Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 2. 2020,
11.06

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,90

52

Natisni članek

Dejan Židan Janez Janša Janez Janša mandatar vlada

Petek, 28. 2. 2020, 11.06

4 leta, 1 mesec

Židan po Janševi izvolitvi napovedal odstop z vrha državnega zbora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,90

52

Dejan Židan | Predsednik državnega zbora Dejan Židan je napovedal, da bo takoj po izvolitvi Janeza Janše za mandatarja odstopil s položaja prvega med poslanci. | Foto Bojan Puhek

Predsednik državnega zbora Dejan Židan je napovedal, da bo takoj po izvolitvi Janeza Janše za mandatarja odstopil s položaja prvega med poslanci.

Foto: Bojan Puhek

Predsednik državnega zbora Dejan Židan je napovedal, da bo s položaja prvega med poslanci odstopil takoj po predvideni izvolitvi novega mandatarja za sestavo vlade. Poslanci bodo o kandidatu za predsednika vlade Janezu Janši predvidoma odločali v torek. Kot kaže, se Janši trenutno obeta dovolj podpore, za izvolitev na tajnem glasovanju potrebuje najmanj 46 poslanskih glasov.

Dozdajšnji predsednik državnega zbora Dejan Židan je svojo današnjo napoved odstopa označil za korektno, saj je nastala neka druga politična večina, ki mora imeti svojega predsednika parlamenta. Na vprašanje, ali je presenečen nad novo koalicijo, je Židan dejal, da je ta nastala zato, ker je zmanjkalo poguma Levici, ki se je po njegovih besedah odmaknila od vlade, ter ker se je premier v odstopu Marjan Šarec sam odločil, da preda štafeto Janši.

"Danes govoriti, da je SDS s sistematičnim ravnanjem prišel do desne vlade, ne drži. Nova vlada, ki bo verjetno nastala, je posledica ravnanj Levice in Marjana Šarca," je opozoril Židan. Kot je napovedal, bodo v SD podpirali predloge, ki gredo v korist ljudi, ko pa se bo poskušalo ustvarjati delitve, razslojevanje, bogatiti bogatejše in v slabši položaj postavljati revnejše, pa bodo temu nasprotovali.

Matej Tonin
Novice Tretja Janševa vlada: kako so si stranke razdelile ministrske stolčke #video

Židan: Do nove vlade lahko pridemo v roku dveh tednov

Novoizvoljeni predsednik vlade na podlagi zakona o vladi in poslovnika državnega zbora predlaga imenovanje ministrov državnemu zboru najpozneje v 15 dneh po izvolitvi. Če so dogovorjeni, lahko predlog vložijo v parlamentarni postopek v roku nekaj dni, nato pa sledijo predstavitve kandidatk in kandidatov za ministre, je za STA dejal Židan in ocenil, da lahko pridemo do nove vlade zelo hitro oziroma v roku dveh tednov.

Mesto novega predsednika ali predsednice državnega zbora po predvidenem kadrovskem razrezu nove koalicije SDS, SMC, NSi in DeSUS pripada SMC. V zadnjih dneh so se pojavljali namigi, da bi to mesto lahko zasedla poslanka SMC Janja Sluga, a je ta danes zatrdila, da ni kandidatka. V stranki se o tem, kdo bo zasedel ta položaj, po njenih besedah še niso dogovorili.

Ugiba se tudi, ali bi lahko novi predsednik parlamenta postal nekdanji predsednik SMC Miro Cerar. | Foto: Ana Kovač Ugiba se tudi, ali bi lahko novi predsednik parlamenta postal nekdanji predsednik SMC Miro Cerar. Foto: Ana Kovač

Ugiba se tudi, ali bi lahko novi predsednik parlamenta postal nekdanji predsednik SMC Miro Cerar, sicer tudi nekdanji premier in minister za zunanje zadeve v odhodu, ki ima po poteku mandata vladi pravico do vrnitve v poslanske klopi. Cerar je sicer že pred časom v pismu prvaku SMC Zdravku Počivalšku povedal, da v vladi pod vodstvom Janše ne more sodelovati. Ali to pomeni, da ne želi sodelovati niti v novi koaliciji, se Cerar ni želel izjasniti. Počivalšek je v četrtek pojasnil, da se bo s Cerarjem sestal konec tedna. 

Slovenska vojska
Novice Objavljamo koalicijsko pogodbo, kaj bo delala Janševa vlada #video

Janši se za izvolitev obeta dovolj poslanskih glasov

Prvaka SDS Janeza Janšo je za novega predsednika vlade predsednik republike Borut Pahor predlagal po tem, ko je v sredo opravil še zadnji krog posvetovanj z vodji poslanskih skupin. Večer pred tem so stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS podpisale koalicijsko pogodbo.

Janezu Janši se za izvolitev za mandatarja obeta dovolj poslanskih glasov. | Foto: STA , Janezu Janši se za izvolitev za mandatarja obeta dovolj poslanskih glasov. Foto: STA ,

Janši se tako po poročanju STA obeta dovolj poslanskih glasov za izvolitev. Od skupaj 48 poslancev omenjenih strank je javno nasprotovanje vstopu v vlado napovedal le poslanec SMC Jani Möderndorfer. Podporo Janševi vladi je ob tem napovedal tudi poslanec SNS Jani Ivanuša. V SAB so medtem že napovedali, da ne bodo podprli Janševe vlade, da bi se izognili dvomom, pa ne bodo prevzeli glasovnic na tajnem glasovanju o mandatarju.

Časovni potek seje državnega zbora, ki se bo sicer začela v ponedeljek z vprašanji poslank in poslancev, je danes določil kolegij predsednika državnega zbora, mora pa s to točko državni zbor še razširiti dnevni red seje ob njegovi potrditvi na začetku seje. Po torkovem glasovanju o novem predsedniku vlade se bo zasedanje nadaljevalo še v sredo in četrtek.

Borut Pahor Janez Janša
Novice Pahor državnemu zboru predlaga Janšo za predsednika vlade #video

 

Ne spreglejte