Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 9. 2020,
14.43

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,06

51

Natisni članek

migracijski pakt migranti migracije Janez Janša Janez Janša

Četrtek, 24. 9. 2020, 14.43

3 leta, 6 mesecev

Janša proti temu, da se druge sili v sprejem migrantov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,06

51

Janez Janša | Premier Janez Janša je danes na Twitterju kritiziral tiste, ki druge silijo v sprejem nezakonitih migrantov. | Foto STA

Premier Janez Janša je danes na Twitterju kritiziral tiste, ki druge silijo v sprejem nezakonitih migrantov.

Foto: STA

Premier Janez Janša je danes na Twitterju kritiziral tiste, ki druge silijo v sprejem nezakonitih migrantov, in jih pozval, naj najprej v svojo hišo sprejmejo "vsaj dva". Janša se je oglasil, potem ko je Evropska komisija v sredo predstavila reformo migracijske in azilne politike, ki predvideva obvezno solidarnost držav pri soočanju z migracijami.

Evropska komisija je v sredo predlagala nov migracijski in azilni pakt, ki naj bi odpravil zastoj pri nujni reformi sistema. V Bruslju zatrjujejo, da spornih obveznih kvot za premeščanje iz leta 2015 ni več, a določena obveznost glede premeščanja ostaja, piše STA.

Pakt namreč temelji na načelu prožne, a obvezne solidarnosti. Solidarnost bo obvezna v primeru resnih pritiskov na azilni sistem članice in v primeru izkrcanja prebežnikov, rešenih na morju. Članice bodo lahko pomagale pri premeščanju prebežnikov, vračanju nezakonitih migrantov ali z operativno podporo.

Migranti v Grčiji
Novice Evropska unija predstavila nov migracijski in azilni pakt, v EU mešani odzivi

Geržina: Slovenija zagovarja načelo prostovoljne solidarnosti

Že v sredo je govorec zunanjega ministrstva Aleksander Geržina v prvem odzivu za STA poudaril, da Slovenija zagovarja načelo prostovoljne solidarnosti, medtem ko komisija na žalost vztraja pri konceptu obvezne solidarnosti, ki pa je že doslej razdvajal države članice. Kot je napovedal, bo prav solidarnostni vidik ključna tema razprav v prihodnjih tednih in mesecih, piše STA.

V kabinetu premierja in na pristojnem notranjem ministrstvu se v sredo niso odzvali, premier Janez Janša pa je danes objavil tvit, ki ga je razumeti kot kritiko sredinega predloga, čeprav tega premier izrecno ne omenja. Napisal je namreč le, da "od vsakega, ki si bodisi doma ali v EU domišlja, da lahko druge sili v sprejem ilegalnih migrantov, pričakujem, da bo najprej sam v svojo veliko hišo ali vilo sprejel vsaj dva".

"Od vsakega, ki si bodisi doma ali v EU domišlja, da lahko druge sili v sprejem ilegalnih migrantov, pričakujem, da bo najprej sam v svojo veliko hišo ali vilo sprejel vsaj dva," je zapisal Janša. | Foto: STA , "Od vsakega, ki si bodisi doma ali v EU domišlja, da lahko druge sili v sprejem ilegalnih migrantov, pričakujem, da bo najprej sam v svojo veliko hišo ali vilo sprejel vsaj dva," je zapisal Janša. Foto: STA ,

Dodal je še, da to pričakuje tudi od "voditeljice stranke SD, ki bi bila solidarna na vaš račun ob 15 tisoč evrih na mesec, hiši in ukradeni vili". Ob tem je poobjavil sredin tvit evropske poslanke in predsedujoče SD Tanje Fajon, v katerem se je ta odzvala na predlog Bruslja.

Aleš Hojs
Novice Hojs napovedal konec zlorab azilnih postopkov

Fajonova: Gre za korak v pravo smer

Fajonova je predlog ocenila kot korak v pravo smer, a hkrati posvarila, da ne bo enostavno. Pričakuje namreč, da bo v pogajanjih, ki bodo zdaj sledila, najtrši oreh vprašanje solidarnosti in premeščanja oziroma vračanja ljudi, piše STA.

"A le s pravo solidarnostjo med državami in do ljudi bomo izboljšali upravljanje z migracijami in okrepili zaupanje med državami," je med drugim zapisala. Države članice je pozvala, da morajo prevzeti odgovornost, in dodala še poziv slovenski vladi, da "mora biti Slovenija vsekakor del rešitve in ne problema".

Aleksander Geržina
Novice MZZ: Slovenijo v migracijskem paktu moti obvezna solidarnost

Hojs: Slovenija v primerjavi z nekaterimi drugimi državami zelo darežljiva

Na Twitterju se je nato na predlog migracijskega in azilnega pakta odzval tudi notranji minister Aleš Hojs. Komentiral je navedbe avstrijskega časnika Kronen Zeitung, ki je objavil tudi statistiko, koliko pozitivnih azilnih odločb je posamezna država članica EU v letu 2019 izdala na milijon prebivalcev.

Slovenija jih je glede na to statistiko izdala 50 na milijon prebivalcev, pri čemer je bila naša država po besedah Hojsa "zelo darežljiva" v primerjavi s Hrvaško, Češko, Madžarsko, Poljsko in Slovaško, ki so ugodile od pet do 15 prošnjam za azil na milijon prebivalcev.

"Azilno zakonodajo in zakonodajo o tujcih zaostrujemo, zato so rešitve, ki jih je predstavila EU, še zelo daleč od želenega kompromisa," je zapisal Hojs. Kot so za STA sicer pojasnili na notranjem ministrstvu, sta noveli zakona o tujcih in zakona o mednarodni zaščiti v zaključni fazi medresorskega usklajevanja. Sprejem v državnem zboru se predvideva do konca leta, so še sporočili.

Višegrajska skupina z močnimi pomisleki

Premierji Madžarske, Poljske in Češke, držav višegrajske skupine, so danes izrazili močne pomisleke do spremembe skupne migracijske in azilne politike EU, ki jih je v sredo predlagala Evropska komisija, piše STA.

Po pogovorih s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen v Bruslju s kolegoma iz Češke Andrejem Babišom in Poljske Mateuszom Morawieckim je Orban na skupni novinarski konferenci s kolegoma dejal, da "ni preboja - je veliko sprememb, a to še ni preboj", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Preboj bi bili zunanji sprejemni centri, tako da nihče ne bi mogel stopiti na ozemlje EU brez dovoljenja," je dejal Orban in tako ponovil zamisel o sprejemnih centrih za migrante izven ozemlja EU.

Dodal je, da mu je "ton predloga" bolj všeč, da pa "osnovni pristop ostaja nespremenjen". "Želijo upravljati migracije in ne ustaviti migrantov," je dodal ter poudaril, da je pristop Madžarske "ustavite migrante", kar je nekaj povsem drugačnega, še piše STA.
Ne spreglejte