Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 8. 2014,
18.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Branko Masleša Franci Matoz Patria

Četrtek, 28. 8. 2014, 18.09

8 let

Janša: Zavrnitev izločitve Masleše pričakovana glede na žalostno stanje v sodstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Janez Janša meni, da je odločitev vrhovnega sodišča o zavrnitvi njegove zahteve za izločitev predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše "glede na žalostno stanje v sodstvu" pričakovana.

Prijavo njegovega zagovornika Francija Matoza na odvetniško zbornico pa označuje za žalosten poskus ustrahovanja. Vrhovni sodniki so o Janševi zahtevi odločali na občni seji, na kateri se je zbralo 29 od 32 vrhovnih sodnikov. Kakšen je bil točen izid glasovanja oziroma ali je kdo glasoval drugače od končne odločitve, še ni znano, bo pa podpredsednica sodišča Nina Betetto izdala sklep z obrazložitvijo odločitve.

Čeprav je taka odločitev za Janšo pričakovana, je danes ob robu seje DZ poudaril, da ni nepomembna, saj da je na Evropskem sodišču za človekove pravice padlo že veliko sodb, kjer so bili očitki pristranskosti in nepoštenega sojenja bistveno manj utemeljeni kot v primeru Masleše.

Matoz: Masleša je izkazal sovražen odnos do Janše Matoz se je pri zahtevi za izločitev Masleše skliceval na del govora, ki ga je imel Masleša na dnevih slovenskega sodstva. Po Matozovem mnenju je Masleša s tem izkazal sovražen odnos do Janše. A po mnenju Masleše vsebina govora ni bila takšna, da bi utemeljevala očitke o zahtevi za izločitev, pač pa se je le odzval na pritiske na sodstvo in kot ilustrativni primer navedel primer Patrie.

Vendar pa Janša vztraja, da ga je Masleša neposredno napadel v času, ko je bila zadeva Patria že na poti na vrhovno sodišče in se je o zadevi konkretno izjasnil. Vrhovno sodišče namreč obravnava zahtevo za varstvo zakonitosti, ki jo je v imenu Janše vložil Matoz.

Na podlagi odločitve na občni seji bi lahko bil Masleša v skladu z letnim razporedom razporejen v senat, ki bo odločal o tej zadevi, hkrati pa bo lahko odločal tudi o zahtevah za izločitev drugih sodnikov, če bi v tem primeru do njih spet prišlo. A hkrati lahko tudi stranke podajo nov predlog za izločitev Masleše oziroma drugih sodnikov.

Na vrhovnem sodišču so prejšnji teden tudi napovedali, da bodo glede na nekatere izjave Matoze pretehtali možnost prijave odvetniški zbornici zaradi morebitne disciplinske kršitve oz. kršitve kodeksa odvetniške etike.

Janša je to prijavo videl in zanjo pravi, da je napisana "nekje na ravni tistega obtožnega predloga v zadevi Patria, se pravi brez kakršne koli utemeljitve". Dodatno žalostno se mu zdi, da je pod njo podpisana podpredsednica vrhovnega sodišča.

Janša je še pojasnil, da sedaj čakajo na pisni sklep o zavrnitvi predloga za izločitev Masleše. Ob tem upa, da bo vsebinsko na boljši ravni kot prijava na odvetniško zbornico, sicer se ne bodo imeli na kaj pritožiti, "ker ni nobenega argumenta".

Ne spreglejte