SiolNET. Novice Slovenija
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

MZZ: Slovenijo v migracijskem paktu moti obvezna solidarnost

0,08

termometer

Aleksander Geržina
Foto: STA

Slovenija zagovarja načelo prostovoljne solidarnosti, medtem ko predlog migracijskega pakta, ki ga je danes predstavila Evropska komisija, temelji na načelu obvezne solidarnosti, je v prvem odzivu na današnji predlog Bruslja za STA dejal govorec zunanjega ministrstva Aleksander Geržina. Pričakuje, da se bodo razprave vrtele predvsem okoli te teme.

Evropska komisija je danes predlagala nov migracijski in azilni pakt, ki naj bi obnovil zaupanje med članicami EU in odpravil zastoj pri nujni reformi sistema. Opira se na načelo obvezne solidarnosti s prožnimi prispevki članic.

Ti lahko vključujejo premeščanje prosilcev za azil, prevzem odgovornosti za vračanje nezakonitih migrantov ali operativno podporo. V osnovi je podpora prostovoljna. Solidarnost bo obvezna ob izkrcanju migrantov, rešenih na morju, in ob migracijskih pritiskih.

Komisarka: Kvote so, a članice lahko izberejo med premeščanjem in sponzorstvom

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je ob predstavitvi pakta sicer izpostavila, da v njem ni obveznih kvot za premeščanje v nobenih okoliščinah. Kvote so, a članice lahko izberejo med premeščanjem prebežnikov in sponzorstvom vračanja nezakonitih migrantov.

Migranti v Grčiji Novice Evropska unija predstavila nov migracijski in azilni pakt, v EU mešani odzivi

Medtem ko na slovenskem notranjem ministrstvu, ki je sicer pristojno za to temo, predloga Bruslja danes niso komentirali, je govorec MZZ za STA povedal, da predlog resda še morajo preučiti, a da je Slovenija pričakovala, da bo ta "upošteval pomisleke nekaterih držav, med njimi tudi Slovenije, in bo vključeval bolj uravnotežene predloge", kar pa se ni zgodilo.

"Pričakovali smo odmik od koncepta obvezne solidarnosti, ki je že doslej razdvajal države članice," a komisija se je odločila drugače in to "ni dobro, saj znova ustvarja delitve", je dejal Geržina. To tudi ni v skladu s stališči Slovenije, ki zagovarja načelo prostovoljne solidarnosti, je pojasnil in dodal, da je bilo to tudi stališče prejšnje vlade, le da si ga ta za razliko od sedanje ni upala javno izpostaviti.

Geržina: Solidarnost države trenutno "bolj razdvaja, kot jih povezuje"

Geržina sicer napoveduje, da bo prav ta solidarnostni vidik ključna tema razprav v prihodnjih tednih in mesecih, prva bo predvidoma že 8. oktobra na zasedanju notranjih ministrov EU, ter da bo od tega na koncu tudi odvisen uspeh danes predstavljenega predloga.

Kot je še izpostavil, je solidarnost seveda pomembna, na njej konec koncev temelji EU, a vprašanje je, koliko naj bo obvezne solidarnosti, saj ta države trenutno "bolj razdvaja, kot jih povezuje". Poleg tega "je lahko solidarnost mnogo več kot zgolj relokacija" migrantov. Za Slovenijo je ključno predvsem učinkovito vračanje migrantov, kar je tudi povezano s pomočjo EU državam, od koder ti večinoma prihajajo.

Evropski poslanci Tanja Fajon (S&D/SD), Klemen Grošelj (Renew/LMŠ) in Irena Joveva (Renew/LMŠ) načeloma pozdravljajo predlog migracijskega pakta, ki ga je predstavila Evropska komisija, kot največji izziv pogajanj pa izpostavljajo načelo solidarnosti. Grošelj in Joveva obžalujeta, da predlog odraža nasprotovanje vzhodnih članic obveznim kvotam.

Evropski poslanec Franc Bogovič (EPP/SLS) po drugi strani ocenjuje, da je v paktu predlagana obvezna solidarnost v dveh primerih - ob izkrcanju migrantov, rešenih na morju, in v primeru migracijskih pritiskov - "zelo problematična in pravzaprav drug izraz za obvezne kvote".
Aleš Hojs Novice Hojs napovedal konec zlorab azilnih postopkov

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin