Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 3. 2020,
17.10

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

22

Natisni članek

vojska policija vlada Janez Janša Janez Janša Borut Pahor

Četrtek, 26. 3. 2020, 17.10

4 leta

Janša in Pahor bi aktivirala izredna pooblastila za vojsko, večji del opozicije proti ukrepu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

22

Slovenska vojska | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

Notranji minister Aleš Hojs v teh dneh med poslanskimi skupinami išče podporo predlogu aktivacije 37.a člena Zakona o obrambi oz. dodelitve izrednih pooblastil vojski. Po srečanju štirih predsednikov sta se za ta ukrep znova zavzela premier Janez Janša in predsednik republike Borut Pahor. Medtem je v opoziciji nad takšnim ukrepom navdušenja mnogo manj.

Premier Janez Janša je na novinarski konferenci po današnjem srečanju štirih predsednikov vnovič poudaril pomembnost aktivacije tega člena. "Slovenska policija je s svojimi resursi na veliki preizkušnji," je dejal. Pri tem je spomnil na nanovo vzpostavljene kontrolne točke na meji z Avstrijo. V zdajšnjih razmerah je po njegovem mnenju prisotnost policije nujno potrebna zaradi splošne varnosti prebivalstva, zaradi česar lahko manj sil angažira na južni meji, kjer pa potrebe naraščajo, piše STA.

Janez Janša
Novice Janša napovedal znižanje funkcionarskih plač za 30 odstotkov

Pomoč slovenske vojske v teh razmerah ključna

"Pomoč Slovenske vojske je v tem trenutku pravzaprav edina kapaciteta, ki jo imamo na razpolago. Slovenske vojske, kolikor je pač sploh imamo, ne potrebujemo na ulicah, tudi če bi jo souporabili na ulicah, jo imamo mogoče za tri večje ulice v Ljubljani," je ilustriral. Premier meni, da bo v DZ dovolj razuma, da bo zbrana potrebna večina za aktivacijo tega člena.

Janez Janša Borut Pahor | Foto: STA , Foto: STA ,

Tudi Pahor, ki je vrhovni poveljnik obrambnih sil, takšno odločitev podpira. "Zdi se mi smiselno, da vojska priskoči na pomoč policiji pri varovanju južne meje, tako da lahko policisti opravljajo druge naloge vsepovsod po naši domovini," je dejal. Pri tem je opozoril, da bo tudi sicer v naslednjih mesecih potrebno zelo pametno, učinkovito in razsodno razmeščanje naših narodnih resursov – varnostnih, gospodarskih, političnih in človeških. Ko bomo premagali epidemijo, se bomo namreč soočali še z nezakonitimi migracijami in recesijo, je opomnil.

Minister Aleš Hojs je predlog aktivacije 37.a člena Zakona o obrambi, s katero bi vojski podelil izredna pooblastila, sicer napovedal 18. marca, a se je nato odločil, da se o tem še pred odločanjem v DZ posvetuje s poslanskimi skupinami. Predlog namreč v DZ potrebuje dvotretjinsko podporo navzočih poslancev. Tako se je v preteklih dneh že pogovoril s poslanskimi skupinami SDS in SNS, kjer njegov predlog podpirajo, pa tudi s poslanci Levice, kjer imajo do njegovega predloga največ pomislekov, poroča STA.

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel kolednike Misijonskega središča Slovenije.
Novice Pahor za podelitev pooblastil vojski za varovanje državne meje

V opoziciji z izjemo SNS niso naklonjeni ukrepu

Danes so sledila srečanja s poslanskimi skupinami SMC, DeSUS in SAB, v petek pa se bo Hojs sešel še s poslanci LMŠ in nazadnje s poslansko skupino SD. Dozdajšnji odzivi kažejo na to, da v opoziciji z izjemo SNS načelno niso naklonjeni uveljavitvi takšnega ukrepa. V Levici so po sredinem srečanju tako sporočili, da vztrajajo, da bi bil ukrep pretiran, nepotreben in celo protiustaven. Nasprotovanje aktivaciji 37.a člena je danes v izjavi za medije ponovil tudi vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec.

Slovenska vojska | Foto: STA , Foto: STA ,

Prvak SD Dejan Židan je dodal, da je povezovanje aktivacije 37.a člena z obvladovanjem epidemije "povsem napačno". V SD trenutno navedbe o aktivaciji vojske po njegovih besedah razumejo kot "najavo represije". Bodo pa na pogovor o tem vprašanju po napovedi Židana kljub vsemu sprejeli notranjega ministra Hojsa.

Poslanka LMŠ Jerca Korče je medtem ocenila, da trenutne razmere niso takšne, da "bi na zalogo, zaradi morebitne grožnje povečanega prehoda meje, aktivirali ta člen". Če bi se zadeve spremenile, pa so se v LMŠ o novonastalih razmerah pripravljeni pogovoriti, je pojasnila.

V SAB medtem niso vnaprej proti temu, da vojska na meji pomaga policiji. "Ocenjujemo pa, da v tem trenutku še niso izpolnjeni vsi pogoji za aktivacijo tega člena," je danes dejala predsednica SAB Alenka Bratušek. Z ministrom Hojsom so se zato danes dogovorili, da jim posredujejo še dopolnjeno gradivo, ko bo to pripravljeno, in se takrat o tem ponovno pogovorijo. "Varnost ljudi in države je tudi za nas na prvem mestu," je poudarila, še navaja STA.

Janez Janša
Novice Janša: Slovenska vojska bo začela popolnjevati enote s prostovoljno rezervo #video
Ne spreglejte