Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 12. 2021,
16.35

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,17

19

Natisni članek

stojnice Maribor Ljubljana gostinstvo

Ponedeljek, 13. 12. 2021, 16.35

2 leti, 4 mesece

Inšpektorji zaprli tudi stojnice v Mariboru in Kopru #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,17

19

Potem ko so finančni inšpektorji v zadnjih dneh zaprli praznične stojnice na Pogačarjevem trgu v Ljubljani ter na Titovem trgu v Kopru, so jih danes tudi na Trgu Leona Štuklja v Mariboru. Tako tam ni več gostinske ponudbe.

Kot so za STA povedali na mariborskem zavodu za turizem, je Finančna uprava RS (Furs) ob današnjem popoldanskem inšpekcijskem nadzoru na Trgu Leona Štuklja izdala ponudnikom, ki so v hišicah izvajali gostinsko dejavnost, ustno prepoved opravljanja dejavnosti.

"Gostinci v celoti upoštevajo ustno odločbo, zato so izvajanje gostinske dejavnosti prekinili in hišice zaprli. Gostinci čakajo pisno odločbo, v kateri bodo podrobneje obrazloženi razlogi za izrek ukrepa, na podlagi katerih se bodo odločali o morebitnih pravnih sredstvih," še pravijo na zavodu.

stojnice MB | Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed

Mateja Logar
Novice Logarjeva: To je žal recept za katastrofo #video

Zaprtje je posledica odloka vlade

Zaprtje je posledica odloka vlade za preprečevanje širjenja covid-19, s katerim je bilo pred dnevi prepovedano izvajanje gostinske dejavnosti na božično-novoletnih sejmih. Ta je dovoljena zgolj gostincem, ki lahko hrano in pijačo strežejo le gostom, ki sedijo.

V Mariboru so štirje gostinci od petka v hišicah, ki so nameščene na Trgu Leona Štuklja, znova izvajali gostinsko dejavnost, a zgolj s ponudbo pijače oziroma toplih napitkov, ne pa tudi hrane. Strežba je bila po navedbah organizatorjev izključno sedeča, gostinci pa so pri obiskovalcih preverjali izpolnjevanje pogoja PCT.

Kaj so povedali gostinci?

"V petek smo ponovno odprli in sem imel inšpekcijo, so bili zelo prijazni in so napisali zapisnik, kjer piše, da je vse brez problema. Mi imamo ograjen prostor eden od drugega, strogo kontroliramo PCT, možna postrežba je samo sedečim ljudem, za šankom ne strežemo," je povedal gostinec iz Maribora.

Slabe tri ure kasneje pa je sledil preobrat. Inšpektorji finančne uprave so tudi štirim gostincem v štajerski prestolnici izdali ustno prepoved opravljanja dejavnosti.

"Zaradi izvajanja gostinske dejavnosti v nasprotju z vladnim odlokom, ki prepoveduje izvajanje gostinske dejavnosti, strežbe jedi in pijač na sejemski prireditvi na odprtih površinah, smo izdali ustno prepoved opravljanja dejavnosti," je povedal Marjan Maček, vodja sektorja za finančni nadzor na Furs.

stojnice MB | Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed

V Ljubljani dan po ponovnem odprtju Furs znova zapečatil stojnice

Finančni inšpektorji so pred dnevi zaprli tudi stojnice na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. Za njihovo odprtje so se le dan prej odločili v podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice, a so inšpektorji Fursa štiri od teh že v četrtek zvečer zapečatili. Javno podjetje bo tako skupaj z vsemi štirimi gostinci pravico iskalo s pomočjo odvetnice Nataše Pirc Musar.

Pogačarjev trg
Novice Inšpektorji zaprli stojnice na Pogačarjevem trgu #video

Kot je Pirc Musarjeva povedala za petkovo oddajo 24ur, Furs nima pravnih argumentov za zaprtje, saj vlada ni prepovedala tržnične dejavnosti, prav tako se ji zdi sporno, da inšpekcija podobnih stojnic na drugih tržnicah ni zaprla.

Hiške zaprli tudi v Kopru

Konec minulega tedna so morali po obisku inšpekcije hiške s hrano in pijačo zapreti tudi na Titovem trgu v Kopru, čeprav so gostinsko dejavnost izvajali v sedečem režimu med 5. in 22. uro. Kot je poudarila direktorica zavoda za turizem Mojca Vojska, ni šlo za sejemsko dejavnost, zato ne razumejo, zakaj je do zaprtja sploh prišlo.

"Ne vemo, zakaj je odločba prišla. Zapisano je, da se opravlja gostinska dejavnost, sejemska dejavnost ni nikjer omenjena," je še dodala Mojca Vojska.

"Utemeljenega razloga nam niso dali, ker spadamo v sklop božičnih sejmov, kar mi nismo. Smo ogorčeni in razočarani," je povedal Andrej Kermac, eden izmed koprskih gostincev.

Čakanje drago stane, samo ta vikend ob nekaj tisoč evrov prihodka

"Hrano in pijačo od vikenda moramo metati stran in vsak dan nastaja velika materialna škoda," je dodal Kermac.

"Skrbijo nas roki, saj imajo osem dni za odločbo, potem so tu še časi za prijavo in kmalu bomo na sredini januarja," je še situacijo pojasnila Mojca Vojska, direktorica Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper.

Gostinci v skupinsko tožbo

Gostinci so pri tem ogorčeni in razočarani, pridobili pa so tudi pravno mnenje, da je bilo zaprtje nelegitimno in protizakonito, zato bodo šli v skupinsko odškodninsko tožbo.

Pogačarjev trg
Novice V Mariboru in Kopru stojnice odprte, v Ljubljani ostajajo zapečatene
Ne spreglejte