Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 6. 2018,
8.13

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

9

Natisni članek

SMC Stranka modernega centra Miro Cerar vlada

Sreda, 13. 6. 2018, 8.13

5 let, 10 mesecev

Izvršni odbor SMC danes ob 16. uri o prvi analizi volitev in povolilnih korakih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

9

SMC, Miro Cerar | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Izvršni odbor SMC bo danes ob 16. uri opravil prvo analizo minulih državnozborskih volitev in spregovoril o povolilnih korakih. Pogovor bo tako potekal tudi o morebitnem koalicijskem povezovanju, a dokončnih odločitev o tem po napovedih iz stranke predvidoma danes še ne bo. Po nekaterih informacijah so mnenja o tem, s kom se pogajati za vstop v vlado, deljena.

Predsednik SMC Miro Cerar, ki je pred koncem mandata odstopil z mesta predsednika vlade, je sicer že pred volitvami napovedoval, da v koalicijo s SDS Janeza Janše, ki je tokratne volitve dobila, ne bo vstopil. Prejšnji teden je po srečanju s predsednikom drugouvrščene LMŠ Marjanom Šarcem v pisni izjavi ocenil, da se je v pogovoru vnovič potrdilo, da so stališča glede morebitnih povezovanj po volitvah v obeh strankah ostala enaka tistim iz predvolilne kampanje.

Zoran Janković
Novice Janković: Nastaja nekakšen levi blok

Prav tako je srečanje po Cerarjevih navedbah potrdilo željo obeh strank, da Slovenija dobi razvojno vlado, ki bo nadaljevala procese, ki so v zadnjih letih privedli do pozitivnih sprememb in rasti na področjih, ki so za Slovenijo najpomembnejša. Osebno si želi, da bi neformalni in nezavezujoči pogovori v teh dneh "vodili k dogovorom, ki bodo dobri za Slovenijo in bodo temeljili na zavezanosti pravni državi, človekovim pravicam in izboljšanju blaginje".

Novice Šarec po srečanju s Cerarjem in Bratuškovo: Obstaja volja, da ne gremo v koalicijo z SDS #video

SMC z desetimi poslanci

Ali to že pomeni nagibanje stranke k vstopu v koalicijo z LMŠ, še ni jasno. Še posebej ne zato, ker po poročanju medijev nekateri v stranki zavračajo logiko vnaprejšnjega izključevanja kateregakoli mandatarja, torej dopuščajo tudi možnost sodelovanja z Janšo, kar pa je drugi del stranke že ocenil za nesprejemljivo. Zato bi utegnila biti razprava na popoldanski prvi seji izvršnega odbora stranke po volitvah precej vroča.

Zmagovalka volitev izpred štirih let SMC se je sicer na tokratnih volitvah z 9,75 odstotka prejetih glasov uvrstila na četrto mesto. V poslanskih klopeh jo bo po novem zastopalo deset poslancev.

Matej Tonin in Marjan Šarec
Novice Šarec po pogovoru s Toninom: Ugotovili smo, da so vrata odprta
Ne spreglejte