Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 11. 2021,
18.12

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

8

Natisni članek

srečanje Alexander Schallenberg Janez Janša Janez Janša

Torek, 30. 11. 2021, 18.12

2 leti, 4 mesece

Janša in Schallenberg ocenila stanje epidemije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

8

Janez Janša | Foto Vlada RS

Foto: Vlada RS

Predsednik vlade Janez Janša je danes opravil videokonferenčni klic z avstrijskim kanclerjem Alexandrom Schallenbergom. Razpravljala sta o epidemiji covid-19 in drugih temah, ki bodo decembra predmet obravnave na zasedanju Evropskega sveta. 

Sogovornika sta ocenila stanje epidemije covid-19 in izmenjala informacije ter izkušnje s protipandemskimi ukrepi in njihovimi učinki.

Schallenberg je na Twitterju zapisal, da sta se z Janšo strinjala o pomenu cepljenja s poživitvenim odmerkom proti bolezni covid-19 ob novi koronavirusni različici omikron. Okužbo s to različico so sicer v Avstriji že potrdili, v Sloveniji pa še ne.

Obravnavala sta tudi drugo problematiko 

V okviru priprav na decembrski vrh Evropske unije sta predsednika vlad Slovenije in Avstrije govorila tudi o vprašanju nezakonitih migracij in razmerah na belorusko-poljski meji ter naraščajočih cenah energije.

Razpravljala sta še o razmerah v regiji Zahodnega Balkana, dinamiki širitve EU in vprašanju širitve schengenskega območja. Strinjala sta se, da je za okrepitev reformnih prizadevanj v državah Zahodnega Balkana nujno potrebna še bolj konkretno oprijemljiva perspektiva članstva v EU, so zapisali v Janševem kabinetu.

To je bilo njuno prvo srečanje 

To je bilo prvo dvostransko srečanje Janše in Schallenberga, odkar je ta oktobra letos prevzel položaj avstrijskega kanclerja. Načrtoval je sicer obisk v Sloveniji, a je pot zaradi pandemije in ukrepov, povezanih z njo,  odpovedal.

Pred tem se je avstrijski kancler prek videopovezave pogovarjal tudi s češkim premierjem Andrejem Babišem in izraelskim premierjem Naftalijem Benetom. Tudi z njima je govoril o pandemiji in različici omikron. Strinjali so se o pomenu cepljenja, vključno s poživitvenimi odmerki, je na Twitterju zapisal avstrijski kancler.

Zdravko Počivalšek
Novice Počivalšek: Delajte od doma, da se izognemo zaprtju
Bojana Beović
Novice Beovićeva: Tveganje med cepljenjem in med posledicami je ogromno #video

Ne spreglejte