Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 12. 2022,
13.04

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,47

28

Natisni članek

podžupani Ljubljana Zoran Janković

Torek, 13. 12. 2022, 13.04

1 leto, 4 mesece

Janković potrdil pridružitev nekdanjega ministra k svoji ekipi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,47

28

Zoran Janković | Janković bo na naslednjih rednih novinarskih konferencah predstavil preostalo podžupansko ekipo. Je pa danes razkril, da v njej ostajata njegova dolgoletna najbližja sodelavca Aleš Čerin in Tjaša Ficko. Čerin, ki sicer Jankovića v odsotnosti tudi nadomešča, bo zdaj med drugim zadolžen za usklajevanja z vsemi listami v mestnem svetu. | Foto Ana Kovač

Janković bo na naslednjih rednih novinarskih konferencah predstavil preostalo podžupansko ekipo. Je pa danes razkril, da v njej ostajata njegova dolgoletna najbližja sodelavca Aleš Čerin in Tjaša Ficko. Čerin, ki sicer Jankovića v odsotnosti tudi nadomešča, bo zdaj med drugim zadolžen za usklajevanja z vsemi listami v mestnem svetu.

Foto: Ana Kovač

V ekipo podžupanov ljubljanskega župana Zorana Jankovića prihaja minister za javno upravo v času prejšnje vlade Boštjan Koritnik. Janković je na današnji novinarski konferenci povedal, da bo najprej dobil področji šolstva in digitalizacije. Dosedanja Jankovićeva ekipa sicer večinoma ostaja. Izjema je Janez Koželj, nejasna je usoda Dejana Crneka.

Da bi se Koritnik utegnil pridružiti vodstveni ekipi novega starega ljubljanskega župana, so že pred lokalnimi volitvami pisali nekateri mediji. Danes je Janković novinarjem to potrdil.

Ob tem je ponovil, da je bil Koritnik, ki je naloge ministra za javno upravo opravljal v kvoti nekdanje SMC oziroma pozneje stranke Konkretno, zelo dober minister, s katerim so na občini zelo dobro sodelovali in ki je bil do Ljubljane ter drugih občin korekten.

Zoran Janković
Novice Janković v novem mandatu računa na sodelovanje z vlado

Koritnik se še ni odločil, katera področja bo pokrival

Glede končnega nabora področij, ki jih bo Koritnik pokrival, se župan s sodelavci še ni odločil, je pa, "da se ogreje", dobil polji šolstva in digitalizacije.

Koritnik je povedal, da je bil, ko se je ideja o njegovem prihodu v vodstvo Mestne občine Ljubljana prvič pojavila, počaščen nad vabilom v ekipo, ki ima po njegovih besedah izjemne rezultate. Zanj je tako imenovanje čast in priložnost. Glede končnega nabora področij, ki jih bo Koritnik pokrival, se župan s sodelavci še ni odločil, je pa, "da se ogreje", dobil polji šolstva in digitalizacije. | Foto: STA/Katja Kodba Glede končnega nabora področij, ki jih bo Koritnik pokrival, se župan s sodelavci še ni odločil, je pa, "da se ogreje", dobil polji šolstva in digitalizacije. Foto: STA/Katja Kodba

Glede svojih prioritet na področjih, ki sta mu bili za zdaj dodeljeni, je povedal, da bo najprej analiziral stanje, nato pa sprejel načrte. Ne želi namreč "pametovati o zadevah, s katerimi ni podrobno seznanjen". Je pa vseeno ocenil, da je področje šolstva v glavnem mestu zelo dobro urejeno.

Na vprašanje, kaj se mu v Ljubljani zdi najmanj in kaj najbolj urejeno, je odgovoril, da se mu najbolj urejeni zdijo komunikacijski kanali, prek katerih lahko informacije o tem, kar je slabo urejeno, od občanov pridejo do župana in širšega vodstva. Takšnih mehanizmov v drugih občinah ne vidi veliko.

Najmanj urejena se mu medtem zdi možnost parkiranja v nekaterih delih prestolnice.

Janković je na to odvrnil, da Ljubljana preprosto ni v stanju vsem avtomobilom, ki so ali last Ljubljančanov ali pridejo dnevno v prestolnico, zagotoviti parkirišč. Najbolj učinkovito bi bilo tako avtomobile spraviti na parkirišča P + R in pod zemljo. Spomnil je, da je občina že pred desetimi leti stanovalcem sosesk ponudila zemljišča in pomoč pri gradnji garaž, a zanimanja ni bilo, saj je bila za stanovalce ocenjena vrednost gradnje parkirnega mesta previsoka.

brezdomec brezdomci
Novice Okoli 100 ljudi vsak dan spi na ljubljanskih ulicah. Janković obljublja, da so rešitve na vidiku. #video

V ekipi ostajata županova dolgoletna najbližja sodelavca

Janković bo na naslednjih rednih novinarskih konferencah predstavil preostalo podžupansko ekipo. Je pa danes razkril, da v njej ostajata njegova dolgoletna najbližja sodelavca Aleš Čerin in Tjaša Ficko. Čerin, ki sicer Jankovića v odsotnosti tudi nadomešča, bo zdaj med drugim zadolžen za usklajevanja z vsemi listami v mestnem svetu.

Se pa poslavlja dolgoletni podžupan ter prvi mestni arhitekt in urbanist Janez Koželj. Ta se je za predajo poslov dogovoril z mlajšim in večkrat nagrajenim arhitektom Rokom Žnidaršičem. Po Jankovićevih besedah se bosta Koželj in Žnidaršič dogovorila glede primopredaje, bo pa županu zelo žal, saj sta se s Koželjem resnično dobro ujela.

Glede podžupana iz vrst Gibanja Svoboda, s katerim naj bi Jankovićeva lista sodelovala v mestnem svetu, je medtem župan dejal, da "počakajmo".

Januarja sledi potrditev članstva odborov

Usoda dosedanjega podžupana Dejana Crneka bo medtem po Jankovićevih besedah odvisna od vnovičnega glasovanja o predsedniku državnega sveta prihodnji teden. Drugi dom slovenskega parlamenta namreč v prvem poskusu ni dobil novega predsednika, Crnek pa bi v drugem poskusu še vedno lahko bil kandidat. Čeprav bi Janković rad videl, da Crnek ostane v mestni upravi, pa bi bil po njegovi oceni tudi odličen predsednik državnega sveta.

Je pa ljubljanski župan po ponedeljkovi prvi seji mestnega sveta, kjer njegova lista prvič v času njegovega županovanja nima absolutne večine, povedal, da imajo do konca leta vsi mestni svetniki čas, da se vpišejo v odbore in komisije, ki jih je skupaj 19, potem pa bo opravljen izračun glede predsedniških ter podpredsedniških mest.

Januarja bo nato na seji mestnega sveta sledila potrditev članstva odborov, februarja pa bo prva vsebinska seja.

Nova ureditev za skiroje Bolt, ki jih umikajo za čas zime

Janković je sicer danes spregovoril tudi o nekaterih operativnih zadevah. Tako je napovedal, da bo po novem na parkiriščih P+R Barje, Dolgi most in Stanežiče mogoče plačati parkirnino za več dni, in sicer le z mobilno aplikacijo. Plačilo parkirnine z gotovino tako za ta namen ne bo možno, bo pa z gotovino še mogoče plačati dnevno parkiranje. Ob prenovi sistema parkomatov po mestu nameravajo tudi drugod preiti predvsem na plačilo s kartico in prek sistema Easy park.

Župan je povedal še, da bo ponudnik električnih skirojev Bolt skiroje za čas zime umaknil iz prometa, spomladi pa bodo nato zarisali postajališča za ta prevozna sredstva za kratkoročni najem. Do umika pa bo hitrost skirojev omejena na 15 kilometrov na uro.

Rekonstrukcija nadvoza Dunajske ceste nad severno obvoznico bo stekla po novem letu

Janković je obenem zatrdil, da se bo večkrat napovedovana rekonstrukcija nadvoza Dunajske ceste nad severno obvoznico, po novem letu vendarle stekla. Čeprav ni bilo pritožb na izbiro izvajalca, so zaradi prometnih razmer čakali na postavitev nadvoza na prenovljenem priključku Leskovškova cesta na območju BTC. Po novem letu bo stekla tudi temeljita prenova priključka Ljubljana Zahod na južnem delu obvoznice.

Ne spreglejte