SiolNET. Novice Slovenija
1,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janković ne priznava krivde v zadevi Stožice

1,02

termometer

Sojenje Jankoviću
Foto: STA

Ljubljanski župan Zoran Janković in šest soobtoženih je na ljubljanskem okrožnem sodišču danes zanikalo očitana kazniva dejanja v zadevi Stožice, v kateri jih specializirano državno tožilstvo preganja zaradi očitkov o oškodovanju evropskih sredstev in preslepitve bank pri pridobivanju posojil za gradnjo športno-trgovskega centra.

Zoran Janković Novice Tožilstvo za zdaj neuspešno pri selitvi sojenj Jankoviću iz Ljubljane

Ljubljanski župan Zoran Janković je na predobravnavnem naroku dejal, da nikoli ni govoril proti nobeni instituciji, ne sodišču ne tožilstvu in ne Komisiji za preprečevanje korupcije, vendar pa je prepričan, da so ga nekateri posamezniki "vzeli na piko", pri tem pa, da napadajo tudi njegovo družino. "Sprejemam, da nisem všeč mnogim, očitno pa Ljubljančani drugače mislijo. Vendar pa, če ne drugega, letos mineva deset let, odkar smo odprli stadion in dvorano, ki imata vsako leto milijon obiskovalcev," je, po poročanju STA, dejal.

Prepričan je, da gre za osebni napad

Prepričan je, da gre pri več kazenskih postopkih, ki potekajo v zvezi s Stožicami, za osebni napad, v katerem so se, poleg njegove družine, znašli še njegovi sodelavci, ki so sodelovali pri gradnji Stožic. Spomnil je, da je Grep, ki je gradil Stožice, končal v stečaju. "Ne boste našli nikogar, ki bi to storil ceneje in bolje," pa je dodal po koncu naroka.

Sojenje Jankoviću Foto: STA

Poleg Jankovića so krivdo na predobravnavnem naroku zanikali še nekdanji direktor Zavoda Tivoli Roman Jakič, Uroš Ogrin in Zlatko Sraka iz Grepa ter nekdanji direktor Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Samo Lozej. Prav tako sta krivdo zanikala nekdanji gradbeni nadzornik pri družbi DCC svetovanje in inženiring Borut Skubic ter Milan Črepinšek iz družbe MCM inženiring, ki je izvajala gradbeni nadzor.

Zoran Janković Novice Zaznamba na zemljišče ob centru Soča, Janković se lahko še pritoži

Obtoženi več kaznivih dejanj

Tožilstvo preganja še Marka Kolenca iz občinskega oddelka za šport in direktorja projekta gradnje športnega parka Stožice Andreja Lavriča, ki pa danes na sodišče nista prišla, zato se bosta o krivdi izrekla prihodnjič, piše STA.

Sojenje Jankoviću Foto: STA

Tožilstvo Jankoviću in osmim soobtoženim očita več kaznivih dejanj, med drugim zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, pomoč pri tem kaznivem dejanju in goljufijo na škodo EU, je očitke po koncu naroka povzela tožilka Blanka Žgajnar.

Damijan Janković Posel danes Novembrski manever Damijana Jankovića je dobil epilog

Vedno isti argumenti obrambe

Obtožnico bo javno predstavila ob začetku glavne obravnave, danes pa so odvetniki podali predloge za izločitev dokazov. Jankovićev odvetnik Janez Koščak je med drugim predlagal izločitev vseh dokazov, ki so bili, po njegovem mnenju, nezakonito pridobljeni v hišnih preiskavah.

Sojenje Jankoviću Foto: STA

Koščak je prepričan, da odredba preiskovalnega sodnika ni bila dovolj obrazložena, temveč je le povzela navedbe tožilstva. Po njegovem mnenju je šlo pri teh preiskavah za uspešen poizkus tožilstva, da pridobi kakršnokoli informacijo, na podlagi katere bi lahko začelo sodni pregon Jankovića.

Žgajnarjeva se z njim ni strinjala. "Ne samo sugerirali, celo pisni predlog smo dali, na podlagi katerega je preiskovalni sodnik odločil," je dejala in ocenila, da gre za "vedno ene in iste argumente obrambe, zakaj se nečesa ne da," še navaja STA.

Jankovič za 2gi Novice Sodišče: Damijan Janković je kriv #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin