SiolNET. Novice Slovenija
0,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Inšpektorat: Kemis je kršil okoljevarstveno dovoljenje

0,20

termometer

Kemis
Foto: STA

Inšpektorat za okolje je junija izdal odločbo, v kateri je odločil, da sta Kemis in njegov nekdanji direktor Emil Nanut v dveh točkah kršila okoljevarstveno dovoljenje in zakon o varstvu okolja, med drugim ker niso zagotovili zajema odpadnih vod. Odločitev še ni pravnomočna.

Po ugotovitvah inšpektorata na prvi stopnji naj bi Kemis in Nanut kot odgovorna oseba opustila dolžno nadzorstvo, poroča Dnevnik.

Kemis naj bi tako kršil okoljevarstveno dovoljenje, ker ni zagotovil zajema gasilskih vod in razlitih nevarnih snovi, zaradi česar je prišlo do okoljske škode v potoku Tojnica. Poleg tega naj bi okoljevarstveno dovoljenje kršil tudi, ker na dan inšpekcijskega pregleda konec maja 2017 ni zagotovil obratovanja v skladu z dovoljenjem, saj niso ustavili naprave za predelavo ali odstranjevanje odpadkov.

V Kemisu so v zvezi z odločbo okoljske inšpekcije, da naj bi kršili okoljevarstveno dovoljenje, vložili zahtevo za sodno varstvo, je povedal prokurist podjetja Emil Nanut. Po njegovi oceni očitki niso utemeljeni, za plačilo globe v višini več kot četrt milijona evrov pa ni nobene osnove.
Kemis Novice Gradbeni inšpektorat tehtnico ponovno nagnil h Kemisu

V okoljevarstvenem dovoljenju namreč piše, da mora upravitelj ustaviti napravo ali njen del, če zaradi kršitve pogojev okoljevarstvenega dovoljenja grozi neposredna nevarnost za zdravje ljudi ali povzročitev znatnega škodljivega vpliva na okolje.

Območna enota inšpektorata je ugotovila tudi eno kršitev zakona o varstvu okolja, ker Kemis med 15. majem lani, ko je izbruhnil požar, in 23. majem ni obvestil ministrstva za okolje in prostor o neposredni nevarnosti za nastanek okoljske škode.

Kemis Novice Vrhničani s prvo dobljeno bitko Kemisu otežili boj

Prvostopenjski inšpektorat je obema naložil opomin in globo, Kemisu v višini 265 tisoč evrov, Nanutu pa v višini 12.500 evrov.

Kemis in Nanut sta se po poročanju Dnevnika že pritožila inšpektoratu za okolje in prostor. Če bo odločitev postala pravnomočna, pa ni znano, ali bo v tem primeru sledil tudi odvzem okoljevarstvenega dovoljenja.

Kemis Novice Pobuda za odvzem dovoljenja Kemisu na ministrstvu izginila v neznano #video

Območna enota inšpektorata za okolje in prostor v Novi Gorici je prekrškovni postopek začela lani poleti, odločbo pa je po letu dni izdala v začetku junija letos.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin