SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janša izvoljen za mandatarja #video

10

termometer

Prvak SDS Janez Janša je bil na tajnem glasovanju v državnem zboru z 52 glasovi izvoljen za predsednika nove slovenske vlade. Janša je tako dobil že tretji premierski mandat v zgodovini samostojne Slovenije. Novo slovensko vlado bodo sestavljale stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS.

"Prisegam, da bom spoštoval ustavni red in ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije," je v državnem zboru prisegel novi predsednik slovenske vlade Janez Janša. Poslanci so o kandidatu za mandatarja odločali na tajnem glasovanju, za izvolitev pa je Janša potreboval najmanj 46 glasov.

Glede ministrskih imen v novi koaliciji ostajajo skrivnostni. Novinarka: Lea Majcen./Video: Planet.


Janez Janša Novice Janša: Služenje vojaškega roka lahko tudi civilno #foto #video

Janši med prvimi čestitala Orban in Weber

Iz Evrope prihajajo čestitke prvaku SDS Janezu Janši za izvolitev na položaj predsednika slovenske vlade. Med prvimi mu je čestital madžarski premier Viktor Orban. "Čestitke Janezu Janši. Srečno, prijatelj moj," je na Facebooku zapisal Orban. Njegova stranka Fidesz je tako kot SDS, NSi in zunajparlamentarna SLS članica Evropske ljudske stranke (EPP).

Novemu slovenskemu premierju je čestital tudi vodja politične skupine EPP v Evropskem parlamentu Manfred Weber. "Prepričani smo, da boste oblikovali močno proevropsko vlado za uspešno Slovenijo," je na Twitterju zapisal Weber. (STA)

Janša: Pred nami so dnevi naporov delovanja za skupno dobro

SDS, SMC, NSi in DeSUS, ki bodo sestavljale novo koalicijo, so že pred glasovanjem Janši obljubile dovolj glasov za njegovo izvolitev. Na tajnem glasovanju je bil Janša za predsednika nove slovenske vlade izvoljen z 52 glasovi za in 31 glasovi proti, ena glasovnica pa je bila neveljavna. Poleg poslancev nove koalicije in manjšinskih poslancev naj bi Janšo podprli tudi poslanci SNS. Prvak SNS Zmago Jelinčič po poročanju STA želel odgovoriti na vprašanje, ali je tudi on prispeval glas podpore Janši.

Na tajnem glasovanju je bil Janša za predsednika nove slovenske vlade izvoljen z 52 glasovi za in 31 glasovi proti, ena glasovnica pa je bila neveljavna. | Foto: STA Na tajnem glasovanju je bil Janša za predsednika nove slovenske vlade izvoljen z 52 glasovi za in 31 glasovi proti, ena glasovnica pa je bila neveljavna. Foto: STA

"Bil je dolg dan, za nami so dolge ure govorjenja, pred nami pa dnevi naporov in dela za skupno dobro," je po izvolitvi za mandatarja dejal Janša. Prvak SDS se je na čelo vlade prvič zavihtel decembra 2004, vlada pa je štiriletni mandat dokončala v nespremenjeni koalicijski sestavi. Druga Janševa vlada je delovala od februarja 2012 do marca 2013. Nova priložnost, da poskusi oblikovati vladno koalicijo, se je SDS ponudila po odstopu Marjana Šarca, ki je od zadnjih državnozborskih volitev vodil manjšinsko vlado.

Janša: Pred nami so dnevi naporov in dela za skupno dobro.


Janši namreč po volitvah, na katerih je 3. junija 2018 SDS slavila kot relativna zmagovalka, ob strankarskem zavračanju sodelovanja to ni uspelo, tokrat pa so k pogovorom o sodelovanju poleg NSi pristopili tudi v SMC in DeSUS. Prvaki SDS, SMC, NSi in DeSUS so koalicijsko pogodbo podpisali približno mesec dni po Šarčevem odstopu, prejšnji torek, dan zatem pa je predsednik republike Borut Pahor državnemu zboru Janšo predlagal za novega predsednika vlade, poroča STA.

Janša do zdaj sedel v šestih vladah, dve od teh je tudi vodil

Janez Janša ima dolgo politično zgodovino. V kar štirih vladah je bil minister za obrambo, tudi v osamosvojitveni Demosovi vladi, ko je postavljal slovenski obrambni sistem. Z današnjo potrditvijo za mandatarja je že tretjič postal predsednik vlade. V zgodovini samostojne države je večina vladnih ekip mandat nastopila po državnozborskih volitvah, štiri pa so delo začele med mandatom državnega zbora. Tako bo tudi tokrat, ko bo vodenje vlade spet prevzel Janša. (STA)

Dejan Židan Novice Židan sporoča Šarcu, Mescu in Bratuškovi: Čas je, da se boji potisnejo v ozadje

Židan odstopil z mesta predsednika državnega zbora

Takoj po Janševi izvolitvi je z mesta predsednika državnega zbora odstopil Dejan Židan iz vrst SD. "Glede na razvoj političnih dogodkov in prizadevanj za oblikovanje nove vlade sem podal odstopno izjavo z mesta predsednika državnega zbora," je poslance obvestil Židan. V nadaljevanju je povedal, da v letu in pol ni bi bilo mogoče narediti vsega želenega, med dosežki pa je navedel sprejetje zakona o državnem zboru in obnovo male parlamentarne dvorane.

Prvak SD je poudaril tudi pomen mednarodne dejavnosti državnega zbora in spomnil, da so mednarodni stiki še posebej pomembni zdaj, ko se Slovenija pripravlja na predsedovanje Svetu Evropske unije. Obžaloval je, da jim nekaterih stvari ni uspelo dokončati, med njimi je navedel sprejem etičnega kodeksa, poroča STA.

Takoj po Janševi izvolitvi je z mesta predsednika državnega zbora odstopil Dejan Židan iz vrst SD. | Foto: STA Takoj po Janševi izvolitvi je z mesta predsednika državnega zbora odstopil Dejan Židan iz vrst SD. Foto: STA

Mesto novega predsednika državnega zbora po koalicijskem dogovoru pripada SMC. Vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič si želi, da bi novega predsednika parlamenta predlagali že danes ali v sredo. Kot je napovedal danes, bodo v stranki o kandidatih za ministre odločali na izvršnem odboru. Kdaj to bo, ni želel pojasniti, bo pa po njegovih navedbah odbor sklican zelo na hitro. Iz tega je mogoče sklepati, da bo odbor verjetno potrdil tudi kandidata za novega predsednika državnega zbora. To bi lahko po nekaterih informacijah postal prav Zorčič, a tega v današnji izjavi še ni razkril.

Dejan Židan Novice Židan po Janševi izvolitvi napovedal odstop z vrha državnega zbora

Počivalšek: Politične nestabilnosti v Sloveniji je konec

Izvolitev Janše za predsednika vlade so predstavniki koalicije po pričakovanjih sprejeli z odobravanjem. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je menil, da je z današnjim dnem konec politične nestabilnosti v Sloveniji. V SMC so mandatarja po njegovih besedah podprli, ker verjamejo, da je treba nasloviti pomembne izzive. "Želimo priti do strpnega sodelovanja, ki bo usmerjeno v razvoj, v socialni del in v trajnostno naravnano Slovenijo," je poudaril Počivalšek.

Naslednji korak SMC je oblikovanje kompetentne ekipe, nato pa tudi njena izvolitev kot dela 14. slovenske vlade. "Želimo si takoj začeti delo. Verjamem, da ne potrebujemo pripravniške dobe, ker nas položaj sili k temu, da začnemo čim prej izvajati ukrepe, za katere smo se dogovorili," je pojasnil Počivalšek in dodal, da bo sodelovanje slonelo na temeljih, za katere so se dogovorili. Če bo tako, bo SMC stabilen in ustvarjalen člen te vlade, je še dodal gospodarski minister.

"Verjamem, da ne rabimo pripravniške dobe, ker nas situacija sili, da začnemo čim prej izvajati ukrepe, za katere smo se dogovorili," je pojasnil prvak SMC Zdravko Počivalšek. | Foto: STA "Verjamem, da ne rabimo pripravniške dobe, ker nas situacija sili, da začnemo čim prej izvajati ukrepe, za katere smo se dogovorili," je pojasnil prvak SMC Zdravko Počivalšek. Foto: STA

Po mnenju vodje poslanske skupine DeSUS Franca Jurše je bilo glasov podpore Janši za mandatarja celo nekoliko več, kot je sam pričakoval: "Doseženi rezultat je kar soliden." Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je po seji ugotavljal, da je Janša prejel trden mandat za sestavo vlade, ob tem pa je napovedal, da bo Levica ostra opozicija. Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper je poudarila, da so v stranki "ostali zvesti svojim načelom in svojim obljubam volivcem" in da bodo konstruktivna opozicija.

Janez Janša Novice Tretja Janševa vlada: kako so si stranke razdelile ministrske stolčke #video

Predlog ministrske ekipe predvidoma do konca tedna

Predlog ministrske ekipe je po poročanju STA mogoče pričakovati predvidoma do konca tedna. Imena nekaterih kandidatov so sicer že pricurljala v javnost, a končnega seznama še ni, saj morajo kandidate za ministre pred tem potrditi še organi strank. V SDS in DeSUS niso želeli pojasniti, kdaj bodo kandidate potrjevali na organih strank, bodo pa to predvidoma storili še v tem tednu. Izvršilni odbor SDS naj bi po nekaterih neuradnih informacijah zasedal v četrtek.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je sicer dejal, da pri predvideni ministrski ekipi ne pričakuje večjih sprememb. Na čelu kmetijskega ministrstva naj bi ostala predsednica DeSUS Aleksandra Pivec, na mestu ministra za zdravje pa v DeSUS vidijo Tomaža Gantarja. Stranki naj bi sicer pripadlo tudi vodenje novega urada za demografijo, ki ga napovedujejo v novi koaliciji. Jurša meni, da bodo kandidata za ta položaj imeli v kratkem.

V SMC bodo po besedah Počivalška zadnje kombinacije dorekli danes ali v sredo, izvršilni odbor pa se bo s kandidati, ki naj bi prevzeli funkcije, najverjetneje seznanil v sredo. Prav tako bodo najverjetneje v sredo tudi že posredovali predlog kandidata za predsednika državnega zbora. Na vprašanje, ali bo to vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič, Počivalšek ni želel odgovoriti neposredno. Na vprašanje, ali to ni že javna skrivnost, pa je vendarle odgovoril pritrdilno.

V NSi pa bodo o ministrskih kandidatih odločali na dopisni seji izvršilnega odbora, imena naj bi bila prav tako znana v sredo. Vodja poslanske skupine Jožef Horvat je danes že dejal, da je kadrovski razrez za ministre skoraj končan, ni pa še popoln.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 177
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin