Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 12. 2020,
19.18

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

8

Natisni članek

cepljenje cepiva Janez Janša Janez Janša

Četrtek, 31. 12. 2020, 19.18

3 leta, 3 mesece

Janša: Nova pošiljka cepiv bo namenjena zdravstvenim delavcem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

8

Janez Janša | Foto STA

Foto: STA

Premier Janez Janša je v izjavi ob robu obiska šempetrske bolnišnice napovedal, da v prihodnjem tednu v Slovenijo prihaja nova pošiljka cepiva, s katero bodo lahko v veliki meri cepili vse zaposlene v zdravstvu, zlasti najbolj izpostavljene. Pričakuje, da bodo lahko v drugi polovici januarja začeli cepiti zaposlene v kritični infrastrukturi. Janša je obenem povedal, da bo mesto ministra za zdravje popolnjeno v začetku prihodnjega leta.

Urška Bačovnik Janša
Novice Urška Bačovnik Janša vesela, da bodo cepivo prejeli tudi zdravstveni delavci

Po Janševih besedah je bilo letošnje leto izredno delavno in intenzivno. "Kadarkoli je bilo možno, sem obiskal tiste točke, kjer je potekala prva linija spopada z epidemijo. Obiski so namenjeni temu, da preverimo, kje so še potrebne rezerve, ter podpori tistim, ki so v prvih bojnih črtah," je dejal premier ob robu obiska Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica, kjer se je srečal z današnjim dežurnim zdravstvenim osebjem in vodstvom bolnišnice.

Pred nami je še nekaj zahtevnih tednov

Premier je ocenil, da je bila šempetrska bolnišnica kos zahtevnim izzivom preko celega leta. Danes so se pogovarjali tudi o tem, da bo morala biti v prihodnjih tednih pripravljena tudi na dodatno povečanje bolnikov. "V prihodnjih tednih moramo biti zaradi bolj intenzivnega druženja v božično-novoletnem času pripravljeni na dodatno povečanje bolnikov. Celotna Evropa je v pričakovanju delnega povečanja okužb, in s tega vidika poskušamo tudi v slovenskem zdravstvenem sistemu zagotoviti določene rezerve. Teh pa zelo veliko ni, predvsem, ko gre za kadre," je še dejal.

Janez Janša v Novi Gorici | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

Ob tem je ponovil, da je pred nami še nekaj zahtevnih tednov. "To moramo zdržati. Pomlad je vse bližje, z njo pa tudi zmaga nad epidemijo. Vsi si najbolj želimo vrnitev k normalnemu življenju, ki smo ga poznali še v začetku letošnjega leta," je dodal. Janša prosi vse prebivalce, naj kar se da omejijo stike. Od ponedeljka naprej bo možno prostovoljno in brezplačno testiranje v vseh zdravstvenih domovih po Sloveniji. Prepričan pa je, da bo cepljenje tisti ukrep, ki bo pomagal omejiti oziroma zaustaviti epidemijo.

Šempetrska bolnišnica se je, tako kot v preteklih letih, tudi letos spoprijemala s težkim finančnim stanjem. Vlada ji je zato v tem mesecu namenila finančno podporo v višini 7,4 milijona evrov. Po besedah v. d. direktorja šempetrske bolnišnice Ernesta Gortana, ki se je za podporo zahvalil premierju ob današnjem obisku, je bilo to nakazilo ob najetem posojilu dovolj za skoraj normalno poslovanje bolnišnice, piše STA.

Janez Janša
Novice Janša: Strnimo vrste v boju z zahrbtno boleznijo, ki je enaka grožnja za vse #video

Mesto ministra za zdravje popolnjeno v začetku prihodnjega leta

Janša je med drugim izrazil pričakovanje, da bo mesto ministra za zdravje popolnjeno v začetku prihodnjega leta. Kot je dejal, glavni razlog za to, da še niso predlagali kandidata, ni v tem, da ne bi imeli ustreznega, ampak v nemirnih političnih razmerah. "Smo na dobri poti in pričakujemo, da bo v začetku prihodnjega leta to mesto popolnjeno," je dejal. Na vprašanje, iz katere koalicijske stranke bo novi zdravstveni minister, je dejal, da je to manj pomembno.

Bolj pomembno je, da bo to nekdo, ki bo še naprej uspešno nadaljeval delo spopadanja z epidemijo in bo v skladu s koalicijsko pogodbo sposoben urediti ključa odprta vprašanja v zdravstvu. In teh je veliko, je povedal predsednik vlade, ki je po odstopu Tomaža Gantarja z mesta zdravstvenega ministra začasno prevzel vodenje tega resorja.

Janez Janša v Novi Gorici | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

Ob tem je zatrdil, da delo na ministrstvu za zdravje ob dodatnih naporih poteka normalno. Na vprašanje, ali se je dogovarjal z v. d. direktorjem šempetrske bolnišnice Gortanom, da bi prevzel resor, je odgovoril nikalno. "Nisva se pogovarjala, ker še nekaj dni čakamo, da se pomirijo politične turbulence," je dodal.

Sicer pa je Janša tudi komentiral napoved predsednika DeSUS Karla Erjavca, da bodo v prihodnjem letu vložili konstruktivno nezaupnico. "Po katerem novem letu? Še kakšno resno vprašanje?" je vprašal premier. Dodal je, da je Erjavca povabil na pogovor, ko je postalo javno, da bo postal novi predsednik DeSUS, in mu predlagal, naj vstopi v vlado, prevzame težak resor in pomaga. Kot trdi Janša, Erjavec takrat ni dal končnega odgovora, je pa bil jasen poznejši razplet, ko je DeSUS zapustil koalicijo. "Jaz to obžalujem. Medtem ko patetičnih poskusov, da se ruši vlado sredi epidemije, ne bi komentiral," je dejal.

Povedal je še, da bo vlada delala tudi med prazniki, med njimi bodo tudi spremljali epidemiološke razmere. Vseeno pa pričakuje, da bodo lahko kakršnokoli novejšo oceno podali proti koncu prihodnjega tedna. Zagotovil je, da ne bodo na hitro sprejemali sprememb. Naslednji ciljni datum, da bi se lahko vrtčevski otroci in tisti, ki obiskujejo prvo triado osnovnih šol, vrnili v šole, pa je 11. januar, je še dejal, navaja STA.

Novice Šokantno, koliko Slovencev misli, da je cepljenje poskus nadzora nad ljudmi
Ne spreglejte