Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 5. 2023,
12.55

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,77

43

Natisni članek

opozicija Janez Janša Janez Janša praznik

Sreda, 17. 5. 2023, 12.55

11 mesecev, 1 teden

Iz vrst opozicije ostri odzivi na ukinitev dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,77

43

Na odločitev vlade, ki je preklicala sklep o razglasitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, se vrstijo ostri odzivi iz vrst opozicije. Predsednik SDS Janez Janša meni, da gre za zavržno odločitev, s katero naj bi vlada "napovedala novo državljansko vojno". V Gibanju Svoboda so po besedah vodja poslanske skupine Boruta Sajovica ogorčeni nad Janševimi izjavami, ocenjujejo jih kot nedopustne in opozarjajo, da takšne izjave predstavljajo poziv k nasilju ter novim delitvam in nestrpnosti.

Kot je Janša zapisal na Twitterju, gre za eno najbolj zavržnih in sramotnih odločitev v zgodovini samostojne Slovenije, ki je "žalitev za vsakogar, ki premore vsaj trohico sočutja do sočloveka". S tem je vlada po njegovem mnenju "napovedala novo državljansko vojno".

Vladi očita rehabilitacijo komunističnih zločinov ter hkratno izničevanje "izjemnih spravnih naporov generacije, ki je Slovenijo demokratizirala in osamosvojila", je še zapisal Janša. Vladi je celo očital, da je "pripravljena spet polniti jame in rudniške jaške z drugače mislečimi".

Janez Janša, Robert Golob
Novice Vlada razveljavila nacionalni dan spomina na žrtve komunizma

Na odločitev vlade se je odzval tudi predsednik NSi Matej Tonin. "Med nami je veliko ljudi, ki so v času prejšnjega režima trpeli, nekateri so celo izgubili svoje najbližje," je zapisal na Twitterju. Po njegovem mnenju ne gre za vprašanje, kdo je bil na "pravi strani zgodovine", ampak za osnovno civilizacijsko normo in pietetno dejanje. "Aktualna vlada te širine žal ne premore," je dodal.

Sajovic: To je poziv k nasilju 

V Gibanju Svoboda so ogorčeni nad zapisi predsednika SDS. Kot opozarjajo, takšne izjave predstavljajo poziv k nasilju ter novim delitvam in nestrpnosti.

Kot je v izjavi za medije dejal vodja poslanske skupine Svobode Borut Sajovic, so resnično zaskrbljeni zaradi izjav, ki "govorijo o vojni, nasilju ter polnjenju jam in rudniških jaškov z drugače mislečimi". Po njegovih besedah so zaprepadeni in ogorčeni ter opozarjajo, da so takšni zapisi še dodaten poziv k delitvam in nestrpnosti. 

Po njegovih besedah so v stranki danes prejeli večje število klicev državljanov, ki so zaskrbljeni, zgroženi in tudi prestrašeni. V stranki delijo zaskrbljenost državljanov in se ob tem sprašujejo, kje je dno tem delitvam in nestrpnosti, je povedal Sajovic. 

"Ne komentiramo izjav na družbenih omrežjih, ampak poziv k nasilju je preprosto preveč," je dejal vodja poslanske skupine Svobode. Dodal je, da je od poziva k nasilju do orožja in dogodkov, ki so se zgodili na Balkanu, lahko samo en korak. Zato pozivajo k strpnosti in dialogu ter temu, "da se ta korak nikdar in nikoli ne zgodi".

V Svobodi menijo, da nobena stranka nima pravice do izključnega razlaganja zgodovine. "To je delo poklicnih zgodovinarjev, ne pa političnih strank, in današnje izjave to nenazadnje dokazujejo," je na novinarski konferenci opozoril poslanec Svobode Martin Premk.

Vlada: Praznik brez javne razprave

Vlada je namreč na torkovi dopisni seji preklicala sklep o razglasitvi 17. maja za nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Tega je sprejela prejšnja vlada pod vodstvom Janše maja lani, v času, ko je opravljala tekoče posle. Kot so tedaj pojasnjevali, so pri tem izhajali iz civilizacijske norme, da povzročitelje nasilja in zla dejanja merimo po istih merilih.

Aktualna vlada je opozorila, da je bil takšen sklep tedaj sprejet le nekaj dni pred 17. majem, brez javne in strokovne razprave. To je bil tudi razlog za razveljavitev sklepa, so v torek zapisali v sporočilu.

Razveljavitev sklepa je bila že v torek objavljena v uradnem listu, kar pomeni, da velja že danes, ko naj bi zaznamovali omenjeni nacionalni dan. V Civilni iniciativi Prebudimo Slovenijo, Vseposvojitev, Novi Slovenski zavezi in Združenih ob lipi sprave so sicer že v torek zvečer pripravili spominsko slovesnost.

jugoslovanska zastava
Novice Vlada razglasila 17. maj za nacionalni dan spomina na žrtve komunizma
Ne spreglejte