljivo, še posebej med študijskim letom, za katero imajo študenti, ki bivajo v študentskih domovih, tudi pogodbo o subvencioniranem bivanju. (Fotografija je simbolična.) | Foto Ana Kovač

Kot pravijo v ŠOS, je izseljevanje študentov nesprejemljivo, še posebej med študijskim letom, za katero imajo študenti, ki bivajo v študentskih domovih, tudi pogodbo o subvencioniranem bivanju. (Fotografija je simbolična.)

Foto: Ana Kovač

Študenti, ki bivajo v Študentskih domovih Ljubljana (ŠDL), so Študentsko organizacijo Slovenije (ŠOS) obvestili, da so jih iz uprave ŠDL obvestili o zvišanju cene najemnine za bivanje ali celo o morebitni izselitvi iz študentskega doma Akademski kolegij. Zaključil se je namreč denacionalizacijski postopek, s katerim je lastništvo nad stavbo in zemljiščem pridobila Mestna občina Ljubljana (MOL), ki kot lastnica od najemnika (ŠDL) pričakuje plačilo najemnine.

"Študentski dom Akademski kolegij je finančno najugodnejši, a po drugi strani najmanj vzdrževan študentski dom v upravljanju ŠDL," so v sporočilu za javnost zapisali v ŠOS. Kot pojasnjujejo, zaradi finančne ugodnosti v njem pogosto bivajo študenti, ki si težko privoščijo bivanje v katerem od dražjih študentskih domov, zato menijo, da je na reševanje tega problema treba gledati tudi v luči socialnega položaja študentov, ki tam bivajo.

Opozarjajo tudi, da okoli 600 študentov še vedno čaka na posteljo. "Subvencionirane bivanjske zmogljivosti v Ljubljani so premajhne, zato nas še toliko bolj skrbi, da bi se z napovedanimi ukrepi zmanjšala socialna varnost študentov, še posebej tistih najbolj ogroženih," so zapisali v ŠOS.

študenti fakulteta študij
Novice Študenti, pri dohodnini lahko uveljavite tudi potne stroške!

"Izseljevanje, še posebno med študijskim letom, je nesprejemljivo"

Kot pravijo v ŠOS, je izseljevanje študentov nesprejemljivo, še posebno med študijskim letom, za katero imajo študenti, ki bivajo v študentskih domovih, tudi pogodbo o subvencioniranem bivanju.

"Prav tako je nesprejemljiva, a sicer že utečena praksa zviševanja cen najema študentom med študijskim letom, saj menimo, da bi morala biti cena enaka za celotno razpisno obdobje enega leta. Sicer pa problematika Akademskega kolegija ni enoznačna in zahteva sodelovanje vseh akterjev v dobro študentov, ki v njem bivajo in želijo bivati še naprej," še dodajajo.

MOL: Študenti se lahko izselijo v treh letih

V Molu zanikajo, da zahtevajo takojšnjo izselitev študentov iz Akademskega kolegija. Kot navajajo, lahko do izselitve pride v treh letih, a le, če bodo Študentski domovi plačali najemnino. Iz ŠDL so sporočili, da skupaj z ministrstvom iščejo možnosti reševanja težave v okviru razpoložljivih kapacitet in sredstev brez dviga cen nastanitve.

Na Molu so za STA pojasnili, da stavbo že desetletja brezplačno uporabljajo Študentski domovi Univerze v Ljubljani, ki študentom zaračunavajo najemnino. Poudarili so, da ne ministrstvo ne Študentski domovi ves ta čas niso obnavljali zgradbe, hkrati pa zaradi denacionalizacijskega postopka tudi Mol ni mogla vlagati v del stavbe, ki ga zasedata Pionirski dom in Slovensko mladinsko gledališče.

O lastninski problematiki je sicer ves čas seznanjeno pristojno ministrstvo, tako o poteku denacionalizacije kot o problemu brezplačne uporabe, nazadnje so problem izpostavili na skupnem sestanku ministra za izobraževanje Jerneja Pikala in župana Mola Zorana Jankovića decembra lani. Dogovor je bil, da se uredi najem prostorov s plačilom najemnine, pravijo.

Kot so pojasnili, je Mol posredoval na ministrstvo za izobraževanje ustrezne listine, zavedajoč se težav pri preselitvi pa ponudil, da se lahko ta izvede v roku treh let, ko lahko ministrstvo zgradi nove domove ali razpiše koncesijo, a vse pod pogojem, da Študentski domovi v teh treh letih Molu plačujejo najemnino. Odgovora na Molu še niso prejeli, prav tako ne stališča do koncesije za izgradnjo novih domov, za kar so se dogovorili, da ga bodo dobili do 31. januarja. Med tem so jim Študentski domovi, kot so navedli, poslali prošnjo o podaljšanju pogodbe za brezplačen najem.

Plečnikov stadion za Bežigradom
Trendi Študenti arhitekture: Plečnikov stadion ne potrebuje "izboljšav", temveč premislek

ŠOS je omenil tudi, da se je višina subvencije, ki jo študentski domovi za bivanje študentov prejmejo od ministrstva za izobraževanje, letos dvignila za dva evra mesečno na študenta, kar pomeni okoli 180 tisoč evrov letno, cena najema za študente pa je ostala ista. | Foto: Ana Kovač ŠOS je omenil tudi, da se je višina subvencije, ki jo študentski domovi za bivanje študentov prejmejo od ministrstva za izobraževanje, letos dvignila za dva evra mesečno na študenta, kar pomeni okoli 180 tisoč evrov letno, cena najema za študente pa je ostala ista. Foto: Ana Kovač

"Plačilo najemnine je pričakovana in legitimna zahteva lastnika"

Po mnenju ŠOS je zahteva MOL, naj ŠDL plačuje najemnino, pričakovana in legitimna zahteva lastnika nepremičnine, a bi, glede na socialni položaj študentov, pričakovali več pazljivosti, socialne občutljivosti in zavedanja, da so študenti ranljiva družbena skupina, Ljubljana pa univerzitetno mesto.

"MOL bi si morala prizadevati, da stori vse v svoji moči in študentom omogoči prijazno študijsko izkušnjo, morda tudi z gradnjo lastnega študentskega doma, ki bi obenem olajšal razmere na trgu nepremičnin v prestolnici," menijo v organizaciji, kjer pravijo, da se je ŠDL znašel v nezavidljivem položaju, ki sicer ni bil nepričakovan - trajal je od leta 1992, a po njihovem mnenju ŠDL ne išče rešitev, s katero bi študenti ohranili trenutno namestitev ali jim zagotovili novo pod enakimi pogoji.

Kölner haie
Sportal Slovenec bo del spektakla, a daleč od najbolj množičnega, za katerega so poskrbeli študenti

"Še enkrat je treba poudariti tudi to, da velik del problema predstavljajo premajhne zmogljivosti v subvencioniranih študentskih domovih, kar je posledica neobstoječih investicij v javne študentske domove iz državnega proračuna. Vse nove in prenovljene bivanjske zmogljivosti namreč plačujemo študenti prek dodatne koncesijske dajatve iz študentskega dela v višini približno pet milijonov evrov letno in prek najemnin za bivanje v študentskih domovih," so še zapisali v ŠOS.

Novice Študenti arhitekture: Profesorji nas izkoriščajo #foto #video

Rešitve, ki jih predlaga ŠOS

ŠOS ob tem predlaga možne rešitve, ki pa morajo biti po njihovem mnenju usklajene med vsemi deležniki (ŠDL, MOL, MIZŠ ter Vlada Republike Slovenije in seveda študenti). V sporočilu za javnost so zapisali:

  1. Študenti naj ostanejo nastanjeni v Akademskem kolegiju pod enakimi pogoji, ta pa naj ostane pod okriljem ŠDL. ŠDL je za izvajanje subvencioniranega bivanja v letu 2018 namreč prejel več sredstev, najemnine pa so ostale na enaki ravni. Če se že morajo dvigniti višine najemnin, naj se dvig solidarnostno razdeli med vse študente, ki bivajo v ŠDL.
     
  2. MOL naj ponudi razumno najemnino ali pa prevzame Akademski kolegij in naredi Študentski dom MOL, ki bo lahko nudil subvencionirano najemnino kot zasebni študentski dom.
     
  3. Vlada RS (oziroma MIZŠ) naj še v tem proračunu zagotovi sredstva za obnovo ali gradnjo študentskih domov, s tem pa poveča zmogljivosti za subvencionirano bivanje študentov. V tem smislu bi lahko Akademski kolegij odkupil tudi MIZŠ in ga predal v upravljanje ŠDL, ki je javni zavod, katerega ustanoviteljica je država.
     
  4. Vlada Republike Slovenije v sodelovanju z ministrstvom za okolje in prostor (MOP) ter MOL naj v proračunih zagotovi sredstva za gradnjo novih bivanjskih zmogljivosti za mlade. Rešijo naj tudi problem gentrifikacije oziroma oddajanja prek Airbnb itd. Na nereševanje stanovanjske problematike mladih smo jih opozorili že prejšnji teden: http://www.studentska-org.si/odziv-mladih-na-objavljene-prioritete-za-delo-vlade-rs-v-letu-2019-kje-je-stanovanjska-politika/.
študenti
Novice Študenti, preverite, ali boste po novem upravičeni do štipendije

Študentski dom Ljubljana: "Nihče od stanovalcev ne bo ostal brez ležišča"

"Študentski dom Ljubljana skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport v zvezi z domom Akademski kolegij išče možnosti reševanja navedene problematike v okviru razpoložljivih kapacitet in sredstev. Poleg tega si prizadevamo, da bi dom Akademski kolegij lahko še naprej uporabljali za nastanitev študentov, in sicer ne samo do konca letošnjega študijskega leta, ampak do pridobitve ustreznih nadomestnih kapacitet," so nam sporočili s Študentskega doma Ljubljana.

Kot pravijo, bodo poskrbeli, da nihče od stanovalcev doma Akademski kolegij ne bo ostal brez ležišča. "Tudi v primeru, če nam ne bo več omogočena uporaba tega objekta v prihodnje, to pomeni tudi po 30. 9. 2019, ko bo vrnjen sedanjemu lastniku, to je Mestni občini Ljubljana. V takšnem primeru bomo vsem stanovalcem zagotovili nadomestna ležišča v preostalih domovih," so zapisali v odzivu.

(Prispevek z odzivom Študentskega doma Ljubljana dopolnjen 12. 2. 2019)

LPP avtobus Ljubljana
Avtomoto Dijaki in študenti poleti brezplačno po Ljubljani, zakaj ne tudi upokojenci?
28. otroški parlament 2018
Novice Za poslance letos kandidirajo tudi dijaki in študenti
Ne spreglejte