SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

DZ potrdil tri milijarde evrov vreden protikoronski zakon

10

termometer

DZ je danes potrdil zakon, s katerim bo država pomagala prizadetim podjetjem in posameznikom zaradi epidemije novega koronavirusa. Ukrepi so vredni tri milijarde evrov, veljali pa bodo od razglasitve epidemije 13. marca do konca maja, morda mesec dni dlje.

Podjetjem, ki bodo zaradi zmanjšanja obsega dela kot posledice epidemije poslala zaposlene na čakanje, bo država priskočila na pomoč s tem, da bo namesto delodajalcev poravnala nadomestila plač za te delavce ter tudi socialne prispevke.

Pogoj pri tem je, da bodo njihovi prihodki v prvem letošnjem polletju za 20 odstotkov manjši kot v enakem obdobju lani, hkrati pa v letošnjem drugem polletju ne bodo za 50 odstotkov presegli prihodkov iz enakega obdobja lani. Do financiranja plač delavcev na čakanju prav tako ne bodo upravičeni finančne družbe in zavarovalnice ter proračunski uporabniki.

Dodatek za tiste, ki so najbolj izpostavljeni

Država bo v aprilu in maju poravnala tudi prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za zaposlene v zasebnem sektorju, ki v obdobju epidemije delajo. Tudi pri tem so izjema banke in zavarovalnice.

Zakon predvideva izplačilo kriznega dodatka za nadpovprečno izpostavljene v boju z epidemijo. Ta se bo v javnem sektorju gibal med 10 in 100 odstotki urne postavke osnovne plače zaposlenega, v zasebnem sektorju pa je predlagan v enotni višini 200 evrov. "Mislim, da bo večina delodajalcev, ki je konkurenčna in ima razvito poslovno kulturo, delavcem dala teh 200 evrov več," je o tej določbi danes dejal finančni minister Andrej Šircelj.

Nadomestila za vse bolniške odsotnosti v obdobju epidemije od prvega dne bo namesto delodajalcev prevzela zdravstvena zavarovalnica.

Samozaposleni, verski uslužbenci in kmetje bodo prejeli pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka, in sicer 350 evrov za marec ter po 700 evrov za april in maj. Aprila in maja pa jim ne bo treba plačati socialnih prispevkov.

Slovenska vojska Novice Janša in Pahor bi aktivirala izredna pooblastila za vojsko, večji del opozicije proti ukrepu

Dodatek tudi za upokojence

Kljub opozorilom opozicije, da so prihodki samozaposlenih pogosto neenakomerno razporejeni čez leto, je kot pogoj za koriščenje tega ukrepa obveljalo vsaj 25-odstotno zmanjšanje prihodkov v marcu v primerjavi s februarjem ali pa vsaj 50-odstotno zmanjšanje prihodkov v aprilu ali maju v primerjavi s februarjem.

Upokojenci z najnižjimi pokojninami bodo prejeli enkratni solidarnostni dodatek, ki se bo, odvisno od višine pokojnine, gibal med 130 in 300 evrov. Vsi redni študenti in prejemniki denarne socialne pomoči pa bodo do 30. aprila prejeli po 150 evrov.

Zakon ob tem določa, da si podjetja in samozaposleni, ki bodo prejeli pomoč države po tem zakonu, letos ne bodo smeli izplačevati dividend in nagrad, sicer bodo morali denar vrniti.

V delu, ki sega na področje šolstva, predlog zakona določa, da se vse oblike izobraževanja izvajajo na daljavo. Če študentom zaradi posledic krize ne bo uspelo izpolniti študijskih obveznosti, se jim bo status prenesel na naslednje študijsko leto.

V poglavju o davkih piše, da podjetnikom in podjetjem ni treba plačati akontacije dohodnine oziroma davka od dohodkov pravnih oseb. Znižuje se katastrski dohodek, predvidenih je še več ukrepov za pomoč kmetom.

Med drugim zakon nalaga zavodom, da nabavijo najmanj 50 odstotkov pridelanih ali predelanih živilskih proizvodov iz Slovenije. Nanaša pa se tudi na sezonsko delo v kmetijstvu, saj lahko izvajalec začasnega dela to prekinjeno ali neprekinjeno opravlja brez omejitve.

Premier Janez Janša je opozoril, da zmogljivosti slovenskega zdravstva že v normalnih razmerah niso zadoščale, zdaj pa je stanje kritično. | Foto: STA , Premier Janez Janša je opozoril, da zmogljivosti slovenskega zdravstva že v normalnih razmerah niso zadoščale, zdaj pa je stanje kritično. Foto: STA ,

Županom in sodnikom ne bodo znižali plač

Država bo jamčila za obveznosti posojilojemalcev, ki jim bo zaradi epidemije odobren enoletni odlog plačevanja posojil po interventnem zakonu, ki velja že od nedelje. V ta zakon pa je vlada zapisala, da bodo banke na odloženi del glavnice obračunavale obresti, kar je povzročilo nasprotovanje v opoziciji.

Ukrepi segajo tudi na področje javnega sektorja, med drugim z znižanjem plač funkcionarjem za 30 odstotkov, pri čemer so izjema sodniki in župani, ter možnostjo zaposlitve za določen čas do konca septembra brez javne objave prostega delovnega mesta.

Javnih storitev, ki se v obdobju epidemije ne izvajajo, na primer varstva otrok, ne bo treba plačati.

Da bi zagotovili spoštovanje sprejetih ukrepov za zajezitev širjenja virusa, zakon sega tudi na področje policije. Policisti bodo smeli med drugim tudi opozarjati in kaznovati, postavljati cestne blokade ter začasno omejevati gibanje oseb, imeli bodo tudi dostop do občutljivih osebnih podatkov.

Ta pooblastila bodo veljala le za čas veljavnosti zakona, torej do konca epidemije, je zatrdil finančni minister Andrej Šircelj. Vendar opozicije s tem ni prepričal in Nataša Sukič (Levica) je napovedala, da bodo zakon poslali ustavno presojo.

Cepljenje Novice Znanstveniki pohiteli: kdaj lahko pričakujemo cepivo proti novemu koronavirusu?

53 glasov za

Vlada je nameravala onemogočiti možnost razpisa referenduma o tem zakonu, vendar je odbor DZ za finance v sredo ta člen črtal. Vlada je zato v parlamentarni postopek že poslala predlog novele zakona o referendumu in ljudski iniciativi, s katero namerava urediti postopek ravnanja DZ v primerih, ko bi bil referendum na določen zakon skladno z ustavno določenimi razlogi nedopusten. Premier Janez Janša je danes opozoril, da bi se v primeru referenduma vsi roki iz danes sprejetega zakona odmaknili v nedogled.

DZ je zakon sprejel s 53 glasovi za, nasprotoval mu je le poslanec Levice Miha Kordiš, medtem preostali poslanci te stranke niso glasovali.

"Če bo kdo od nas pozitiven, boste morali vsi v izolacijo," je poslance posvaril predsednik vlade Janez Janša. | Foto: STA , "Če bo kdo od nas pozitiven, boste morali vsi v izolacijo," je poslance posvaril predsednik vlade Janez Janša. Foto: STA ,

Tonin: Odločitev poslancev v trenutnih okoliščinah ni bila državotvorna

Obrambni minister Matej Tonin je prek Twitterja danes sporočil, da spoštuje odločitev parlamentarnega odbora za obrambo, ki je zavrnil predlog sklepa o izvajanju izjemnih pooblastil vojske pri varovanju meje, čeprav se mu v danih okoliščinah ne zdi državotvorna. Kot je zapisal Tonin, zaradi hkratnega spopadanja s povečanimi migrantskimi tokovi in boja z epidemijo policijo čakajo veliki izzivi.

Slovenska vojska (SV) bo pripravljena, ko bo o tem doseženo politično soglasje, je na Twitterju še zagotovil minister za obrambo. Vladni predlog za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, s katerim bi podelili izjemna pooblastila vojski pri širšem varovanju državne meje, na odboru državnega zbora za obrambo v sredo zvečer ni prejel potrebne dvotretjinske večine navzočih. Ker je odbor sklep zavrnil, državni zbor o sklepu na plenarni seji ne bo glasoval. (STA)

dojenček Novice V ZDA umrl s koronavirusom okužen dojenček

Zorčič s predlogom za možnost sej državnega zbora na daljavo

Predsednik DZ Igor Zorčič je vodjem poslanskih skupin posredoval predlog sprememb poslovnika DZ, na podlagi katerih bodo lahko seje DZ in delovnih teles izvedli tudi zunaj sedeža DZ oziroma na daljavo, s pomočjo računalnikov, telefonov, tablic. Le tako bomo omogočili delovanje DZ tudi v primeru okužb, kot je koronavirus, je Zorčič navedel na Twitterju, poroča STA.

Notranji minister Aleš Hojs je glede zavrnitve predloga o podelitvi izrednih pooblastil vojski na sredini seji odbora DZ za obrambo na Twitterju ocenil, da je LMŠ z vztrajanjem pri svojih predlogih dokazala politikantstvo. Nekatere pripombe je Hojs upošteval, a opozarja, da je LMŠ na seji poudarjala: vse ali nič. 

Vladni predlog namreč na odboru DZ, ki je zasedal v sredo, ni prejel potrebne dvotretjinske večine navzočih. Od navzočih 19 poslancev jih je za predlagani sklep glasovalo 11, proti pa sedem. Eden je bil vzdržan. Koalicija bi za to, da bi predlog zaživel, potrebovala pomoč opozicije, a z izjemo SNS opozicijske stranke sklepa niso podprle. STA

vojska Novice Za podelitev izjemnih pooblastil vojski ni bilo zadostne podpore
delitve: 92
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin