Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
25. 1. 2018,
13.02

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

3

Natisni članek

Dejan Židan Karl Erjavec Boris Koprivnikar stavka sindikati javni sektor

Četrtek, 25. 1. 2018, 13.02

6 let, 2 meseca

Je bila stavka upravičena? SD in SMC se ne strinjata. #video

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

3

"Obžalujem, da je prišlo do stavke, je pa res, da jo je povzročila vladna odločitev, da poveča plače zdravnikom in kasneje tudi direktorjem javnih zavodov. Stranka DeSUS je bila proti temu. Mi smo za to, da se plače popravljajo za vse enotno," je danes poudaril predsednik DeSUS Karl Erjavec.

Video: Planet TV


"Stavka je upravičena. Ljudje imajo pravico stavkati. Stavkajo, ker imajo občutek, da obstajata dve kategoriji javnih uslužbencev, tisti, ki se jim je življenje izboljšalo, in drugi, ki so v večini. A mislim, da se ljudje zavedajo, da država ima svoje omejitve," je izpostavil predsednik SD Dejan Židan.

Kaj pravijo Karl Erjavec, Dejan Židan in Boris Koprivnikar? Video: Planet TV

Kaj pravi SMC-jev minister?

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki prihaja iz vrst SMC, pa je izpostavil:

Mi smo zavezani dialogu in vztrajamo pri njem. Plače postopno rastejo. Menimo, da za stavke ni nobenih osnov. Argumenti, da je odnos vlade ignorantski in da je čas, da se končno nekaj zgodi glede plač, so nesprejemljivi. Vlada se odziva dnevno, vsak dan sedimo z drugo pogajalsko skupino. Delamo vse, kar je v naši moči." 

Splošna stavka javnega sektorja | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Okoli 30 tisoč zaposlenih v več delih javnega sektorja se je včeraj pridružilo opozorilni stavki, ki jo je skupaj organiziralo 16 sindikatov. Kljub stavki delo ni povsem zastalo, saj so poskrbeli za vsa nujna opravila. Nekaj tisoč javnih uslužbencev pa je zahtevo po višjih plačah izrazilo tudi na shodu v Ljubljani.

Med stavkajočimi so zaposleni na univerzah, v vrtcih, DZ, upravnih enotah, centrih za socialno delo, knjižnicah, gledališčih, muzejih, finančni, geodetski in veterinarski upravi, cariniki, veterinarji in različni poklici v zdravstvu. Na shodu so se jim pridružili še nekateri, recimo zaposleni na obrambnem ministrstvu in vojaki, za katere sicer velja prepoved stavke.

Na shodu, ki se je pred vladnim poslopjem začel pet minut čez poldne, se je po sindikalnih ocenah zbralo med štiri in pet tisoč javnih uslužbencev iz vse Slovenije. "Ne pristajamo na to, da v enotnem plačnem sistemu dobivajo le eni, za druge pa zmanjka posluha in denarja," je v nagovoru zbranim poudaril vodja stavkovnih odborov in pogajalske skupine Jakob Počivavšek. STA

Ne spreglejte