Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
14. 4. 2017,
8.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

javni prevoz Ljubljana

Petek, 14. 4. 2017, 8.59

6 let, 7 mesecev

Javni prevoz v Ljubljani: koliko in kako se lahko mesečno vozimo za 100 evrov?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Za 100 evrov se lahko mesečno v Ljubljani vsak dan vozimo z avtobusom, enkrat do dvakrat na teden pa si lahko privoščimo še vožnjo s taksijem ali celo najamemo avtomobil. Cenovno najugodnejši je najem kolesa, najhitrejši znotraj mesta ostaja vlak.

Po mestu z avtomobilom ali javnim prevozom? Ta ponuja več možnosti in v primerjavi s stroški lastništva avtomobila tudi ugodne cene uporabe. | Foto: Gregor Pavšič Po mestu z avtomobilom ali javnim prevozom? Ta ponuja več možnosti in v primerjavi s stroški lastništva avtomobila tudi ugodne cene uporabe. Foto: Gregor Pavšič

Več možnosti javnega prevoza, ki se medsebojno dopolnjujejo

Ljubljančan, ki nima ali pa bi se odpovedal avtomobilu, ima več možnosti javnega prevoza in ponudba ni slaba, prav tako je moderna in podprta z aplikativnimi rešitvami. Predvsem v toplejših mesecih se je mogoče voziti z najetim kolesom, klasičnim mestnim avtobusom, na nekatere lokacije tudi z vlakom, slabo leto pa je mogoče za skok na drugi konec mesta najeti tudi električni avtomobil.

Tu so seveda še taksisti, ki jih je v Ljubljani veliko in dobivajo tudi moderno konkurenco. Lani je na trg vstopil slovaški Hopin, ameriški Uber pa se za ta korak še ni odločil in še vedno čaka na (napovedano) spremembo zakonodaje.

Katere možnosti so najbolj ugodne?

Če izločimo najem kolesa, ki je v praksi celo brezplačen (plačamo šele drugo uro uporabe), je najcenejša možnost premikanja po mestu mestni avtobus. Najbolj preprost ostaja taksi, kjer nas drug voznik pelje od katerekoli na katerokoli lokacijo v mestu, udobje in hitrost je odlika vlaka, najem avtomobila pa je za določen krog uporabnikov dobra kombinacija vseh preostalih načinov javnega prevoza.

Najem kolesa
Registracija nas stane 3 evre, ki se šteje kot dobropis. Prva ura najema kolesa je brezplačna. Trenutno je na voljo 38 postajališč, ki so med seboj oddaljena od 300 do 500 metrov.

Mestni avtobus
Cena posamezne vožnje je 1,2 evra. Plačilo se opravi prek kartice Urbana ali pa prek sistema Moneta. Prav tako je mogoče prevoz plačati tudi z aplikacijo Urbana, ki pa deluje le na telefonih z operacijskim sistemom Android. Mesečna vozovnica za prevoze v treh območjih stane 60 evrov.

Taksi
Ponudnikov je veliko. Pri enem izmed njih stane štartnina 0,95 evra, vsak prevoženi kilometer 0,89 evra, čakalna ura pa 13,9 evra. Nekateri prevozniki nudijo iskanje in rezervacijo vožnje prek mobilne aplikacije, slovaški Hopin prek aplikacije zagotavlja tudi brezgotovinsko plačilo.

Vlak
Iz središča mesta vas na obrobje prestolnice vožnja stane dober evro. Konkretno z glavne železniške postaje do Zaloga stane prevoz z vlakom 1,28 evra, vožnja pa je dolga osem kilometrov. Vlak na takih relacijah vozi v povprečju enkrat ali največ dvakrat na uro.

Najem avtomobila
Enkratna registracija v sistem stane 50 evrov. Iskanje, rezervacija in odklepanje avtomobila se izvrši prek aplikacije na pametnem telefonu. Minimalni najem za smarta stane tri evre, v ponudbi so za zdaj tudi še renault zoe, nissan leaf in BMW i3. Plačilo je negotovinsko prek aplikacije. Ob dnevni tarifi stane kilometer s smartom 20 centov, vsaka minuta najema pa še dodatnih pet centov.

Posamična vožnja z mestnim avtobusom stane 1,2 evra, mesečna vozovnica za tri območja pa 60 evrov. | Foto: Ana Kovač Posamična vožnja z mestnim avtobusom stane 1,2 evra, mesečna vozovnica za tri območja pa 60 evrov. Foto: Ana Kovač

Mesečna avtobusna vozovnica stane 60 evrov

Nam torej 100 evrov za mesečno mobilnost zadostuje? Cena avtobusnega prevoza znaša 1,2 evra (dovoljeno je še eno prestopanje v določenem časovnem okviru) in kdor bi vsak delovnik opravil štiri, bi na teden za mestni avtobus že odštel skoraj 100 evrov. LPP seveda nudi tudi bistveno ugodnejše mesečne vozovnice. Taka za uporabo v treh območjih stane 60 evrov in avtobus je zato še vedno najpogostejša in tudi najbolje podprta oblika prevoza v mestu.

Vlak je hiter. Vožnja iz obrobja mesta v središče traja le okrog pet minut. | Foto: Tina Deu Vlak je hiter. Vožnja iz obrobja mesta v središče traja le okrog pet minut. Foto: Tina Deu Vlak je udoben in hiter, le težko ga je ujeti …

Podobne so cene tudi pri uporabi regionalnega vlaka, s katerim se je mogoče iz središča mesta peljati na obrobje. Strošek je podoben kot pri avtobusu, le vlaki so izredno redki. Proti Šiški oziroma Šentvidu (in naprej Gorenjski) pelje vlak ob delovnikih med 8. in 12. uro dopoldne zgolj petkrat. Kdor bi iskal zgolj možnosti prevoza znotraj mesta, z mesečno vozovnico za vlak ne bi veliko pridobil. Glavni razlog je prav majhno število prevozov. Ko urnik Slovenskih železnic (SŽ) uskladite s svojimi potrebami, je cenovno ugodneje nekajkrat kupiti karto za posamezni prevoz.

Vlak je sicer priljubljeno, a dokaj počasno sredstvo primestnih prevozov. Kdor na primer z njim potuje zjutraj v službo iz Kamnika, se bo do središča mesta vozil od dobre pol ure do okrog 45 minut.

Slabo leto je v Ljubljani na voljo tudi najem avtomobila, ki se sicer še razvija in zato s postajami za prevzem in vračilo ni pokrito celotno mesto. | Foto: Gregor Pavšič Slabo leto je v Ljubljani na voljo tudi najem avtomobila, ki se sicer še razvija in zato s postajami za prevzem in vračilo ni pokrito celotno mesto. Foto: Gregor Pavšič

Dilema poslovnežev: na sestanek s taksijem ali najetim avtomobilom?

Kaj pa poslovneži? Kdor se mora enkrat dnevno peljati na sestanek za dve uri, bo iskal bolj udoben način potovanja, kot je natrpan mestni avtobus. Prevoz s taksijem ga iz središča v nakupovalno središče BTC stane dobre štiri evre v eno smer. Med potjo lahko še opravlja telefonske klice in piše elektronska sporočila, toda pot v obe smeri ga stane vsaj devet evrov.

Kdor si to privošči vsaj enkrat vsak delovni teden, to znese že 45 evrov na teden oziroma 180 evrov na mesec. Kadar se poslovnež odloči za najem avtomobila in izbere osnovnega električnega smarta fortwo, bo avto sicer moral peljati sam in na cilju tudi vsaj malenkostno pešačiti. V primeru enournega sestanka in 90-minutnega najema bi za skupno osem kilometrov dolgo pot porabil 6,1 evra.

Če bi imel eno izmed postaj sistema souporabe avtomobila dovolj blizu mesta sestanka, bi lahko vmes avto vrnil in ga nato spet najel. To velja tudi za primer daljših sestankov. Vožnja v eno smer bi ga s smartom stala tri evre, kar je tudi minimalna cena najema. V tem primeru je strošek mobilnosti zaradi sestanka od tri do štiri evre nižji kot pri taksiju.  

Ob dnevni tarifi stane kilometer s smartom stane 20 centov, vsaka minuta najema pa še dodatnih pet centov. BMW i3 je na kilometer dražji za 10 centov, na minuto pa za pet centov.

Taksistov je na ulicah Ljubljane veliko, nekateri med njimi lahko vozijo tudi po rumenem prometnem pasu. | Foto: STA , Taksistov je na ulicah Ljubljane veliko, nekateri med njimi lahko vozijo tudi po rumenem prometnem pasu. Foto: STA ,

Avto, ki vas med sestankom čaka, stane pet centov na minuto

To seveda velja v primeru, ko je mogoče avtomobil iz sistema najeti dovolj blizu posameznikovega doma oziroma službe ter da ga je mogoče blizu mesta sestanka tudi vrniti. Najem osnovnega smarta v dnevni tarifi (poleg kilometrine) stane pet centov na minuto, torej tri evre na uro. Sistem Avant2Go sicer širi lokacije na za zdaj prazna mesta v Ljubljani, predvidevajo tudi ukinitev cene minimalnega najema in uvedbo paketnih storitev.

Kdor ima mesečno avtobusno vozovnico, lahko občasno za vlak, pogosteje pa za taksi ali najeti avtomobil uporabi še 40 evrov. To pomeni okrog osem voženj s taksijem iz središča mesta na obrobje, ali pa podobno število najemov avtomobila za enako dolgo vožnjo, toda v obe smeri.

Parkiranje na ulici vas v osmih urah stane 5,6 evra, torej pri 20 delovnih dneh 112 evrov. | Foto: Ana Kovač Parkiranje na ulici vas v osmih urah stane 5,6 evra, torej pri 20 delovnih dneh 112 evrov. Foto: Ana Kovač Poleg avtobusa še 40 evrov za prevoze s taksijem in najetim avtomobilom

Vse oblike javnega prevoza si med seboj dejansko niso konkurenčne, temveč omogočajo alternativo dnevni uporabi avtomobila za prevoze po mestu. Še vedno se je sicer poceni voziti po mestu s svojim vozilom, saj Ljubljana še ne pozna okoljevarstvenih taks za vožnjo proti središču mesta in na mestni obvoznici tudi še dopušča tovorni promet. Veliko dražja so mestna parkirišča, zaradi katerih je avtomobil za večino najbolj ugodno pustiti na obrobju na parkiriščih P+R.

Kombinacija najem kolesa, vožnje z avtobusom in najema avtomobila se lahko tekom meseca učinkovito kombinirajo. Kdor rad kolesari, mu 100 evrov na mesec zagotavlja relativno visok proračun za mestno mobilnost. Vsak dan se lahko vozi z avtobusom, po potrebi pa še približno vsak tretji delovni dan najame avtomobil ali celo vzame nekoliko krajšo vožnjo s taksijem. To je seveda le hipotetični izračun, saj ima vsak posameznik svoje potrebe, svoje dnevne opravke in poti znotraj mesta ter z njimi povezan izračun.

Iskanje prevoza prek aplikacij na pametnih telefonih

Na pametni telefon si je danes mogoče naložiti dokaj napredne aplikacije za pomoč pri potovanju po mestu. Aplikacija Bicikelj prikazuje lokacije in prosta mesta koles, aplikacija A to B:LJ pa nam na želeni poti izriše pot ter zaporedna navodila za pešačenje, kolesarjenje in vožnjo z avtobusom. Ljubljana kot mesto za plačilni sistem uporablja kartico Urbano. Ta je na voljo tudi kot aplikacija, a deluje le na operacijskem sistemu Android. Vseh oblik javnega prevoza (kolo, avtobus, vlak, avtomobil, taksi) do zdaj v uradno aplikacijo ljubljanskega javnega prometa še niso združili.
Ne spreglejte