Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 6. 2018,
16.21

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

3

Natisni članek

subvencionirani prevoz javni prevoz ministrstvo za infrastrukturo LPP

Sobota, 30. 6. 2018, 16.21

5 let, 9 mesecev

Dijaki in študenti poleti brezplačno po Ljubljani, zakaj ne tudi upokojenci?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

3

LPP avtobus Ljubljana | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Dijakom, študentom in udeležencem izobraževanja odraslih, ki bodo ali so kupili subvencionirano mestno vozovnico za junij, je v juliju in avgustu omogočena brezplačna vožnja z Ljubljanskim potniškim prometom. Kaj pa drugi uporabniki javnega prevoza?

Ljubljanski potniški promet dnevno prepelje tudi do 200 tisoč potnikov. Mestni avtobusi najbolj pogosto vozijo pozimi in med tednom, v času jutranjih in popoldanskih prometnih konic. Med šolskimi počitnicami, prazniki in ob koncih tedna avtobusi vozijo redkeje in veljajo drugačni vozni redi, cena voženj pa za večino potnikov ostaja enaka čez celotno leto.

Poleti brezplačne vožnje za dijake, študente in udeležence izobraževanja odraslih

Ministrstvo za infrastrukturo je za spodbujanje uporabe javnega prevoza skupaj s prevozniki oziroma izvajalci subvencioniranih prevozov ponudilo posebno ugodnost za dijake, študente in udeležence izobraževanja odraslih. Enako kot prejšnja leta bodo torej dijaki in študentje tudi letos pridobili pravico do brezplačne mestne vozovnice za julij in avgust.

avtobus LPP
Novice Po Dunaju z javnim prevozom ceneje kot po Ljubljani

Za pridobitev brezplačne poletne mestne subvencionirane vozovnice zadostuje že nakup mestne vozovnice za junij 2018. Če uporabniki junija ne bodo kupili mesečne vozovnice, jo bodo pa v juliju, jim prav tako pripada brezplačna vozovnica za avgust.

Za pridobitev pravice do brezplačne poletne vozovnice za medkrajevni promet pa so morali študenti ali dijaki kupiti vse medkrajevne mesečne vozovnice v šolskem letu 2017/18. Dodatna ugodnost se upravičencem, ki izpolnjujejo navedene pogoje, ob validaciji samodejno naloži na elektronsko IJPP ali kartico urbana.

Kaj pa drugi uporabniki LPP?

Kljub redkejšim vožnjam v času poletnih šolskih počitnic pa cene vozovnic za vožnjo z mestnim avtobusom ostajajo enake za vse druge občane in upokojence, ki so lastniki mesečnih vozovnic.

Kot pojasnjujejo na Ljubljanskem potniškem prometu, za občane in upokojence niso vzpostavili sistema brezplačnih vozovnic za julij in avgust. Glavni razlog je ta, da občani in upokojenci vozovnice v največ primerih kupujejo občasno. Povprečen uporabnik splošne ali upokojenske vozovnice to kupi šestkrat letno, hkrati pa vsi zaposleni prejemajo tudi nadomestilo za povračilo potnih stroškov.

Urbana,. LPP. bus | Foto: Matej Povše Foto: Matej Povše

Zaradi navedenega bi bilo po mnenju LPP za ti dve skupini nesmiselno uvajati brezplačne vozovnice v juliju in avgustu. Po podatkih LPP velika večina dijakov in študentov kupuje vozovnice tako rekoč vseh 10 mesecev in prav zaradi tega se je uvedel sistem brezplačne vozovnice za to skupino uporabnikov.

"Brezplačne vozovnice ne bi povečale uporabe javnega prevoza"

Cena enkratne vožnje z  LPP sicer znaša 1,2 evra, dovoljeno pa je še eno prestopanje v določenem časovnem okviru. Dijaki in študenti za subvencionirane vozovnice za vožnjo z mestnim avtobusom mesečno odštejejo deset evrov. Letna vozovnica za študente stane 90 evrov, za dijake pa 100 evrov.

Avtomoto Javni prevoz v Ljubljani: koliko in kako se lahko mesečno vozimo za 100 evrov?

Mesečna splošna vozovnica za uporabo v treh območjih stane 63 evrov, znotraj enega območja pa 37 evrov. Upokojenci za mesečno vožnjo v treh območjih odštejejo 60 evrov, v enem območju pa 20 evrov.

Na LPP poudarjajo, da povprečni uporabnik splošne ali upokojenske vozovnice v povprečju kupi šest mesečnih vozovnic letno, zaradi česar menijo, da se z uvedbo brezplačne vozovnice za mesec julij in avgust uporaba javnega prevoza v Ljubljani ne bi povečala.

Enotna kartica (IJPP) omogoča, da ima potnik na eni kartici različne vozovnice in lahko isto kartico uporabi pri različnih prevoznikih in na različnih prevoznih sredstvih (vlak, avtobus, mestni promet). Vse kartice urbana se lahko na željo potnika spremenijo tudi v enotno vozovnico IJPP.

Ne spreglejte